Slo-vidvd-borza

Hustle, 1975
Robert Aldrich

Naglica - pri nas sicer znana kot Nevarno mesto - je elegantni film noir, obenem pa tudi eden izmed najlepših filmov o Hollywoodu. Burt Reynolds, nor na stare pesmi in stare vojake, igra utrujenega, melanholičnega, naveličanega policaja, ki preiskuje umor Glorie Hollinger, hčerke obubožanega korejskega veterana ("poln predal medalj in neplačanih računov"), sicer povsem minorne porno igralke - hotela se je prebiti v Hollywood, v višji razred, toda pristala je kot nimfomanska call-girl visokega kapitala. "Nikoli ji ni bilo zadosti," pripomni neki poznavalec. Vsekakor, Glorio so ubile stvari, ki jih ni imela. No, imeli so jo mnogi. In tudi ubili so jo mnogi - vseh pa zdaj ni mogoče pobiti. Burt, ki živi z lokalno cipo (Catherine Deneuve) in ki najprej misli, da je šlo za zaroto, da je torej Gloria padla kot žrtev tajnega načrta, zlagoma le nemočno ugotovi, da je sodobni korporativni sistem odprt in brez skrivnosti. Film, v katerem so vsi v vrhunski formi - tudi tragedija.

Kapsule

Misija cucelj: Pripadnik posebnih enot dobi v varstvo pet otrok, toda vojaška disciplina ni za njih. Vojaška disciplina je le za izvoz. Vin Diesel & Lauren Graham.

Oče na službenem potovanju: Juga po informbiroju. Klasika via Kusturica. Miki Manojlović, Mirjana Karanović & Pavle Vuisić.

Dom za obešanje: Vnebovzetje romske skupnosti. Epos via Kusturica. Davor Dujmović, Bora Todorović & Ljubica Adžović.

Bela mrzlica: Prijatelji na kampiranju poberejo napačno robo, tako da mafija za njimi pošlje Nikito. Akcijski funkcionalizem via Mark L. Lester, ki se je nehal razvijati sredi osemdesetih. Judd Nelson & Louis Mandylor.

Preživeti smrt: Psihiatrinja, ki eksperimentira z na smrt obsojenimi, dobi več, kot lahko nese. Zaporniški ropot, ki ga intonira vreščanje Dennisa Hopperja. Plus Dina Meyer & Lance Henriksen.

Trener Carter: Trener gimnazijske košarkarske ekipe skuša fantom pokazati, da je izobrazba pomembnejša od zmage. Športna pridiga, ki mestoma zadiši po Društvu mrtvih pesnikov. Samuel L. Jackson.