Uredništvo

  • Uredništvo

    13. 6. 2023  |  Družba

    Otroci in mladostniki, ki so rezultat narcisistične socializacije

    "Otroci in mladostniki, ki so rezultat narcisistične socializacije, imajo posebno psihološko strukturo, s katero je povezana zelo posebna psihološka dinamika. To vse spremeni. Kar je delovalo v delu z otroki v preteklosti ali kar še vedno deluje v delu z otroki, ki niso patološki narcisi, pri patoloških narcisih odpove."

  • Uredništvo

    13. 6. 2023  |  Kultura

    Akademija za vizualne umetnosti odpira Galerijo AVA

    Na Akademiji za vizualne umentnosti AVA na Trubarjevi cesti 5, v Ljubljani bodo danes, 13. junija ob 19. uri odprli diplomsko in pregledno razstavo AVA015 in novo Galerijo AVA. Na razstavi bo predstavljena produkcija del študentk in študentov AVA-Akademije za vizualne umetnosti na diplomskem in podiplomskem študiju. Zastopana bodo dela v različnih medijih, kot so fotografija, objekti, instalacije, slike, videi, filmi ter makete filmskih scenografij.

  • Uredništvo

    11. 6. 2023  |  Politika

    »Sramotno je, da se bo solidarnost v EU po novem dalo kupiti«

    "Sramotno je, da se bo solidarnost v Evropski uniji po novem dalo kupiti. Države, ki ne bodo hotele sprejeti prosilcev za azil od najbolj obremenjenih držav prvega vstopa, bodo lahko odštele 20 tisočakov po glavi. Če je obvezna solidarnost z odprto denarnico nova družbenopolitična podstat Evropske unije, češ, vsakdo lahko pri migracijah prispeva po najboljših močeh, celina še dodatno izgublja sij svetilnika človekovih pravic. Natisnjene odločitve sveta EU se še niso dobro posušile, ko sta Poljska in Madžarska že napovedali, da nove politike ne bosta spoštovali. Bi moralo to koga presenetiti? Niti najmanj. Kajti za njuni vladi bi bila tako in tako najboljša priseljenska politika, da evropskega krščanskega limesa ne prestopi niti en človek več onkraj dogovorjene preselitve kvalificiranih delavcev iz tretjih držav."

  • Uredništvo

    11. 6. 2023  |  Družba

    »RTV Slovenija je na nekaterih mestih že povsem zlomljena«

    "Novela zakona zdaj torej velja, četudi ustavno sodišče verjetno še dolgo ne bo našlo večine za vsebinsko presojo. Čeprav je bila prav ustavna presoja mesece osrednje vprašanje, je v tem trenutku postala vsebinsko manj pomembna. Več pla(s)ti javnega zavoda je zrušenih. Škoda je do neke mere nepopravljiva. Programsko, kadrovsko in finančno je osrednji javni medij načet, na nekaterih mestih povsem zlomljen. Ni pretirano označiti razmere za alarmantne, saj terjajo krizno reševanje, obenem pa še smiseln in celovit strukturiran pristop, ki bo sčasoma lahko vračal izgubljeno integriteto. Seveda je nujno potrebna tudi celostna revizija, detajlni pregledi potez, s tem pa preučitev škode in posledic ene najhujših političnih medijskih ugrabitev. Le tako in zato se bo sploh mogoče orientirati za naprej. A hkrati časa ni v izobilju, ni možno lagodje čakanja, med katerim ne bi že potegnili korenitih potez."

  • Uredništvo

    11. 6. 2023  |  Politika

    »Srečna je vlada, ki opoziciji ni nič dolžna«

    "Neprijetno in morda krivično je, da sta celoten ugled vlade in zaupanje vanjo odvisna od vsake posamične vladne obljube in njene morebitne izpolnitve. Res je, da je to majhna cena za občutenje oblasti. Velikokrat se zgodi, da ta občutek preprosto pogoltne odgovornost in odvrača od izbire težje poti, a lažja pot je iluzija, vladanje z ukazi se zagotovo konča z represijo in diktaturo, to smo že izkusili in tega nismo pozabili. Pa obrnimo: srečna je tista vlada, ki jo nekdo nenehno opominja na sklenjene dogovore, nekdo, ki jo je pripeljal na oblast in ki je ne bo zapustil ob prvi ali celo drugi napaki! Srečna je vlada, ki opoziciji ni nič dolžna, ki se je od začetka izogibala vsem kompromisom in kupčkanjem, zdaj pa lahko mirno opazuje peneče se provokatorje pod oknom. Mirna, a pripravljena ..."

