Damjana Kolar

 |  Kultura

Bienalna razstava Podobe časa

Evgenija Zafirovska: Bianco

Evgenija Zafirovska: Bianco

Od 11. februarja do 14. marca bo v Cankarjevem domu na ogled pregledna razstava Društva oblikovalcev Slovenije (DOS), ki bo tokrat na drugačen, bolj angažiran in neustaljen način ponudila javnosti vpogled v trenutno problematiko stroke in družbe širše. Namen razstave je prikazati najboljše dosežke in rešitve na oblikovalskem področju od začetka nastanka DOS do danes ter obuditi spomin na najodmevnejše zgodbe časa, ki je minil.

Po besedah Danijele Grgić se bodo na razstavi "spomnili tudi na pomembne mejnike naše, še ne tako daljne preteklosti, na cvetočo dobo večinoma že izginulih ali (raz)prodanih slovenskih znamk in podjetij, ki so pred osamosvojitvijo ali po njej krojile zgodbe uspeha. Tokrat ne bomo DOS, eno telo. Tokrat bomo posamezniki, ki smo s prizadevanjem gradili kakovostne odnose, s potrpljenjem in vztrajnostjo dokončali zahtevne projekte. Skozi najuspešnejše zgodbe in dosežke posameznikov bomo razgrnili, kdo smo. Društvo smo ljudje. S potrebami, problemi, ustvarjalnimi stiskami in nemalokrat eksistencialnimi težavami. Pa tudi z neomajno vztrajnostjo, z neustavljivo kreativno energijo in zmožnostjo strpnega dialoga, brez katerega ni mogoče začeti ali dokončati oblikovalskih projektov. Tistih malih ali velikih."

Avtorji se bodo predstavili skozi najuspešnejše zgodbe in dosežke, ki so zaznamovali njihovo delovanje. Posamezni projekti bodo odgovorili na številna vprašanja. Kdo so oblikovalci? Kako se odzivajo na trenutne politične in gospodarske razmere? Ali je mogoče mirno in nemoteno ustvarjati ob vseh pretresih, ki se vrstijo? Kakšno je stanje duha v Sloveniji in ali se sence negotovosti preslikavajo na naše odnose, bodisi z naročniki bodisi medsebojno?

Društvo oblikovalcev Slovenije, ki deluje že več kot šestdeset let, izkušnje in znanje deli z mlajšimi generacijami oblikovalcev. S pomenljivim naslovom tokratne pregledne razstave Podobe časa oblikovalci skozi osebno videnje posameznika opozarjajo na spremenjene razmere v družbi in posledično tudi v oblikovanju oziroma na poudarjeno individualizacijo, ki včasih meji na egomanični manifest, ki smo mu priče danes.

Na razstavi sodelujejo: Ksenija Baraga, Renata Bedene, Edi Berk, Petra Bole, Pavla Bonča, Jani Bavčer, Nina Bavčer, Suna Ljubica Čehovin, Jožica Curk, Andreja Čeligoj, Jurij Dobrila, Elena Fajt, Dejan Krajnik in Lucija Jankovec, Matej Filipčič, Danijela Grgić, Maja Gspan, Irena Gubanc, Lucija Jankovec, Marko Japelj, Marija Jenko, Radovan Jenko, Deidre Jovanović, Sanja Jurca Avci, Žare Kerin, Julijan Krapež, Mateja Krašovec, Mateja Kričej, Ana Logar, Evita Lukež, Jana Mršnik, Mateja Panter, Jana Pečečnik, Barbara Prinčič, Breda Pungaršek Žohar, Saba Skaberne, Peter Skalar, Judita Skalar, Janez Suhadolc, Jasna Šafar, Huberto Široka, Mateja Škofič, Jana Špendl, Vesna Štih, Anka Štular in Mojca Kocbek Vimos, Nataša Šušteršič, Mojca Turk, Polona Zupančič, Matjaž Vipotnik, Evgenija Zafirovska, Marjan Žitnik in kolektiv pH15.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.