Saša Eržen

11. 2. 2010  |  Mladina 6  |  Kultura

Prešeren in človeška ribica

O (ne)privlačnosti kulture

/media/www/slike.old/mladina/phudo06.jpg

© Saša Eržen

Slovenski kulturni praznik, s katerim se 8. februarja spominjamo lika in dela Franceta Prešerna, je dan, ko slavimo tudi jezik kot tvorni in živi del narodove kulture. Ob tej priložnosti so v Postojnski jami in pred njo že četrtič izvedli “Dan kulture in atrakcij”, v okviru katerega skušajo v mrtvilu turistične nesezone v jamo spraviti kar največ ljudi. V preteklosti so si pomagali z umetniškim cirkusom in replikami dinozavrov, letos pa s slavnostnim odprtjem podzemnega akvarija za človeške ribice, pospremljenega s posebnimi svetlobnimi in zvočnimi učinki. Za večji vtis so primaknili še največjo knjigo vtisov na svetu, visoko dobra dva metra. Ime prireditve “Dan kulture in atrakcij” - poleg tega, da je del poimenovanja v jeziku, ki je bil mrtev že davno pred Prešernom - kulturi pripiše neprivlačnost in nezanimivost, zaradi česar za privabljanje množic potrebuje posebne atrakcije. Beseda atrakcija namreč v latinščini pomeni privlačnost, zanimivost, vabo, mamilo, mik oziroma učinkovito točko na zabavni prireditvi. A če se France obrača v grobu, se vsaj zasužnjene človeške ribice vrtijo v večjem akvariju.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.