Marcel Štefančič, jr.

26. 10. 2007  |  Mladina 42  |  Kultura  |  Film

Slo-vidvd-borza

Če hočete videti odličen tajski akcijski film... ne, ne... če hočete videti odličen azijski akcijski film... ne, ne... če hočete videti odličen akcijski film, si poglejte Zmajevo čast, tajski fu ringelšpil, ki se skuša pokloniti Bruceu Leeju in njegovi klasiki V zmajevem gnezdu - in ki je tako lucidno ter tako virtuozno skoreografiran, da bi se mu poklonil tudi Bruce Lee. Do hitre kultne slave mu je pomagala predvsem vizualno komplicirana štiriminutna sekvenca, v kateri se Tony Jaa, zvezdnik tajskega hita Ong-bak, prebija po stopnicah visoke stavbe, polne fu zlikovcev, ki vletavajo z vseh strani in ki potem tudi letijo na vse strani - toda ta sekvenca je posneta v enem samem kadru, brez montažnega reza. Oh, in še brez nečesa: brez zajl in digitalnih efektov. Če bi Zmajeva čast trajala le štiri minute, bi veljala za klasiko, ker pa traja dobrih 80 minut, potrebuje klišejski zaplet: v neki tajski vasi ukradejo dva slona, ki ju odpeljejo v Sydney, kjer naj bi njuna "mistična" moč ritualno prešla na gangsterko, "železno lady", ki hoče postati kraljica podzemlja. Toda Jaa klišeje na srečo jemlje tako resno kot gravitacijo. Škoda le, da smo dobili skrajšano verzijo originala.

Kapsule

Fantje ne jočejo: Punca hlini, da je fant, kar je pogubno. Depresivna študija ruralne homofobije in mačizma. Odlična inverzija Igre solz. Hilary Swank.

Barve nasilja: Robert Duvall & Sean Penn sta losangeleška policaja, ki nočeta biti hujša od podzemlja. Efektni, trdi, apokaliptični triler via Dennis Hopper.

Dosjeji X - 3., 4., 5, 6., 7. & 8. sezona: Resnice, ki je tam nekje zunaj, ni nikoli dovolj, zato se v tehle boxih vrača, ojačana z dokuji, intervjuji in komentarji.

Hitri in drzni: Losangeleške ulice se prelevijo v ilegalno dirkalno pisto. Naviti, bombastični turbo ringelšpil. Vin Diesel, Paul Walker & Jordana Brewster.

Prehitri in predrzni: Ilegalne ulične dirke se iz Los Angelesa preselijo v Miami. Sequel, ki požre preveč vode in premalo dizla. Paul Walker & Tyrese.

11 zapovedi: Michael Youn je francoski Jackass, kar pove vse. Nekatere divje, "šokantne" ekshibicije mu uspejo, druge so pa le mazohistično klicanje erekcije.

Duh iz preteklosti: Pokol izpred 100 let postane urbana legenda, ki dobi prve zobe. Kul švedski šoker, ki ga je posnel Mikael Hafstrom, režiser šokerja 1408.

Zadnja Kristusova skušnjava: Hja, Kristusova predsmrtna blodnja je bila softcore. Blasfemija via Martin Scorsese. Po Kazantzakisu. Willem Dafoe.

Marnie: Sean Connery bondovsko mehča frigidno, patološko lažnivko. In glej, no - to je med snemanjem te psihodrame s Tippi Hedren počel tudi Hitchcock.