  • Uredništvo

    10. 6. 2023  |  Politika

    »Logar sodi med najbolj molčeče poslance«

    "Drugi človek SDS Anže Logar se je na lanskih državnozborskih volitvah s 4269 glasovi tretjič zapored prebil v parlamentarno areno. Kot veleva zakonodaja, se je poslanec dolžan udeleževati sej državnega zbora in njegovih delovnih teles ter sodelovati pri delu in odločanju v parlamentarnih postopkih. Je temu res tako? Praksa kaže, da je Logar v dobrem letu od začetka delovanja novega sklica državnega zbora po prisotnosti na glasovanjih na zadnjem mestu med vsemi poslanci. Udeležil se je le 51 odstotkov glasovanj, prav tako sodi med najbolj molčeče poslance. Veliko bolj angažiran je v nadstrankarskih projektih - jeseni je kandidiral za predsednika republike in se uvrstil v drugi krog, minuli teden je ustanovil Platformo sodelovanja, ki bi nekoč lahko postala politična stranka za lažjo vrnitev Janeza Janše na oblast."

  • Uredništvo

    9. 6. 2023  |  Politika

    »Premajhna produkcija storitev je srž naših javnozdravstvenih težav«

    "Ravno premajhna produkcija storitev (glede na naše potrebe) je srž naših javnozdravstvenih težav, zato nastajajo vrste, nastaja velika gospodarska škoda zaradi dolgotrajnih bolniških odsotnosti, imamo nepotrebne invalidnosti in smrti. Zato tudi nastajajo vse anomalije, ki v delujočem javnem zdravstvu sploh niso mogoče, ker zanje ni interesa – od samoplačniškega trga storitev, ki bi jih sicer morala v predpisanih rokih zagotavljati ZZZS, do razvoja pravega, zavarovalniško podprtega vzporednega zdravstva."

  • Uredništvo

    9. 6. 2023  |  Politika

    »Problem nastane, ko se kritika prelevi v osebno ali sistemsko spodkopavanje sodišča«

    "Da je odziv kritičen, razumemo, celo sprejemamo, pozdravljamo, smo zanj hvaležni, Še bolj je dobrodošlo, če se argumentirana strokovna stališča pojavijo že pred odločitvijo ustavnega sodišča, če so primerno izražena."

  • Uredništvo

    9. 6. 2023  |  Kultura

    Igra o družinskih in družbenih vprašanjih 

    V SNG Drama Ljubljana bo danes ob 20.00 premiera drame Striček Vanja ruskega dramatika Antona Pavloviča Čehova v režiji Janusza Kice. V ospredju drame, ki je aktualna tudi za današnji čas, so predvsem odnosi med ljudmi, v njej pa je najti tudi nekaj skorajda preroških besed o temah, kot je na primer ekologija.

  • Uredništvo

    7. 6. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / REŠEVANJE JAVNEGA ZAKLADA

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 9. junija, dalje, preverite, zakaj pišemo o reševanju javnega zaklada oziroma kaj storiti s tistimi, ki so potopili javno televizijo. Avtor ilustracije na naslovnici je nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič. 

  • Uredništvo

    8. 6. 2023  |  Družba

    »Razvoja umetne inteligence ne more nihče več ustaviti – duh je ušel iz steklenice«

    "Razvoja umetne inteligence ne more nihče več ustaviti – duh je ušel iz steklenice, z njim se lahko le pogajamo in ga omejimo. Napočil je čas za vprašanje, kako narediti korak naprej v našo pravo korist in razmisliti o regulaciji. Ob tem imejmo pred očmi, da je trenutno stanje razvoja tehnologij te vrste šele začetek začetka. Že v drugi polovici leta bo trg preplavljen s produkti, ki bodo na sedanjih in novih zmožnostih chatGPT s pomočjo raznovrstnih že obstoječih vtičnikov določene naloge zelo dobro opravili, hkrati pa bodo uporabniku bolj prijazni in všečni. Z njimi chatGPT dobi supersposobnosti."

  • Uredništvo

    8. 6. 2023  |  Politika

    Kako neodvisna je pravzaprav lahko ena majhna Slovenija v Varnostnem svetu?

    "Seveda se tukaj sprašujemo, kako neodvisna je pravzaprav lahko ena majhna Slovenija v Varnostnem svetu, kjer se križa toliko različnih interesov, predvsem stalnih članic. Očitno je Slovenija znala nagovoriti te države, kajti zanjo so glasovale tudi take, ki običajno niso naklonjene Zahodu oziroma imajo morda celo bolj zakoreninjene odnose z drugim polom. Bomo videli, kako bomo zdaj navigirali med različnimi pritiski. Če bodo pritiski razpršeni, bomo imeli še večje težave, ker potem levica ne bo vedela, kaj dela desnica. Ampak tukaj lepo vidimo, da so države očitno izražale neke vrste upanje. Izbrale so ne preveč opredeljeno članico oziroma članico, ki je poudarjala svojo nevtralnost, neko svojo srednjo pot."

