Mateja Hrastar

6. 11. 2007  |  Mladina 44  |  Kultura  |  Knjiga

Naguib Mahfouz: Pot med palačami; Palača poželenja; Cukrarska ulica

Založba /*cf, Ljubljana, zbirka Kaif, 2005, 2006, 2007, vsaka knjiga 19,20 €

Čeprav je zadnji del Kairske trilogije, enega temeljnih del sodobne arabske književnosti, Cukrarska ulica, v slovenščini izšel letos, šele po smrti egipčanskega nobelovca Naguiba Mahfouza, je to vseeno velikanski poklon avtorju in nedvomno bogat biser v slovenskem prevodnem leposlovju.

Kairska trilogija je epopeja treh generacij družine Ahmeda Abd el-Džavada, pripadnika srednjega razreda egipčanske družbe prve polovice 20. stoletja. Mahfouz prek zgodb medčloveških odnosov riše skico razvoja egiptovske družbe. V prvem delu, Pot med palačami, je to še trda tradicionalna družba, kjer je gospod Ahmed v družbi bonvivant, za zidovi svojega doma pa neizprosno trd patriarhalni lastnik svoje družine. Vsa tragika podrejenosti patriarhu se kaže v krutost življenja žensk, ki so se kot deklice prenehale šolati ter ostale zaprte v hišah, kjer so v svet špegale le skozi mašrabeje, zastrte lesene balkone, kajti moško oko ne bo videlo nobene od žensk moškega gospodarja.

Drugi del trilogije, Palača poželenja, ki prikazuje življenje druge generacije družine, je eklatanten primer egipčanskega pripovedništva, polnega zapletov, ki se jih ne bi sramovala niti sodobna egipčanska soapka, denimo dramatičen prepir med taščo in snaho o čarkeškem piščancu ali pa izmenjavanje ljubice med očetom in sinom, ne da bi to vedela (konča se tako, da se sin z ljubico poroči, potem ko je oče ne želi vzeti za drugo ženo).

V Cukrarski ulici, kjer zaživi tretja generacija družine, se v življenje vse bolj vmešava politika. Če je druga generacija družine razpeta med versko tradicijo svoje kulture in svobodomiselnost evropskih vplivov, med molitvijo k Hasanu in Darwinovimi načeli, za tretjo generacijo velja, da išče nove ideale. V nemirnih časih egiptovske zgodovine in negotove poti do neodvisnosti so ideološko tako razdvojeni, da je denimo eden izmed bratov dolgobradi član Muslimanskih bratov, drugi je komunist. Ali kot je rekel eden izmed njih: "Poročamo in pokopavamo se po predpisih stare vere, živimo po Marxovih."

Kairska trilogija je podrobno branje. Če bi se odločili le za enega od delov, vsekakor izberite Pot med palačami.

+ + + + +