Damjana Kolar

 |  Kultura

Art Stays na Ptuju

Anything To Say?

Anything To Say?

Od 8. do 16. julija bo na Ptuju potekal 14. festival sodobne umetnosti Art Stays, ki sodi med najpomembnejše predstavitve sodobne umetnosti v Sloveniji in že od leta 2003 prinaša najaktualnejšo produkcijo domačih in tujih umetnikov, od najbolj znanih, do najperspektivnejših. Letošnja edicija nosi naslov Politic(s), saj bo v ospredju t. i. politična umetnost. 

Bogat program pod umetniškim vodstvom Jerneja Forbicija in Marike Vicari, je nastal v sodelovanju z več mednarodnimi galerijami, muzeji in posebnim doprinosom kustosov Antonia Arevala iz Čila, Anne Balvanyos iz Ludwig muzeja iz Budimpešte, slovenskega kustosa Petra Tomaža Dobrile in Manuela Frare iz Akademije za likovno umetnost v Benetkah. Letošnje festivalsko dogajanje bo postreglo z več kot 30 dogodki na različnih prizoriščih na Ptuju in v bližnji okolici. Predstavilo se bo preko 100 ustvarjalcev iz več kot 20 držav z različnimi umetniškimi zvrstmi-slikarstvo, kiparstvo, fotografija, video, instalacije, performansi, intermedijski projekti.

Festival bo odprla osrednja razstava Politic(s), ki bo letos postavljena v prenovljenem Dominikanskem samostanu. Na ogled bodo dela mednarodnih umetnikov, kot so: Allora & Calzadilla, Maja Bajević, Paolo Angelosanto, Costantino Ciervo, Uroš Đurić, Nicola Evangelisti, Andreas Fogarasi, Gábor Bódy, Marcel Odenbach, Šejla Kamerić, Rok Golob, Monika Grycko, László Csáki, Pálfi Szabolcs, Zsolt Keserve, Ina Loitzl, Bela Máriás, Fatmi Mounir, Ilona Németh, Nežika A. Novak, A4C (Rosa Jijon/Francesco Martone), Valentina Miorandi, Csaba Nemes, Zazzaro Otto, Isabella Pers, Tiziana Pers, Tomaž Plavec, Zoran Popovski, Lara Ritoša Roberts, Sean Snyder, Bojan Šumonja, Jelena Sokić, János Sugár, Jiří Surůvka, Kaszas Tamas, Endre Tót, Mona Vătămanu, Aleksander Velišček, Daphna Weinstein, Constantine Zlatev, skupina The Area of Bustle: Gabriele Del Pin, Cesare Diana, Claudio Rocchetti, Manuel Frara/Interno3, Riccardo Michielin, Riccardo Piovesan, Matteo Vettorello, Federico Aggio, Alexandre Sirvin, Andrea Cazzagon in drugi.

V Dominikanskem samostanu se bodo odvili tudi drugi dogodki: trije multimedijski seti v živo, skupine umetnikov The Area of Bustle pod taktirko italijanskega kustosa Manuela Frare, performans ekvadorske umetnice Marie Rose Jijon in italijanskega umetnika Francesca Martoneja ter multivizija in koncert avtorske glasbe Lada Jakše, ki ga je pripravil prav za letošnji festival Art Stays.

Na odru na Slovenskem trgu se bo odvil koncert Ženskega pevskega zbora Kombinat, ki izvaja pesmi upora z vsega sveta v originalnem jeziku ter performans v Berlinu živečega umetnika Costantina Cierva, Nations and Borders are Boring (Narodi in meje so brez-vezni).

Mestni trg bo gostil dve javni skulpturi. Prva, Anything to Say? (Kaj za povedat?), avtorjev Davida Dorminia in Charlesa Glassa bo po Berlinu, Dresdnu, Parizu, Strassbourgu in Beogradu sedaj na ogled še na Ptuju. Gre za bronasti kip naravne velikosti, ki prikazuje tri moške figure, ki stojijo vsaka na svojem stolu. Četrti stol je prazen in namenjen obiskovalcem, da de povzpnejo ob bok Edwarda Snowdna, Juliana Assanga in Chelsee Manninga. Druga je velika napihljiva House of Politics, (Hiša politike), francoskega arhitekta in umetnika Alexandra Sirvina, ki je del večjega projekta The Area of Bustle in bo kasneje prenesena na dvorišče Dominikanskega samostana. V mestu bodo plapolale tudi zastave češko-kanadskega umetnika Mareka Schovaneka.

V Miheličevi galeriji bo na ogled razstava Politični odtis iz zbirke italijanske grafične delavnice Busato in iz zbirke Muzeja novejše zgodovine iz Ljubljane. Razstavo nomadskega projekta Pacifist Library (Pacifistična knjižnica), ki ga izvaja priznan umetniški duo Curandi Katz bo postavljena v pritličju galerije. Del tega projekta so tudi vsakodnevni performansi, ki se bodo odvijali po mestu. V Galeriji Magistrat bo postavljena pregledna razstava zgodovine festivala Art Stays z naslovom Implikacije. Razstavišči zunaj Ptuja, Galerija FO.VI v Strnišču in Tovarna umetnosti v Majšperku bosta gostili razstavi American Presidents & Sea of Blue, White and Red (Ameriški predsedniki & Morje modre, bele in rdeče), avtorjev Branka Blaža Lesjaka in Davorina Ciglarja Milosavljevića, ter razstavo Figuralni motivi avtorja Andreja Brumna Čopa.

Program Art Stays Kino v Mestnem kinu, je letos posvečen politično angažiranemu filmu. Predstavili bodo film Guadalcanal Requiem, mojstrovino enega največjih umetnikov sodobnega časa Nama Juna Paika, ki ga je ustvarill skupaj z Charlotte Moorman. Na filmskem platnu so bo odvrtel tudi fim The Irish Tapes, avtorjev Johna Reilleya in Stefana Moora; Marx: The Video, Laure Kipnis in Get Rid of Yourself, ki ga je posnela skupina Bernadette Corporation. V Dominikanskem samostanu pa se bo odvrtela mojstrovina propagandnega politično - umetniškega filma Political Advertisement 1952-2012 (avtorja: Antoni Muntadas in Marshall Reese).

 V času festivalskih dni bodo potekale tudi delavnice sodobnih umetniških praks pod vodstvom gostujočih umetnikov in profesorjev, kot sta Davorin Ciglar Milosavljević in Giancarlo Busato, ter jutranje delavnice za otroke v so-organizaciji s Centrom interesnih dejavnosti Ptuj, pod vodstvom likovne pedagoginje.




Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.