Tjaša Zajc

4. 11. 2011  |  Mladina 44  |  Kultura

Zavrtimo skupaj!

(Ne)izvirna promocija EPK 2012

Mariborska vrtavka

Mariborska vrtavka
© Marko Pigac

Zavod MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture (EPK) med različnimi aktivnostmi pred prihodnjim letom pripravlja natečaj za izdelavo najlepše in najbolj domiselne vrtavke. Omejitev pri velikosti ali materialu ni, vrtavke pa zbirajo do aprila 2012. Kot je še zapisano ob natečaju, organizatorji s sloganom stavijo na preobrat: »Tega pa lahko dosežemo le, če bomo skupaj vrteli svojo energijo in skoznjo spreminjali naš dom, naše mesto, družbo. In simbolika slogana je osredotočena v vrtavki.«

A vrtavka ni prvič del projekta Evropska prestolnica kulture. Letos jo kot eno izmed promocijskih gradiv uporablja Talin, Evropska prestolnica kulture 2011. Poleg tega je geslo 'Zavrtimo skupaj' zelo podobno sloganu mariborskega festivala Lent 'Lentajmo skupaj!'. Gre torej za plagiat ali samo za neizvirnost?

Po mnenju kreativnega direktorja studia IlovarStritar Jerneja Stritarja izbira vrtavke ni sporna, saj je »zadeva tako generično banalna kot denimo vžigalnik, dežnik ... Prav tako vrtavka ni osrednji simbol dogodka v Talinu.« V Uradu za intelektualno lastnino so potrdili, da bi moral imeti organizator Evropske prestolnice kulture 2011 Talin vrtavko v Sloveniji zaščiteno kot znamko ali model. Šele takrat bi bil izdelek avtorskopravno varovan. Enako velja za imetnika slogana 'Lentajmo skupaj!'. Če bi bil ta v Sloveniji registriran kot znamka, bi lahko njegov imetnik kršitve pravice uveljavljal s tožbo.

Čeravno ne gre za plagiat, pa nas je Stritar opozoril na neizvirnost načina nagovora, ki so se ga lotili mariborski organizatorji. Kot pravi, je za dogodek, ki naj bi bil na visoki kulturni ravni, »to še ena zapravljena priložnost, saj je prireditelji, žal, niso izkoristili tako, da bi zagotovili presežek pri oblikovanju celostne podobe dogodka«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.