Uredništvo

 |  Kultura

Preklic 30-letne prepovedi filma Brianovo življenje

/media/www/slike.old/novice/lifeofbrian460_copy1.jpg

Valežansko mesto Aberystwyth se je, potem ko je pred 30 leti prepovedalo predvajanje filma Brianovo življenje satirično-humoristične skupine Monty Python, odločilo, da bodo zdaj film vendarle predvajali, je sporočila županja mesta in dodala, da se bosta projekcije filma udeležila dva originalna Pythona - Michael Palin in Terry Jones.

Kot je razkrila županja Sue Jones-Davies, ki je v spornem filmu celo sama odigrala manjšo vlogo Brianovega dekleta, bo projekcija predvidoma potekala 28. marca, na prodaj pa bo okoli 120 vstopnic. Predvajanje filma iz leta 1979 je sicer pred 30 leti prepovedal mestni odbor cerkvenih voditeljev, ker naj bi bila zgodba o Judu, ki ga zamenjajo za Jezusa in križajo, bogokletna.

Brianovo življenje danes velja za eno od filmskih klasik, citati iz tega filma in pesem "Always look on the bright side of life", ki si jo na koncu filma, medtem ko ju z Brianom pribijajo na križ, prepeva Eric Idle, pa so dobro znani tudi tistim, ki si samega filma niso ogledali. Graham Chapman, ki je v filmu odigral Briana, je umrl leta 1989. (STA, bl)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.