Uredništvo

 |  Kultura

Predlog novele zakona o RTV nesprejemljiv

/media/www/slike.old/novice/rtvslo1_copy2_copy2_copy1.jpg

© Denis Sarkić

Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenija zato pričakuje, da bo ministrski zbor zakonsko besedilo zavrnilo kot neprimerno za nadaljnji postopek.

Kot so v sindikatu zapisali v izjavi za javnost, bi novi zakon v celoti izničil dolgoletna prizadevanja države in sindikatov za dosego vrednostne primerljivosti ustvarjalnih poklicev na Radioteleviziji s podobnimi poklici v drugih javnih zavodih s področja kulture.

Poleg tega bi s členi, ki določajo plače vodilnih delavcev in nadzornikov sistema, nov zakon omogočil po njihovem nesprejemljivo visoke plače in nagrade: "Člani uprave bi tako lahko dosegali plače in letne nagrade tudi do 200.000 evrov, nadzorniki pa polovico manj, kar bi v celoti porušilo vrednostna razmerja poklicev v RTV in tudi do poklicev v drugih dejavnostih."

V sindikatu opozarjajo, da bo DZ v primeru sprejetja novega zakona prevzel odgovornost za nadaljnji obstoj ali sesutje nacionalne RTV in njenega poslanstva na področju kulture.

Spominjajo, da je ministrstvo za kulturo v postopkih usklajevanja členov zakona, še zlasti v primeru statusne preobrazbe RTV in izločitve zaposlenih v javnem zavodu iz zakona o sistemu plač v javnem sektorju, zavračalo "vsakršno možnost za ohranitev preizkušenih in učinkovitih obstoječih rešitev tako za delovanje sistema RTV kot tudi ustvarjalcev radijskih in TV-programov".

Posledice bodo po njihovem oslabljeno delovanje RTV Slovenija, sprejem zakona pa bo vplival tudi na sam radijski in televizijski program.

Nesprejemljivo se jim tudi zdi, da se z novelo zakona na rob prepada potiska sistem javnega zavoda, "in to s posegom neoliberalizma na kulturno področje nacionalnega pomena in dejansko uveljavitvijo zasebnega finančnega interesa pri vodenju nacionalne RTV".

Od ministrov sindikat zaradi vsega navedenega pričakuje, da bodo v postopku medresorskega usklajevanja ocenili, da predlagana novela ni primerna za nadaljnji zakonodajni postopek, ter ministrstvu za kulturo priporočili, da predlog umakne iz nadaljnjih postopkov. (STA, lpč)

Odgovor

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.