Saša Eržen

 |  Mladina 6  |  Kultura

Prešeren in človeška ribica

O (ne)privlačnosti kulture

/media/www/slike.old/mladina/phudo06.jpg

© Saša Eržen

Slovenski kulturni praznik, s katerim se 8. februarja spominjamo lika in dela Franceta Prešerna, je dan, ko slavimo tudi jezik kot tvorni in živi del narodove kulture. Ob tej priložnosti so v Postojnski jami in pred njo že četrtič izvedli “Dan kulture in atrakcij”, v okviru katerega skušajo v mrtvilu turistične nesezone v jamo spraviti kar največ ljudi. V preteklosti so si pomagali z umetniškim cirkusom in replikami dinozavrov, letos pa s slavnostnim odprtjem podzemnega akvarija za človeške ribice, pospremljenega s posebnimi svetlobnimi in zvočnimi učinki. Za večji vtis so primaknili še največjo knjigo vtisov na svetu, visoko dobra dva metra. Ime prireditve “Dan kulture in atrakcij” - poleg tega, da je del poimenovanja v jeziku, ki je bil mrtev že davno pred Prešernom - kulturi pripiše neprivlačnost in nezanimivost, zaradi česar za privabljanje množic potrebuje posebne atrakcije. Beseda atrakcija namreč v latinščini pomeni privlačnost, zanimivost, vabo, mamilo, mik oziroma učinkovito točko na zabavni prireditvi. A če se France obrača v grobu, se vsaj zasužnjene človeške ribice vrtijo v večjem akvariju.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.