Uredništvo

16. 3. 2009  |  Kultura

Umrl je Miljenko Licul

Miljenko Licul

Miljenko Licul
© arhiv Mladine

Po daljši, težki bolezni je danes zjutraj, v 63. letu starosti, v Ljubljani umrl grafični oblikovalec Miljenko Licul, so potrdili v Narodni galeriji. Lanski dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo je bil znan po tem, da je oblikoval slovenski tolar, slovensko različico evra, slovenski potni list ter novi osebno in zdravstveno izkaznico.

Liculova dela na področju grafičnega oblikovanja so veljala za referenco najvišje kvalitete. Sodil je med avtorje, ki so pomagali v strogo modernistični slog grafičnega oblikovanja 70-ih let vpeljati drugačno govorico, ne da bi pri tem zanikali vsebinske in historične prvine naloge, piše v obrazložitvi Prešernove nagrade, ki jo je Licul lani prejel za življenjsko delo za obsežen ustvarjalni opus na področju oblikovanja.

"Grafično oblikovani predmeti in teksti so pot ne samo k dvigu ali padcu vizualne kulture, ampak tudi k razumevanju ali nerazumevanju sveta," so najpomembnejše sporočilo Liculove ustvarjalnosti še povzeli v obrazložitvi Prešernove nagrade.

Miljenko Licul se je rodil 6. avgusta leta 1946 v Vodnjanu pri Pulju. Nekaj časa je predaval tipologijo na ljubljanski likovni akademiji. Ustanovil je studio Znak in bil vodja studia Zodiak, kasneje pa je vodil studio Diptih. Oblikoval je celostne grafične podobe, zaščitne znake, koledarje, prospekte, plakate, knjižne opreme, naslovnice revij, znamke in drugo. Med drugim je oblikoval celostno grafično podobo Narodne galerije v Ljubljani.

Poleg Prešernove nagrade za življenjsko delo je Licul leta 1985 prejel nagrado Prešernovega sklada in leta 1988 Plečnikovo nagrado. (STA, av)

Intervju z Miljenkom Liculom za Mladino iz leta 2004

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.