Kače na letalu

Anatomija kultnega filma, ki ga še ni

Nič ni zaleglo: že dobri stari komik W.C. Fields je ljudi prepričeval, da naj ne hodijo v vodo, vključno z morjem - ker v njem fukajo ribe! A kot rečeno, ni zaleglo - nič jih ni moglo odvrniti od morja. Dokler ni prišel Steven Spielberg in med njih spustil orjaškega, mesarskega, ljudožerskega morskega psa. Leta 1975, ko je v kina privršalo Žrelo, so bile plaže sicer polne, toda morje je bilo prazno - nihče si ni upal v vodo! V vsaki plavutki, ki je štrlela iz morja, v vsaki dihalki, v vsakem plavalcu, v vsakem oddaljenu čolnu so videli morskega psa. Ljudje, ki prej niso imeli niti agorafobije, kaj šele vrtoglavice, so na lepem ugotovili, da imajo fobijo pred morskimi psi. Histerija je bila vsesplošna, globalna - popolna. Panika je zgrabila celo ortokomunistično Kubo, ki ji je Fidel Castro - ilegalno, se razume - zagotovil nekaj kopij Žrela, prepričan, da gre za kritiko kapitalizma, imperializma in parlamentarne demokracije. Hej, če bi vsi tisti pohlepni politiki, turistične agencije in hotelirji turistom, ki v Žrelu zasujejo mestece Amity, povedali, da je v bližini orjaški, mesarski, ljudožerski morski pes, ne bi šli v vodo, ampak bi ostali na kopnem - morski psi ne plavajo po kopnem, ne. In tudi po zraku ne letijo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €