MLADINA Trgovina

Bernard Nežmah

9. 10. 2001  |  Mladina 40  |  Kultura  |  Knjiga

Medvedi

Mladinska knjiga, Ljubljana 2001, 3.990 SIT

Značilnosti, obnašanja, miti in zanimivosti iz življenja različnih vrst medvedov na številnih fotografijah in ob spremljajočem tekstu.

Največji je severni, ki zraste do 3 metrov, in katerega debela maščobna plast mu omogoči, da lahko hodi naokoli celo pri minus 50 stopinjah. V toplih dnevih so celo v nevarnosti, da se pregrejejo, pa se potem hladijo tako, da plosko ležijo na ledu.

Medvedi so rastlinojedci, a tudi kanibali, ki po pretepu neredko požrejo drugega samca. Ko se parijo, to počno tudi do 16 krat v enem dnevu. Brejost medvedk je svojevrsten misterij, zakaj to stanje traja od 6 do 9 mesecev - vsi mladiči se rodijo ob istem času. Rjavi medved je nekoč živel celo v gorovju severne Afrike, kjer je v 19. st. izumrl; v Evropo je pred tisočletji prihlačal iz Kitajske. Samo 70 % mladičev belega medveda dočaka prvi rojstni dan; prej ga pokončajo mraz, lakota, bolezni ali pa kar očetje in drugi samci. Medvedi imajo izjemen spomin: medvedka z mladiči je naredila 32 kilometrov, da se je vrnila k priljubljenemu hrastu, pod katerim se je posladkala z obiljem želoda.

Tjulenj je pogosta žrtev medvedjih tac, toda če primerjate njuni lobanji, ugotovite, da sta medved in tjulenj celo daljna sorodnika. Medvedi pande so na Kitajskem zaščiteni smrtno resno: kdor ga ubije, mu grozi smrtna kazen. V mestu Churchill ob Hudsonovem morju pa so postali atrakcija, ko kolovratijo po ulicah in brskajo po smetnjakih.

Kratka poljudna enciklopedija.