Vanja Pirc  |  foto: Uroš Abram

20. 12. 2013  |  Mladina 51  |  Kultura  |  Portret

Katarina Čas, igralka in TV-voditeljica

… ki je delala z Martinom Scorsesejem in Alom Pacinom

Pred približno letom in pol je njen agent izvedel za avdicijo za manjšo vlogo v novem filmu režiserja Martina Scorseseja. Takoj je bila za. Scorsese je vendar živa legenda!

V skladu z navodili se je oborožila z enim od švicarskih dialektov in naredila sproščen videoposnetek, v katerem je odigrala prizor iz scenarija in se hkrati šalila na svoj račun. A Scorsese je izmed množice kandidatk izbral prav njo. Čez mesec in pol je že letela na snemanje v New York. V Volku z Wall Streeta, ki ga je navdihnila resnična zgodba predrznega borznega posrednika in bo svetovno premiero doživel na božič, domačo predpremiero pa že 23. decembra v Kinodvoru, bomo tako poleg Leonarda DiCapria in drugih igralcev videli tudi njo. Kot priča napovednik, tudi ovito le v snope dolarskih bankovcev.

Komaj že čaka to premiero. In tokrat bo še bolj na trnih kot predlani, ob premieri svojega prvega tujega filma, irske črne komedije Policist, ki je pozneje gostovala na uglednih festivalih, kot sta Sundance in Berlinale. Takrat je igrala Hrvatico, poročeno z enim od policistov le zato, da drugi ne bi izvedeli, da je gej, ona pa bi dobila vizum za EU. Že kmalu bo končan njen tretji film, kjer bo zaročenka Ala Pacina. Prvič ga je srečala v finalu avdicije, kjer je vlogo speljala ameriškima tekmicama.

Čeprav je v filmu prvič nastopila pri le trinajstih, ko se je želela v Peklenskem načrtu odkrižati očetove ljubice, smo jo doma dolgo poznali zlasti kot televizijsko voditeljico. Najprej kot sovoditeljico glasbene oddaje Atlantis na Kanalu A, ki je bila z dance štancanjem sicer daleč od njenega grungerskega okusa, nato kot voditeljico oddaj Klik, Klub Avenija in Zmenkarije, zadnja leta pa soustvarja nacionalkino Aritmijo, ki namenja pozornost manj komercialni glasbi.

Nastopanje pred občinstvom je sicer osvojila že kot čisto majhna. Najprej z izraznim plesom, potem ko jo je navdušil film Flashdance, pa s Kazino. Z Mojco Horvat so prepotovali Evropo in pobirali nagrade. Skupaj z Urošem Belantičem, zdaj modnim oblikovalcem, sta plesala tudi v oglasu za Cockto. Sama je pozneje nastopila v še nekaj oglasih, a v »sceni« je bila v resnici, že vse odkar sta si s prijateljico izmišljevali besedila za oglase, jih snemali na kasetofon in se pri tem neizmerno zabavali. Vse to jo je pripeljalo na študij trženja na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, ki ga je sklenila z diplomo iz tržnega komuniciranja slovenskega filma.

Ne preseneča, da jo je takrat odneslo v film. Že med študijem, ko izkušenj ni nabirala le pred kamero, temveč pogosto tudi za njo, je ugotovila, kako zelo jo zanima. Pa ne le film, še bolj filmska igra. Začela je z nadaljevankami, denimo z Vrtičkarji, hrvaško telenovelo Pod srečno zvezdo in edino domačo telenovelo Strasti. Ko je slednja predčasno potonila, si je na vso moč želela kakšne resnejše vloge. A ponudb skoraj ni bilo. Tudi zato, ker ni študirala igre.

Medtem je po naključju izvedela, da bo kasting direktorica Nancy Bishop v Ljubljani vodila delavnico o avdicijah in pripravah nanje. Udeležila se je je, pozneje pa od nje dobila vabilo na avdicijo za Malickov film Drevo življenja. In seveda je šla. Očitno je bila prepričljiva, saj so jo po avdiciji v Londonu povabili na drugi krog v Pariz. In čeprav je vloga nazadnje pripadla Jessici Chastain, je bila ta avdicija ključni mejnik. Šef kastinga, ki je delal za Malicka, jo je namreč priporočil ustvarjalcem filma Policist. Ti so jo povabili na avdicijo in izborila si je vlogo, že kmalu pa so sledile tudi vloge v golopištolovski seriji A Touch of Cloth, BBC-jevi seriji New Tricks, škotskem kratkem filmu Liam in Lenka …

Je med našimi redkimi igralkami in igralci, ki so se odpravili na globalni trg filmov in nadaljevank, kjer je priložnosti za delo res več, a se je treba za vsako vlogo boriti tudi s sto ali še več kandidati. Zato je vsaka, še tako majhna vloga dosežek. A zdi se, da se ji je prav zato, ker so ji dali priložnost na tujem, zdaj končno začelo odpirati tudi doma. Od njenega zadnjega projekta, spletne nadaljevanke Prepisani, minevajo že tri leta. Nadaljevanjem primerno torej, da bo tudi njen naslednji nadaljevanka. Življenja Tomaža Kajzerja TV Slovenija štarta na silvestrovo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.