  • Uredništvo

    6. 6. 2023  |  Politika

    »Politika je izključila politiko iz RTV Slovenija«

    "Prenovljeni zakon o RTV Slovenija je politiko povsem izključil iz odločanja o usodi javnega zavoda. Pri tem je pomenljivo, da je politiko izključila prav aktualna koalicija. Prvotna različica zakonskih sprememb, ki se je še malokdo spomni – predlogi so izvirali iz civilne družbe –, je peščico političnih predstavnikov v novem svetu še ohranjala. Ti sicer ne bi mogli imeti odločilne vloge, saj so bili predvideni kot manjšina. Z razlogom – politika se je doslej izkazala za slabega, celo uničujočega gospodarja. Pred sprejetjem v državnem zboru pa se je zakonsko besedilo – v političnih vrstah! – spremenilo in zdaj ni v najvišjem upravljalskem telesu več nikogar, ki bi bil nameščenec političnih strank. Če povzamemo: politika je iz javnega medijskega zavoda izključila politiko, saj se je zavedela, da sama v javnem mediju nima kaj iskati."

  • Uredništvo

    6. 6. 2023  |  Družba

    »Če so to javne službe, bi morale biti namenjene javnosti«

    "V vsakdanu se že dolgo rutinsko sklicujemo na pomanjkanje zdravnikov in sester, ne ukvarjamo pa se s proučevanjem njihove delovne učinkovitosti. Iz prakse za prakso bi lahko ugotovila, da vsaj v javnem sistemu ponekod še obstajajo rezerve oziroma bi bilo mogoče delo bolje načrtovati. Ambulante, na primer, so zaprte, tudi v dnevih med in čez praznike ter v času dopustov za kar več tednov skupaj. Če so to javne službe, bi morale biti pravzaprav namenjene javnosti. S takim zapiranjem ambulant bolniki seveda ne izginejo. Odidejo drugam in obremenijo, na primer, urgence."

  • Uredništvo

    5. 6. 2023  |  Politika

    »Janša v resni demokratični državi nikoli ne bi prestopil praga parlamenta, kaj šele, da bi vodil vlado«

    "Vodja največje opozicijske stranke, ki je bil minister, ko se je zgodil izbris, nenehno opozarja na napake drugih, na svoje pa vztrajno pozablja. In teh je bilo v njegovi dolgoletni karieri že toliko, da v resni demokratični državi nikoli ne bi prestopil praga parlamenta, kaj šele, da bi vodil vlado. A je kljub vsemu še vedno v državnem zboru. In niti na misel mu ne pride, da bi namesto dneva spomina na žrtve totalitarnega režima denimo predlagal dan spomina na izbrisane. Ali pa dan spomina na mrtve, ki jih je za časa njegove vlade odnesla bolezen covid-19 …"

  • Uredništvo

    5. 6. 2023  |  Politika

    »Človeku, ki ima trpeče srce za žrtve komunističnega nasilja, bi še nasedli, če se ne bi bratil z ustaši in neonacisti«

    "Če s precej razumevanja in sočutja poskušamo sprejeti nedavno žalno slovesnost svojcev žrtev povojnega nasilja, to težko velja za del politike, ki jo je, vključno z ukinitvijo državnega praznika, zlorabil za zlovešče govore o napovedi državljanske vojne. Kako torej ocenjevati Janševo obžalovanje žrtev komunističnega nasilja? Najbrž najprej skozi optiko povsem predanega služenja taistemu režimu od mladih nog naprej poldrugo desetletje. Ni mi znano, da bi kje podrobneje pojasnil svojo kasnejšo spreobrnitev v vernega človeka in gorečega preganjalca vsega, kar je bil dolga leta sam. Predvsem pa je treba pomisliti na neki prav poseben kontrast."

  • Uredništvo

    5. 6. 2023  |  Družba

    FOTOGALERIJA / Shod za pravice živali v Ljubljani

    V nedeljo je na Prešernovem trgu v Ljubljani potekal shod za pravice živali. S tablami za pravice živali, majicami NARD in transparentom "Naš planet je tudi njihov / Our planet is theirs too" so se pridružili 200 mestom po vsem svetu, v katerih so imeli ta dan pogrebno slovesnost za milijarde živali, ki so v preteklem letu izgubile življenje zaradi prehrambene industrije.

