Urša Matos

10. 10. 2004  |  Mladina 40  |  Kultura

Mitja Rotovnik

Tisti direktor, ki že skoraj četrt stoletja vodi Cankarjev dom

© Miha Fras

Mitjo rodijo 21. oktobra 1942 v Kamniku kot starejšega od dveh sinov. Otroštvo zaznamuje tragična smrt očeta Karla. Zaradi sodelovanja z NOB ga Nemci za več mesecev zaprejo v taborišče Mauthausen, nato pa ga januarja 1944 skupaj s štiriindvajsetimi talci ustrelijo v Šentvidu. Kmalu za tem mamo Hildo sredi Kamnika ustavi mlad gestapovec in ji naroči, naj s sinovoma pobegne iz mesta, ker so na seznamu za taborišče. Čez Celovec prebežijo k sorodnikom v Črno na Koroškem. Pozneje se selijo še večkrat. Najprej v Begunje in Brestanico, kjer mama opravlja pedagoško delo po ženskih kaznilnicah, končno pa se ustalijo na Črnučah. Mama je upraviteljica osnovne šole in predsednica kulturno-prosvetnega društva, zato se Mitja že kot otrok preizkusi v lutkarstvu in gledališču, sodeluje pri pripravi šolskega glasila, pri trinajstih letih pa z mamo redno obiskuje ljubljansko opero. Ko na Črnučah zgradijo nov zadružni dom, mama prevzame vlogo organizatorke, režiserske in selektorice filmov. Imajo celo svoj simfonični orkester, dramska sekcija pa vsako leto uprizori po tri igre. Mitja med drugim nastopa v igri Naše mesto T. Wilderja, kjer vlogo njegove žene igra Majda Kregar, poznejša arhitektka in žena Eda Ravnikarja ml. Uprizoritev je tako moderna, da na gostovanju v Trzinu po odmoru v dvorani ostane samo pet gledalcev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €