4. 9. 2000  |  Mladina 36  |  Kultura  |  Knjiga

Domača drevesa in grmi

Didakta, Radovljica 2000, 7.560 SIT

Preglednik 114 vrst domačih dreves in grmov.

Več kot 1000 barvnih fotografij s posnetki cvetov, listov, popkov in lubja omogoči bralcu, da prepozna različne drevesne vrste. Še zlasti, ker je knjiga z debelimi platnicami izdana v žepnem formatu in jo zato lahko bralec dobesedno vtakne v žep in se z njo potika po logih, hribčkih in gozdovih.

Tam reši zapovrstjo nekaj drevesnih ugank, potem pa se znajde pred drevesom, ki kot kitasta grča raste kvišku. Kaj bi bilo to čudo? Po listih bi sicer lahko šlo za navadni gaber, toda tako besedilo kot fotografija govorita o gladkem lubju.

V dilemi človek poseže po bolj akademskem delu s sorodnim naslovom Naše drevesne vrste Marjana Kotarja in Roberta Brusa. Tam bo našel primerku identično fotografijo in poetično natančen opis, da je njegovo deblo vzdolžno žlebasto in kitasto, kot da bi se pod skorjo skrivale napete mišice. In drobce iz kulturne zgodovine, ki pripoveduje, da so iz gabra, ki je eden najtrših in najmočnejših lesov nasploh, izdelovali kladivca pri klavirjih, dele pihal, prečke koles za vozove, zobce mlinskih koles, celo krogle za balinanje, mesarji pa so najbolj cenili prav gabrove čoke za meso.

V primerjavi z navedenim delom gre za bistevno bolj skromno delo. Toda njena vrednost je prav v formatu žepne izdaje. Z njeno pomočjo pohajalec po gozdu ne bo videl le gozda, temveč bo uziral tudi drevesa.