  • Uredništvo

    4. 6. 2023  |  Politika

    »Logar se nikoli ne bo otresel Janševe sence«

    "Ko Logar govori o politični neodvisnosti, sanjah o odprti in sproščeni družbi, trči v konflikt s samim seboj. V protislovni položaj ga postavljajo lastna dejanja, ki ne puščajo dvoma, da je tako z aktivnim delovanjem kot z mučnim molkom izdatno pomagal pri gradnji najbolj odbojne politične organizacije v Sloveniji. Ker je več kot 20 let zvesti učenec politične šole SDS, se nikoli ne bo otresel Janševe sence, četudi bo na koncu iz taktičnih razlogov izstopil iz SDS in ustanovil stranko, da bi svojemu šefu znova pomagal na oblast."

  • Uredništvo

    4. 6. 2023  |  Družba

    »Brez znanja ne znamo ločevati med mnenjem in informacijo«

    "Mislim, da se je v obdobju digitalizacije zalomilo pri ločevanju med informacijo in znanjem ter med znanjem in modrostjo. Za to ni kriva pandemija covida-19, ampak epidemija digitalizacije in čezmerne količine informacij, če si drznem obrniti besede. Dokler nimamo dovolj osebnih življenjskih izkušenj, ki jih pridobimo z branjem in šolanjem, ne moremo imeti dovolj znanja. Brez znanja pa ne znamo ločevati med mnenjem in informacijo. Prebivalcem Evrope in ZDA umanjka dvom in vsemu sledijo skorajda slepo. Če ne znamo reflektirati prebranega ali videnega in razmisliti s svojo glavo, ne moremo ločevati med resnico, dejstvom in lažjo."

  • Uredništvo

    4. 6. 2023  |  Politika

    »S prihodom Poklukarja se je začel ponovno nadaljevati trend, ki ga je začrtal že Hojs«

    "S prihodom Poklukarja se je začel ponovno nadaljevati trend, ki ga je začrtal že Hojs. Aktualni v. d. generalnega direktorja policije Senad Jušić, ki je že napovedal, da se bo potegoval tudi za polni mandat, v svoji karieri ni bil niti na eni sami pravi vodstveni funkciji, temveč je opravljal le funkcije pomočnikov vodij, pa še to ne na najvišjih ravneh. Če so bila Poklukarja ob prevzemu ministrske funkcije polna usta depolitizacije, po treh mesecih nima pokazati ničesar. Medtem ko se obetajo menjave tudi nekaterih, ki nimajo nikakršne zveze s Hojsovim rovarjenjem po policiji ali pa so bili za Hojsa celo moteči, na ministrstvu in policiji pod Poklukarjem ponovno napredujejo celo posamezniki, ki so bili do Hojsa več kot servilni ali pa je Hojs v svojem kabinetu zaposlil njihove otroke."

  • Uredništvo

    4. 6. 2023  |  Družba

    »Plemenitost poslanstva medicine je v tem, da služi, in ne v tem, da se igra gospodarja«

    "Odnos Zdravniške zbornice do predloga Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja me resnično jezi. S svojim kategoričnim 'Ne!', ki je izrečen s pozicije absolutnega gospodarja življenja in smrti, dela organizacija veliko škodo plemenitemu zdravniškemu poklicu. Ker ne pozabimo: plemenitost poslanstva medicine (kot tudi vsake druge stroke) je v tem, da služi, in ne v tem, da se igra gospodarja. Sploh pred obličjem smrti. In še enkrat, tokrat pa res zadnjič: prepričan sem in vem, da stališče Zdravniške zbornice ne izraža vrednot vseh zdravnic in zdravnikov. Srčno upam, da bodo spregovorili tudi tisti in tiste, ki mislijo drugače."

  • Uredništvo

    4. 6. 2023  |  Kultura

    Laurie Anderson tretjič v Ljubljani

    V ponedeljek, 5. junija ob 20.00 bo v Cankarjevem domu v Ljubljani nastopila ikona art-pop avangarde in ene od pionirk elektronske glasbe Laurie Anderson, ki bo ta dan praznovala svoj 76. rojstni dan. Tokrat bo predstavila novi projekt Let X=X, ki temelji na zgodbah in zunajserijskih vizualnih upodobitvah albuma Big Science, ki mu je dodala nove skladbe.

  • Uredništvo

    3. 6. 2023  |  Politika

    »Ne smemo si dovoliti, da bi bila obramba predmet pogajanj«

    "Partnerske države v zavezništvo prispevajo edinstvene poglede, izkušnje in vložke. Bogatijo Natovo bazo znanj, širijo njegov vpliv in krepijo njegovo sposobnost učinkovitega soočanja z globalnimi varnostnimi izzivi."

