Zoran Smiljanić

22. 12. 2017  |  Mladina 51  |  Kultura

Strip o tišini

Dobili smo slovenski prevod stripa Brodeckovo poročilo, ki je idealno darilo za božično-novoletne praznike. Zadovoljstvo zagotovljeno.

Naslovnica stripa Brodeckovo poročilo

Naslovnica stripa Brodeckovo poročilo

Uvod: Pred kakšnim mesecem me je kolega Rastislav S. pobaral: »Če bi letos kupil samo en strip, katerega bi kupil?« Brez razmišljanja sem ustrelil: »Brodeckovo poročilo.« Seveda sem mu kot pravi domoljub priporočil slovensko izdajo, čeprav je takrat še nisem videl. Malce strahoma sem pričakoval, ali bo naša izdaja dostojno parirala hrvaški, ki jo je lani zapakirala neverjetno fertilna založba Fibra.

Slovenska izdaja: odlična, prelepa, založniški triumf! Od papirja, tiska, vezave, vonja, prek uglašenega prevoda Katje Šaponjić, ki niti enkrat ne zafuša, do seksi zaščitne srajčke. Še več, VigeVageKnjige se zahvaljujejo Fibri, ker jim je odstopila font. Cerar in Plenković, učita se!

Literarna predloga: Le Rapport de Brodeck (2007), istoimenski roman pisatelja, scenarista, profesorja za literaturo in celo režiserja Philippa Claudela, ovenčan s prestižno Goncourtovo nagrado. Preveden v hrvaščino, v slovenščino ne.

Zgodba: čeprav ni posebej določeno, se dogaja po koncu druge svetovne vojne v zakotni gorski vasici na meji med Nemčijo in Francijo, verjetno gre za pokrajini Alzacijo in Loreno, nemško govoreči del Francije. Protagonist Brodeck se vrne domov, potem ko je preživel strahote koncentracijskega taborišča, kamor so ga poslali ravno njegovi sovaščani. Kmalu za njim pride skrivnostni tujec Anderer (Drugi), ki ga vaščani gledajo z nezaupanjem. Zgodi se brutalni umor, Brodecku pa vaški starešine naročijo, naj o vsem skupaj napiše poročilo. Ta privoli, hkrati z naročenim pa piše tudi drugo poročilo, kjer opisuje svojo osebno zgodovino, težko otroštvo, prihod v vas, šolanje v velikem mestu, ljubezen in preživetje v taborišču ...

Adaptacija: Larcenet je knjigo učinkovito prevedel v tekoči stripovski jezik, ki se zanaša predvsem na vizualno. To je strip, ki ga je treba bolj gledati kot brati. Poleg mračnih in dušečih interierjev, kjer praktično lahko zavohamo smrad, vlago in strah, izstopajo slike eksterierjev brez besedila. Meglena in zasnežena pokrajina, polna čudno živih dreves ter gozdnih živali, ptičev in rib, ki kot neme priče opazujejo dogajanje. Ko se ležeči A4-format odpre, dobimo široko panoramsko sliko, ki jemlje dih.

Besedilo: brez didaskalij, onomatopej ali komentarjev, golo do amena. Samo poročilo in suhi, kot britev ostri dialogi.

Risba: grafična, črno-bela in stilizirana, pa vendar realistična. Razmerje med močnimi črninami in slepečimi belinami je osupljivo. Risba ima strukturo, površino, prostor in globino. Za malo denarja smo dobili serijo imenitnih litografij.

Teme: za pastoralno fasado se skriva fašizem malih okolij, strah pred tujim in drugačnim. In Drugim. Zaprtost, zadrtost, zatohlost in duhovna omejenost prebivalcev vseh vukojebin tega sveta. Če se počutijo ogrožene, postanejo nevarni, agresivni in okrutni. Potem pa leta preživijo v paranoji, da bo kdo odkril njihovo umazano kolektivno skrivnost. Univerzalne teme, ki jih prepoznamo tudi pri nas.

Naracija: retrospektivna. Najprej izvemo, da so nekoga ubili, šele nato, kako je do tega prišlo in zakaj. Dogajanje je kompleksno in večplastno, album zahteva večkratno branje in gledanje.

Avtor: Manu (Emmanuel) Larcenet je zvezda, avtor nagrajenih stripov Vsakdanja borba, Blast in Vrnitev zemlji, ki jih je, hja, objavila Fibra. Že od otroštva se bori z različnimi psihološkimi težavami, kot je tesnoba ali bipolarna motnja. Strip zanj pomeni rešitev. Ko je risal Blast, je prenehal jemati zdravila in izbruhnil vse svoje demone na papir. Nastal je zelo nasilen in bizaren strip, nekakšen grafični testament avtorjevega duševnega zdravja. Verjetno je tudi zato Brodeckovo poročilo tako močno.

Odrešitev: vse skupaj zveni precej brezizhodno, je v tej zgodbi sploh kaj pozitivnega? Je. Čeprav ni noben junak, je Brodeck primer pokončnosti in volje do življenja. Četudi so mu prizadejali veliko hudega, v njem ni želje po maščevanju. S svojo družino ima ljubeč odnos, trenutki s pastorko so ganljivi. Poleg tega je povezan z naravo. Če so vaščani ujetniki zaprtih prostorov, je Brodeck človek širine, odprtosti in miru.

Slabosti: v bistvu so še najšibkejša plat tega stripa obrazi, precej podobni so si, bradati in zaviti v cape, da jih je težko razlikovati. Čudno delujejo tudi statične figure z ogromnimi telesi in majhnimi glavami, a to je lahko tudi stilska figura. Narava in živali so pa brezhibne.

Sklep: v tem stripu je nekaj pravljičnega, bibličnega in kruto realnega. Vsebuje tišino, ki govori, v grdoti najde lepoto, v surovosti pa dobroto. Mojstrovina, album leta.

Zaključek: Rastislav, se strinjaš?

Strip:
Manu Larcenet: Brodeckovo poročilo
Založba: VigeVageKnjige, 2017, 324 strani
Cena: 30 evrov

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.