Bernard Nežma

21. 1. 2002  |  Mladina 3  |  Kultura  |  Knjiga

Končno nekadilci

Mladiska knjiga, Ljubljana 2001, 2.900 SIT

Recept, kako brez truda in za vedno opustiti kajenje.

Pisec se legitimira kot zakrknjen kadilec, ki je desetletja vlekel po škatlo cigaret na dan, potem pa mu je med hipnozo uspelo. Sam sicer ni hipnotizer, je pa prevzel metodo sugestije, s katero odvaja tobačne zasvojence.

Pravi namreč, da pri opustitvi ni problem abstinenčna kriza telesa, ki preide v slabem tednu, temveč oprani možgani. -?

Ja, človek raste s filmi, v katerih težkemu ranjencu ponudijo cigareto, na smrt obsojeni si za zadnjo željo izbere cigareto, parček po ljubljenju družno pokadi še cigareto... Cela mitologija torej, ki dopoveduje, da je kajenje ultimni užitek, pot do boga in nebes.

Zoper njo se bori z gomilanjem razlogov proti.

Nepopisno bi bili veseli, če bi na srečki zadeli 3 milijone. Če kadilec, ki pokadi zavojček na dan, opusti to navado, v življenju prihrani 10 milijonov tolarjev! Ergo, opustiti kajenje se splača, zakaj je ena boljših poslovnih odločitev.

Ker se prepričevati ne da le z denarji, za ljudi duha navede pot k osvoboditvi iz okov suženjstva, v katerem jih drži nikotin. Sodobno družbeno življenje jim prepoveduje kajenje v javnih prostorih in napravi iz njih odpadnike, ali pa jih vsaj travmatizira. Opisuje poročno ceremonijo svoje hčere, na kateri je neznosno trpel, saj je komaj pričakal, da mine, da bo lahko odšel ven pokadit cigareto.

Carr prepričuje v maniri Šeherezade, ko tako dolgo ponavlja svetle točke: zdravje, denar in svoboda, da kadilec začne uživati v bogastvih, ki mu jih poklanja odpoved kajenju. Pravi, da je do 90 % uspešen. Torej rešitev za kadilce, ki bi radiu na drugo stran. Toda Bog ne daj, da bi jo brali nekadilci. Ti znajo tako zavidati bivšim kadilcem nad njim nepoznanimi užitki, da postanejo sami strastni kadilci. Samo zato, da bi dobili možnost, da po desetletjih kadilske agonije tudi oni doživijo blaženi preporod.

Profani priročnik, ki temelji na religiji. Pot v nebesa vodi skozi vice.