Naša mala mis

Little Miss Sunshine, 2006

Greg Kinnear izgleda povsem običajno, kot mali človek brez posebnosti, sleherniško. Zato tudi vedno verjamemo, da bi se mu lahko to, kar se mu zgodi, res zgodilo. Kinnear bi lahko celo življenje stal ob naftni črpalki, a je ne bi opazil. Policaj, ki bi ga ustavil zaradi kakega povsem nedolžnega in banalnega prekrška, recimo trobljenja, pa bi bil tako impresioniran, ko bi v prtljažniku njegovega avtomobila našel porno revije, da ne bi niti opazil, da je v prtljažniku tudi truplo. Kinnear je pač tak tip. Vedno se mu lahko zgodi vse - in vedno ga podceniš. V Naši mali mis ne igra geja, ki se mu zgodi čistunski, patološko fobični Jack Nicholson, ampak motivacijskega “guruja”, toda nimate občutka, da je motivator zato, ker bi v to, tako kot Tom Cruise v Magnoliji, fanatično verjel, ampak zato, ker je to v Magnoliji počel Tom Cruise. Nič, Kinnear je le mali človek, ki je vodljiv in prilagodljiv - celo življenje bi lahko imitiral ljudi, ki so uspeli, pa ne bi opazil, da njega samega ni nikjer.

Njegov oče (Alan Arkin) je džanki, ki bi dom upokojencev prelevil v Haight-Ashbury, njegov svak (Steve Carell) je avtodestruktivni, samomorilski gej, ki nadomešča Prousta, njegov najstniški sin (Paul Dano) je ničejanec, ki se je zavil v mistično-protestni molk, njegova 7-letna hči Olive (Abigail Breslin) je obsedena z lepotnimi tekmovanji, njegova žena (Toni Collette) pa je mazohistična mučenica, ki izgleda tako, kot da je vse slabe novice zvedela hkrati. Ker pa je Olive zmagala na lokalnem lepotnem tekmovanju, sklenejo, da jo bodo odpeljali v Kalifornijo, na lepotno tekmovanje za titulo “Little Miss Sunshine”, ki izgleda kot pedofilska verzija Pigalla. Punčke - naličene, v kopalkah in minicah, s kičastimi pričeskami - ob taktih štiklov America, the Beautiful in She's a Super Freak migajo z boki in ritkami ter karikirajo glamur in mentalni striptiz svojih staršev.

In tako se vsa ta disfunkcionalnost iz druge roke, za katero običajno potrebujejo pet filmov ali pa TV serijo, zbaše v kombi in krene na tipično - tragično, komično, patetično, groteskno, skeptično, absurdno, optimistično, inspirativno, humanistično, pokroviteljsko - odisejado po Ameriki. Res preseneti vas le to, da ne srečajo Jacka Nicholsona, bodisi v avtodomu ali pa na motorju. Naša mala mis je film o Američanih, ki se bojijo neuspeha in ki obenem vedo, da prvo mesto še ni uspeh, o Američanih, ki se skušajo obupano vklopiti v Ameriko in ameriški način življenja, a se ne morejo več - o Američanih, ki mislijo, da bi lahko živeli brez Kalifornije, a vedo, da je “življenje le jebena serija lepotnih tekmovanj”.

ZADRŽAN +