1. 2. 2006  |  Mladina 5  |  Kultura  |  Plošča

D-Fact: Fashion Victim

CD, Nika Records '2005

Novi CD največjih slovenskih sovražnikov Georgea Busha mlajšega. Najprej moram omeniti, če že ne kar pohvaliti, izjemen ovitek plošče, mogoče za šopaško metalno-pankovsko-repersko-godalni sestav celo preveč šminkerski, v vsakem primeru pa doteran v vseh detajlih.

Mogoče celo bolj od muzike, ki jo letos prodajajo D-Facti. Ploščo namreč spremljajo očitki fanov, da se pri D-Factih ni nič spremenilo in da hočejo praznino napolniti z baročnimi dodatki, z dizajnom in s prijatelji, ki se pridružijo v vsakem drugem komadu. Če omenimo le najbolj očitne: Trkaj, Klemen Klemen, Kosta.

Kljub temu so vsaj po mojem D-Fact eden najboljših bendov v teh krajih in eni redkih, ki ko užgejo kitare, res zvenijo tako, kot je treba. Po drugi strani so prvi, ki so si upali izreči to, kar misli velik del scene: "Kdo naredil bo največji žur? Marcel Štefančič, slovenski Michael Moore." Ja, to se jim je zapelo v hitu s plošče Daj dinar, ki ima posnet tudi bogat video - menda narejen v samem starem portoroškem hotelu Palace. Še en premik je opaziti pri novem projektu D-Factov - v svoj razbijaški sound so vmešali nekaj Balkana, nekaj trubačev, ki pa same muzike ne naredijo veliko komercialnejše.

+ + + + -