13. 5. 2010  |  Mladina 19  |  Kultura

Jiři Bezlaj, kipar

... o svojem ustvarjanju, ki je bilo nedavno popisano v monografiji, ki so jo spisali Petja Grafenauer, dr. Miklavž Komelj in Janko Rožič ter ki jo je fotografsko nadgradil Boris Gaberščik. Njegova dela si lahko od 18. maja ogledate v ljubljanski Galeriji Equrna.

/media/www/slike.old/mladina/pstriptizb5.jpg

© Borut Peterlin

“To, kar je v mojem kiparstvu najpomembnejše, je moj dialog s kamnom. Na milijone let je zorel v zemlji in nekatere šole vzhodnjaške alkimije verjamejo, da na koncu svojega razvoja dozori v zlato. Zaradi svoje trdnosti in nepremičnosti je v nekaterih kulturah predstavljal simbol večnega, absolutnega Jaza. Tri desetletja se že trudim prodreti v zakonitosti njegove rasti, v skrivnosti njegovega notranjega življenja, v njegove intimnosti in pozorno prisluhniti njegovi modrosti. Struktura kamna, barva, prepredenost z žilami in ostanki fosilnega življenja v njem pogojujejo obliko mojih kipov in jim sugerirajo vsebino. Mesena sivorožnata barva apnenca iz Lesnega Brda je botrovala nastanku skulptur fosiliziranih kosti in živalskih teles v ciklih Fragmenti in Žrtvovanje ter grotesknih torzov v ciklu Favnovo popoldne. Prav tako mesena barva tega kamna, bolj kot sama oblika, vzbuja erotične asociacije v mojem zadnjem ciklu Poletje. Skoraj brez pretiravanja bi lahko rekel, da sem predvsem prevajalec, ki poskuša skrivno govorico kamna prevesti v lažje razumljiv jezik oblik.”
 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.