Slo-vidvd-borza

Stanley Kubrick je Spartaka, epos o križanem gladiatorju, ki je vodil upor rimskih sužnjev, posnel v času, ko je cel svet norel za epskimi spektakli in ko je Hollywood režijo teh spektaklov zaradi logistične zahtevnosti prepuščal izkušenim veteranom, kakršen je bil Anthony Mann, ki je začel Spartaka režirati, a ga je Kirk Douglas, glavni igralec in producent, zaradi kreativnih nesoglasij - "Kirk, ne moreš Spartaka igrati, kot da je mongoloidni idiot ali pa neandertalec" - po enem tednu odpustil. Kubrick, 32-letni mulo, je najprej odpustil glavno igralko, Douglasu pa izrezal kopico replik, da bi dal vsem subtilno vedeti, da je Spartak njegov film, ne pa Douglasov, kar je bilo tako, kot bi Kirku rekel neandertalec. Ven je prišel brutalni spektakel z legendarnim finalom, v katerem se ujeti sužnji drug za drugim razglašajo za Spartaka, da bi rimski oblasti onemogočili identifikacijo pravega Spartaka.

Kapsule

Syriana: Epski, kalejdoskopski tematski park sodobne geopolitike. Vse je povezano - naftne družbe, Bližnji vzhod, PR firme, Pentagon, CIA, vojna proti terorju, tortura in islamski mučeniki. George Clooney & Matt Damon.

Dantejev vrh: Kalifornijo sicer običajno mučijo potresi in požari, toda Pierce Brosnan je svojo novo bondovsko postavo hitro vnovčil in Kalifornijo reševal pred vulkanom. Rutinski film katastrofe. Plus Linda Hamilton.

Lovec na krokodile: Ob temle filmu in dodatkih boste lahko še enkrat ugotovili, da ni presenetljivo to, da je Steve Irwin umrl na delovnem mestu, ampak to, da na delovnem mestu - med kroki in kačami - ni umrl že prej.

Prvi poljub: 25-letna reporterka se infiltrira na srednjo šolo, da bi ugotovila, kaj najstniki v resnici počnejo, toda ko začne najstnike zapeljevati, se giblje v kazenskem prostoru. Ne? Drew Barrymore, Jessica Alba & Michael Vartan.

RRRrrrr!!!: V kameni dobi se zgodi umor. Good news: vsi govorijo francosko. Bad news: vsem je ime Pierre. Jasno, komedija. Garažna verzija Kremenčkovih, ki zadiši tudi po Obiskovalcih. Gerard Depardieu & Cyril Casmeze.

Divjina: Lev s somišljeniki iz živalskega vrta zbeži v afriško džunglo. Še vreme je bolj nepredvidljivo od tele Disneyjeve digitalne animacije, ki reciklira Madagaskar, Levjega kralja in Reševanje malega Nema.