  • Uredništvo

    2. 6. 2023  |  Politika

    »Levico so od ustanovitve 'kamenjali' z vseh strani«

    "Ko sem vstopal v politiko, nisem imel pojma, kaj nas čaka. Nisem si predstavljal, kako strma in ovinkasta pot je pred nami. Levico so od ustanovitve 'kamenjali' z vseh strani, vendar smo zaradi številnih bušk in prask postali bistveno trdnejši. Pred desetletjem smo govorili o prekarnosti, stanovanjski problematiki, podnebnih spremembah. Tovrstne teme so danes pristale v političnem središču predvsem zavoljo naše vztrajnosti. V evropskem prostoru ni veliko podobnih zgodb."

  • Uredništvo

    2. 6. 2023  |  Politika

    »Logar nadaljuje pahorjansko tradicijo v slovenski politiki«

    "Logar nadaljuje pahorjansko tradicijo v slovenski politiki. Veliko govori o nujnem spravnem dialogu v politiki med Janševo desnico in levo sredino, ki sta sredi hudih ideološko-kulturnih spopadov. Logar kritizira svojega političnega šefa med vrsticami, benigno, nikoli konkretno, še manj ad personam. Nadaljuje le izmuzljiv in všečen diskurz iz predsedniške teme, ki mu je prinesel dober rezultat."

  • Uredništvo

    31. 5. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / NOVI OBRAZ

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 2. junija, dalje, preverite, zakaj pišemo o tem, ali bo Anže Logar ponujal SDS s človeškim obrazom. Avtor fotografihe na naslovnici je Borut Krajnc, v novi ediciji Mladine pa boste našli še več poglobljenega, zanimivega in aktualnega branja. 

  • Uredništvo

    31. 5. 2023  |  Politika

    »Golobova vlada nima ambicij, da bi radikalno preurejala družbo«

    "Vlada Roberta Goloba se je pred letom dni, ko je prevzela vodenje izvršilne oblasti, spopadla z običajnimi zavorami, opozicija pa je silovito inovativno uporabljala tudi zavorne mehanizme, ki v treh desetletjih parlamentarizma še niso bili v rabi."

  • Uredništvo

    31. 5. 2023  |  Družba

    »Potrošniška družba poveličuje mladost, drznost, lepoto, hitrost, moč«

    "Stereotipi imajo kulturne in politične posledice, ki določajo, kako družba ceni in skrbi za posamezne generacije. To dokazuje negativno polnjenje koncepta 'stari'. Potrošniška družba poveličuje mladost, drznost, lepoto, hitrost, moč, medtem ko postane starost obdana s predsodki in negativnimi stereotipi. Svoje prispevajo apokaliptične napovedi povečanja potreb in izdatkov. Če se v pogojih dolgožive družbe postavljajo drugačna vprašanja fiskalne vzdržnosti, učinkovitosti in socialne pravičnosti, mar ni skrajni čas, da na novo opredelimo tudi starost? Da se nehamo sprenevedati in izogibati besedi stari in jo razbremenimo stigme, kot smo to storili z izrazom mladi?"

  • Uredništvo

    30. 5. 2023  |  Politika

    »Ko je temu dodal še kakšno lažno novico, je bil recept za vnovično izvolitev popoln«

    "Kiliçdaroglu se je kot zasilni kandidat v zelo neenakih pogojih volilne kampanje vendarle kar dobro odrezal. Na koncu mu je verjetno prav premalo karizme odneslo zmago v prvem krogu. V drugem krogu je moral iti na vse ali nič. Okrepil je protibegunska stališča, udaril po mizi in opustil dotedanjo podobo prijaznega dedka. Zgolj pri nacionalistični volilni bazi so bile še volilne rezerve. A tako korenit preobrat v zadnjih 14 dneh večine volilcev ni prepričal, medtem ko je Erdogan lahko vztrajal pri svoji mantri o močnem predsedniku, navdušencu nad tehnološkim razvojem, obnovitelju porušenih delov Turčije in skrbniku regionalno še vedno vplivne države. Ko je temu dodal še kakšno lažno novico, je bil recept samodržčeve tradicionalne populistične kuhinje za vnovično izvolitev popoln."

  • Uredništvo

    30. 5. 2023  |  Kultura

    »Človek je žival, ustvarjena za pripovedovanje zgodb«

    "Globoko verjamem, da je človek žival, ustvarjena za pripovedovanje zgodb. Za druge vrste živali ne vem, ker se mi z njimi še ni uspelo zares pogovarjati."