Bernard Nežmah

4. 9. 2000  |  Mladina 36  |  Kultura  |  Knjiga

Srbske psovke

Futura, Novi Sad 1999, 100 DIN

Knjižica iz zbirke "Novosadski korpus pogovornega jezika", v kateri profesorji lingvistike proučujejo različne komunikacijske fenomene, kot so vici, telefonski pogovori, radijski prenosi nogometnih tekem, komunikacije s hišnimi ljubljenčki, vsakdanji pogovori med otroci in odraslimi...

Delo začenjajo razmišljanja o psovkah kot o objektu znanstvenega proučevanja. Tekst ni pisan le v hladnem diskurzu znanosti, temveč je prežet s humorjem, ki pa ni le zabavljaško, temveč tudi argumentativno krepelo. Vzemimo damo, ki je Vuku Karadžiću l. 1818 očitala, kako je v svoj slovar lahko uvrstil besedo - kurac. Pesnik in erudit pa: "Znate šta gospođice, od sto hiljada reči vi ste se uhvatili baš za kurac!"

Osrednji del knjižice so empirične raziskave, ki beležijo psovke v časopisih, na grafitnih napisih, v prevodih televizijskih filmov, v vicih, v turbo-folk muziki, med študenti, srednješolci in kajpak med učitelji. Za finale pa pride slovarček, točneje imenik srbskih psovk in žaljivk.

Če primerjamo osrednje slovenske in srbske psovke tipa jebem ..., najdemo peščico slovenskih formul nasproti desetim stranem poezije srbskih psovalnih invencij, ki sežejo tja do jebeš mome mačku mater!

Študijsko in zabavno.