4. 12. 2000  |  Mladina 49  |  Kultura  |  Knjiga

Prvi požirek piva

Vale-Novak, Ljubljana 2000, 2.500 SIT

Knjiga o drobnih užitkih iz prejšnjega življenja.

Sodobnost je trda, zato ji velja vnesti malo lagodnih navad našega otroštva.

V časih faksov in mobijev je imeti v žepu zložljiv nožek, nekoristni pipec iz toplega lesa lahko pravi užitek. Amulet, ki nam oživlja spomin na drugačen, lagoden ritem, v katerem je bival naš ded.

Trenutkom frenetičnosti ubežimo, ko se spravimo k ritualu počasnega luščenja graha za kuhinjsko mizo, pri katerem spet izkusimo spretnost v prstih.

V red sveta vnaprejšnjih povabil na obisk treskne nepričakovano povabilo na kosilo, na katerem skupaj z gostitelji lupite krompir, morda celo pomivate posodo, ob čemer pade zavesa domači/gostje, saj kot član družine stikaš za gorčico, za skodelicami...

Skok v nazaj obrnjeni časovni stroj je občutek telefoniranja iz javne govorilnice ali vožnja z zastarelim kolesom, ki sveti še na poganjanje brnečega dinama.

Lahko čtivo, ki ne izžareva toliko nostalgije po starih življenjih, kot potresa nekaj bukolike po sodobnih načinih bivanja. Če ima užitke danes zakupljena industrija prostega časa, pa Dellerm piše o preprostem dejstvu: zadovoljstva je najti tudi pri samem sebi, jih pobirati iz spomina otroških časev.