Marjan Horvat

2. 3. 2008  |  Mladina 8  |  Kultura

Skrivnosti "velikonočnega kardinala"

Školjke, "slovenske" butarice in ščinkavec na portretu kardinala Rodeta

Rudi Španzel si je 'velikonočnega kardinala' zamislil v podobi dobrohotnega misleca

Rudi Španzel si je 'velikonočnega kardinala' zamislil v podobi dobrohotnega misleca

Ljubljanska nadškofija, ki je lani praznovala tristoletnico posvetitve ljubljanske stolnice, je v sodelovanju z raziskovalci SAZU v Narodni galeriji postavila na ogled razstavo "Upodobitve ljubljanskih škofov", konec leta pa je izšla tudi študija dr. Franceta M. Dolinarja "Ljubljanski škofje". Tako nas prej po raznih mestih razpršene podobe škofov prvič gledajo iz enega mesta; nekatere so tudi restavrirali, da so se prikazale javnosti z nekdanjim sijajem. Gradivo za razstavo je razkrilo tudi marsikatero novost o upodobljenih cerkvenih dostojanstvenikih, saj so bili številni stari podatki zavajajoči in nepravilni. V vodniku po razstavi in zajetni znanstveni monografiji so ob upodobitvah osnovni podatki o škofih in zgodovini škofij; orišejo nam biografije štiriintridesetih škofov, ki so se zvrstili v ljubljanski stolnici vse od leta 1463 do danes. Četudi je knjiga zanimiva kot prispevek k zgodovini, pa v njej pritegne posebno pozornost najnovejša upodobitev nekdanjega ljubljanskega škofa in že dve leti kardinala dr. Franca Rodeta, ki je naslovljena "Velikonočni kardinal".

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €