Urša Matos

 |  Mladina 20  |  Kultura

Čas je za dobro arhitekturo

Matija Bevk in Vasa J. Perović dokazujeta, da kakovostna arhitektura ni nujno draga in da so tudi socialna stanovanja lahko več kot le sive škatle

Bevk in Perović: motiv za delo niso nagrade, ampak dobra arhitektura

Bevk in Perović: motiv za delo niso nagrade, ampak dobra arhitektura
© Borut Krajnc

V prihodnjih letih bo z javnim denarjem po državi zgrajenih več tisoč novih socialnih, neprofitnih, pa tudi profitnih stanovanj. Že v kratkem naj bi se na primer gradila obsežna stanovanjska soseska v Stanežičah pri Ljubljani. Ponuja se torej idealna priložnost za arhitekte, a s tem je povezana velika dilema. Bodo naročniki, republiški in občinski stanovanjski skladi, znali izbrati tiste biroje, ki so sposobni dvigniti arhitekturno raven stanovanjske gradnje, ali bodo dopustili, da bo slovenska krajina posejana z novimi sivimi škatlami? Bo javni denar znal sproducirati kakovostno arhitekturo, tako kot se je zgodilo na Švedskem ali Nizozemskem? Je mogoče upati, da bo arhitektura vsaj tako funkcionalna, kot je bila pri množičnih stanovanjskih produkcijah na Slovenskem v sedemdesetih in osemdesetih letih? Takrat je bila na primer zgrajena ljubljanska soseska Fužine s tlorisi stanovanj, ki so še danes boljši od 90 odstotkov sodobne produkcije. Kakovost bodočih blokov bo precej odvisna od tega, kateri projektanti bodo izbrani na natečajih. Najslabše, kar se lahko zgodi, je, da se bodo projekti izbirali na podlagi osebnih poznanstev, sorodstvenih ali političnih vezi, spregledala pa se bo kakovost. Možnosti za pravilno odločitev je kar nekaj. Res je, da danes ni več na izbiro velikih imen slovenske arhitekture, arhitektov, kakršni so bili Jože Plečnik, Edo Ravnikar in Savin Sever. Zato pa mlajša generacija deluje v več dobrih birojih, ki bi znali odgovoriti na potrebe časa.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: