14. 1. 2002  |  Mladina 2  |  Kultura  |  Plošča

Adi Smolar: Ne se bat'

(MC Nika 2001)

Ko sem se v mladih neumnih letih srečal z Marjanom Podobnikom, da bi pomagal rešiti usodo časopisa, ki sem ga takrat (kje sem imel glavo) urejal, mi je Marjan na moje vprašanje, če bo pomagal rešiti Slovenca, odgovoril: "Štamcar, ne se zafrkavat, jaz moram rešit celo Slovenijo." Ko poslušam tale Smolarjeva jajca, se mi zdi, da imam pred sabo isto osebo. Smolar bo rešil Slovenijo, vsaj poskusil bo.

Če se pohecamo iz naslova: se bojimo, bojimo se nove plošče našega Adija. Sicer mi ni povsem jasno, ali se zajebava ali je na stara leta res postal tak patetičar in moralist, ampak ... Vroči telefon je hit, v katerem opozarja na telefonsko kurbarijo, ki se razvija v času, pazi, demokracije, vse Slovence poziva, naj ne kličejo na vroče linije, in apelira: "Če si kokrtolk za rabo, najdi si pošteno babo." V komadu na travniku je še bolj natančen, določi nam prave vrednote: "Ne nasedaj lažnemu blišču. Pravih se vrednost zavedaj." In še velike besede: "Srečni so le tisti, ki srečo res dojamejo." Ne se hecat, a res? Če obrnem: žalostni so tisti, ki žalost zares dojamejo - dobra, a ne?

Počasi bo lahko špilal le še v župniščih in v vrtcih. A ja, na koncu pa še Pismo Dedku Mrazu: "Odreši prepirov nas in hudobije ... naj končno že pamet sreča veljake in tiste bedake, ki delajo zdrahe ... poštenje naj vredno bo več od kupčije ... Krivice popravi, trpljenje odpravi." Jao mama, kot da bi poslušal Marjana Podobnika.

čista *