Stanka Prodnik

 |  Mladina 23  |  Kultura

Testno in znova

TV Slovenija končno zaganja tretji program

Prenos seje DZ

Prenos seje DZ
© TVS

Dolgo pričakovani in že skoraj kontroverzni tretji program TV Slovenija je v minulih dneh končno začel testno oddajati. Tako pod njegovim logom, rdečo trojko, v kotu piše “test”, čeprav bi v večini primerov lahko pisalo kar “znova”. Redno namreč ponavljajo zadnjo informativno oddajo s prvega programa, tej pa sledijo novice oziroma posnetki, ki so jih posredovale svetovne agencije. Včasih dobimo komentar, včasih pa kar v slogu Euronewsovega “no comment” več minut gledamo surove posnetke aktualnih dogodkov iz tujine. Torej nekakšne ostanke posnetkov, ki niso prišli v Dnevnik.
Čeprav program očitno še nima pravega koncepta, so definitivni favorit za najljubšo oddajo njihovi povzetki parlamentarnih sej. Nekakšen the best of, ki simpatično povzema vse izjave poslancev po vzorcu koalicija, opozicija, koalicija, opozicija, speči minister, koalicija. In prav tu je najbolj očitno, v kakšno godljo so se spravili ustvarjalci programa. Bodo namreč kdaj izbirali najbolj zabavne izjave in tako pustili, da tudi SNS in Lipa dobita največji časovni delež? Ali pa bodo enakomerno predstavili vse stranke in v izbor vključili tudi kakega obskurnega SDS-ovca, ki pripomni: “Vete, tole, kar vi zdaj razlagate, to nič ne gre skupaj.” Ali pa bodo izračunali kakšen drug model, ki bo dovolj pluralen, a vseeno ugoden za koalicijo? Kajti trenutno se zdi, da parlamentarni program bolj kot koaliciji koristi vedno bolj jezni opoziciji in da daje oder raznim nastopačem, ki dvakrat zakričijo “eklatantna svinjarija” in s tem celo dobijo kakšnega simpatizerja več. Koalicija meni drugače; zavoljo boljše informiranosti pa je zadnjič Grims vztrajal, da sejo o koncentraciji kapitala preselijo v dvorano, iz katere bo možen prenos.
Populizem je dobil svoj lastni kanal, dodali pa mu bodo še kakšen dokumentarec Rosvite Pesek, pa morda sčasoma še kakšno mojstrovino Jožka Možine. No, ali pa kar jutranji program, pardon, samo tisti del, kjer nastopa Janezova Urška. Ja, tudi ta hitič je bilo možno podoživeti v času testnega oddajanja. Kar je seveda super, Urškin nastop je vendar nacionalnega pomena, sploh zdaj, ko je bila v mali vojni s prvo damo Barbaro. Kakorkoli že, program bo treba zapolniti, sploh v času poslanskih počitnic, in skoraj vznemirljiva je misel na to, kaj vse se bodo spomnili, da bi bilo vredno ponoviti. Morda kakšen Vroči stol s premierom v gosteh, reportažo s strankarskih poletnih taborov, oddajo Na zdravje ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.