Špartanec

Spartan, 2004

Ameriška nacionalna varnost odpove - in to v najbolj kritičnem trenutku: sredi predvolilne kampanje namreč nekdo ugrabi predsednikovo hčerko (Kristen Bell). Nič, njen harvardski varnostnik je zaspal, tako da policiji, FBI-ju, CII in Tajni službi ne preostane drugega, kot da vpokliče Roberta Scotta (Val Kilmer), elitnega hardcore specialca, stoičnega, ciničnega, špartanskega, napol robotskega profija, sicer velemojstra zasliševanja. Nič sadističnega mu ni tuje. Tip ve, kaj je to mindfuck. Recite mu Mr. Iceman.

"Vse je v glavi - tam potekajo vse bitke." Če bi ga Rumsfeld poslal v Abu Grajb, bi bilo takoj jasno, kje je Osama bin Laden. In seveda - Sadam bi v hipu priznal, da poseduje orožje za množično uničevanje. In ker zna iz vsake slepe ulice narediti bližnjico, njegovo iskanje kmalu izgleda kot spektralna analiza Busheve krajine, kjer si roke podajajo dvojne igre, spini Bele hiše, politični makiavelizem, moralni oportunizem, luknje varnostno-obveščevalne mreže, vojaški fundamentalizem, paranoidni patriotizem, sence zarotniškega, "terorističnega" Bližnjega Vzhoda in prezir do javnosti, demokracije in človekovih pravic.

Percepcija se mu razširi, kot da se je na to pripravljal celo življenje. Scott je tipični Mametov stresni, mizantropski, aforistični mačo, čigar stakato, uživanje v mindfucku in rešpekt do tajnih žargonov ga druži z drugimi Mametovimi arhetipi pop Amerikane - sleparji (Hiša iger), trgovci (Glengarry Glen Ross), h'woodskimi shakerji (Pasji dnevi) in roparji (Rop).

ZA