Damjana Kolar

20. 11. 2008  |  Mladina 47  |  Kultura

FV, Alternativa osemdesetih

Razstava v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (od 27. novembra do 18. januarja)

/media/www/slike.old/mladina/pzapoved47.jpg

© FV Založba, 1986

FV 112/15 je začela delovati leta 1981 kot gledališka skupina in je z dejavnostmi alter kluba ustvarila prostor za izražanje spolne, družbene, kulturne in umetniške drugačnosti. S skupino sta tesno povezana tudi razvoj slovenske videoumetnosti in nastanek progresivnih smernic v glasbi, ki so jih izražale skupine Borghesia, Laibach, Videosex, Tožibabe in druge. Razstava priča o razburljivih osemdesetih letih ter osvetljuje pomembno družbeno in umetniško dogajanje (delovanje prvih gejevskih in lezbičnih klubov, neodvisnih založb, multimedijskih skupin in drugih oblik subkulturnega ustvarjanja). Ob razstavi bo izšel tudi katalog s prispevki Nevena Korde, Nikolaia Jeffsa in Petje Grafenauer.
Več nam je povedala kustosinja razstave mag. Breda Škrjanec: “Zamisel za razstavo je nastala leta 2005, ko je Mednarodni grafični likovni center (MGLC) pripravil razstavo Prva linija in na njej predstavil efemerni umetniški tisk v Sloveniji od srede šestdesetih let 20. stoletja do začetka 21. stoletja. Skupina FV 112/15 se je tam predstavila z nekaj plakati, ki jih je posodil Neven Korda, in takrat tudi podaril zbirki MGLC obsežen in dragocen arhiv z več kot tisoč enotami. Plakati, vabila, fotografije, letaki, promocijski material in najrazličnejši dokumenti, ki jih dopolnjene z video in glasbeno produkcijo predstavljamo na razstavi in v publikaciji, ki bo ob njej izšla, likovno, kulturološko in zgodovinsko popisujejo in razčlenjujejo delovanje skupine FV 112/15 med letoma 1980 in 1990.” 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.