Miha Štamcar

27. 1. 2005  |  Mladina 4  |  Kultura

Jesen poletne noči

Slovo Marjane Deržaj, najpomembnejše slovenske popevkarice

© Marjan Zaplatil/Delo

V zadnjem času so odšle tri pomembne slovenske popevkarice: Jelka Cvetežar, Berta Ambrož in prejšnji teden Marjana Deržaj. Počasi torej odhajajo vokalistke, popevkarice, ki so bile značilne za slovenski zvok začetka šestdesetih, za glasbeni pojav, ki so ga poimenovali Slovenska popevka zaradi festivala, ki so ga ljubljanski radijski zanesenjaki začeli organizirati leta 1962 na Bledu po vzoru nekaterih jugoslovanskih popevkarskih festivalov. Ženski vokali so torej nekakšen zaščitni znak slovenske popevke. In med njimi je bila gotovo najpomembnejša Marjana Deržaj. Večini je v spominu najbolj ostala s popevko Poletna noč, ki je svojevrstna "himna" Slovenske popevke. Skladba Mojmirja Sepeta na besedilo Elze Budau je leta 1964 dobila prvo nagrado občinstva. Vendar to seveda ni bila edina nagrada, ki jo je osvojila Deržajeva na Slovenski popevki. Dobila je tudi nagrado žirije leta 1962, na prvem festivalu, s skladbo Vilka in Slavka Avsenika in priredbo Jureta Robežnika ter besedilom Cirila Zlobca Zvezde padajo v noč. Leta 1965 je strokovno žirijo prepričala s popevko V Ljubljano, besedilo Svetlane Makarovič je uglasbil Ati Soss. S skladbo Ples oblakov, na glasbo Jureta Robežnika je besedilo napisala Elza Budau, pa je navdušila žirijo tudi leta 1966. Morda njena najbolj zanimiva popevka pride šele leta 1968 - Ptičje strašilo. Mojmir Sepe je napisal glasbo Elza Budau besedilo, s spremljevalnimi vokali pa so Marjani Deržaj pomagale Bele vrane. Leta 1975 je svoj zadnji odmevnejši uspeh dosegla skupaj z Bracem Korenom. Zapela sta skladbo Mi smo taki, ki je bila najbolj všeč občinstvu. Marjana Deržaj je skupaj nastopila na trinajstih Slovenskih popevkah in zapela enaindvajset popevk, za primerjavo, še ena legenda Majda Sepe je zapela osemnajst popevk. Zadnjič je na "popevki" nastopila leta 1978 s skladbo Pesek, in nič hudega torej ni, če ime Marjane Deržaj radi pomešamo z imenom Slovenska popevka. Vendar pa na prvih festivalih Slovenske popevke ni dosegla svojih prvih uspehov. Že leta 1958 je na Opatijskem festivalu prejela drugo nagrado občinstva za Privškovo Vozi me vlak v daljave.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €