Uredništvo

  • Uredništvo

    22. 6. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / POHLEP

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 23. junija, dalje, pišemo o arogantnosti slovenske gospodarske elite. Idejo za naslovnico je podal nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič, realiziral in oblikoval jo je Damjan Ilić. Priskrbite si svoj izvod!

  • Uredništvo

    22. 6. 2023  |  Politika

    Zadnja čistka Uroša Urbanije

    Uroš Urbanija, šef vladnega urada za komuniciranje v času Janševe vlade, zdaj direktor Televizije Slovenija v odhodu, je dal izredno odpoved delovnega razmerja urednici uredništva oddaj o kulturi Zemiri A. Pečovnik, poroča spletni portal N1. Vse glasnejše naj bi bile ob tem tudi informacije, da naj bi takšna usoda kmalu doletela še voditelja Dnevnika Saša Krajnca, voditeljico Odmevov Tanjo Starič in urednika TV Dnevnika Borisa Lenarčiča pa naj bi Urbanija poskušal prestaviti v desk na Radio Slovenija.

  • Uredništvo

    22. 6. 2023  |  Politika

    »Kitajska je svoj jedrski potencial samo v enem letu povečala za skoraj petino«

    "Težava je predvsem pri kitajskem povečanju števila jedrskih bojnih glav s 350 na 410. To namreč pomeni, da je Kitajska svoj jedrski potencial samo v enem letu povečala za skoraj petino. Gre sicer za trend, ki je opazen že nekaj časa. To je problematično iz več razlogov, eden od njih je ta, da si s tem Kitajska počasi ustvarja možnost drugega jedrskega udara, kar skupaj z njeno izgradnje lastne jedrske triade [medcelinske balistične rakete na kopnem, balistične rakete s podmornicami in strateški bombniki] vzbuja pomisleke o njenih dolgoročnih namenih. Če gre predvsem za željo po simbolni pariteti z zmogljivostmi, ki jih imata ZDA in Rusija, bi bilo zato edino pravilno, da kitajska stran čim prej pristopi k mehanizmom za nadzor strateškega orožja."

  • Uredništvo

    22. 6. 2023  |  Družba

    Tomo Križnar / »Gre za to, ali bomo sploh preživeli kot ljudje«

    "Gremo res v propad človeštva, se bomo res znašli v podobnem, kot je zdaj Sudan, tudi mi tukaj, smo res že vse naredili za naše otroke? V moji hipijevski generaciji smo vsi vzklikali proti vojnam in 'Nikoli več!'. Smo se mirovniki res vdali, res ne zaupamo več sami vase? Res ne moremo ustaviti izbruha vsesplošnega nasilja po vsem planetu? Je res prepozno?"

  • Uredništvo

    22. 6. 2023  |  Kultura

    Baletni festival Plesne noči

    Od 22. do 26. junija bo v Cankarjevem domu in SNG Opera in balet Ljubljana potekal 1. Mednarodni baletni festival Plesne noči.. Festival bo v prvi izdaji posvečen življenju in delu baletnega velikana Rudolfa Nurejeva, saj letos mineva trideset let od njegove smrti. V petih dneh festivala se bodo zvrstile štiri baletne predstave, med njimi dve tuji gostovanji, filmska projekcija in razstava, posvečena legendarnemu Nurejevu.

  • Uredništvo

    21. 6. 2023  |  Politika

    Je vladni problem slabo, neprimerno, nedoraslo komuniciranje?

    "Je vladni problem torej slabo, neprimerno, nedoraslo komuniciranje? Tej dejavnosti se v politiki praviloma pripisuje povsem krivične pomene: tako pretiravanje pri 'zaslugah' kot krivdo pri tem, ko se podpora politiki obrne strmo navzdol. Komuniciranje namreč nikoli ni ne zaslužno ne krivo, je le in zgolj posledica politike kot dejavnosti in dejanj politikov. Če so zgrešene politična strategija, tekoča taktika, sprotne politike in njene izvedbe, ne pomaga noben komunikacijski pristop."

  • Uredništvo

    21. 6. 2023  |  Politika

    Anže Logar / »Dialog včasih pomeni tudi počakati na pravi trenutek«

    "Dialog včasih pomeni tudi počakati na pravi trenutek. Če nekdo izrazito ne želi dialoga, je treba počakati, da želja po nedialogu uplahne. Ravno zaradi negativnih posledic, ki jih prinese želja po konfliktu, prej ali slej prevlada želja po dialogu. Takrat je pravi trenutek. Nezaupanje, ki ga bipolarnost prinaša, je rakava rana slovenske družbe. Nezaupanje vodi le še v večje nezaupanje."

  • Uredništvo

    19. 6. 2023  |  Družba

    »14 let je v mnogih državah uveljavljena meja za kazensko odgovornost«

    "Štirinajst let je v mnogih državah že desetletja uveljavljena meja za kazensko odgovornost. V EU jih je kar petnajst, osem držav ima mejo postavljeno še višje, na 15 ali 16 let, le pet pa nižje. To pomeni, da pod postavljeno mejo ni mogoče voditi kazenskega postopka za nobeno kaznivo dejanje. Ker se sem ter tja zgodi, da so tudi nekateri otroci delinkventi, imamo za take primere predvidene socialne ukrepe namesto kazenskih."

  • Uredništvo

    19. 6. 2023  |  Družba

    »Če so moški lahko zgoraj brez, zakaj ne bi smele biti ženske«

    "Če so moški lahko zgoraj brez, zakaj ne bi smele biti ženske? Podobno je z dojenjem v javnih prostorih, spet nekaj normalnega, pristnega, od česar bežimo. Namesto da bi nekaj normalizirali, to seksualiziramo, da bi iz tega naredili reklamo, marketing, nekaj koristnega."

  • Uredništvo

    18. 6. 2023  |  Politika

    »Če predčasno odide Bešič Loredan, bo to prvi resnejši politični poraz Goloba«

    "Čeprav ministru za zdravje gori pod nogami, se je z občasno arogantno držo odločil kljubovati vsem, ki ga na podlagi argumentov pozivajo k odstopu. Ker minister ne namerava oditi samovoljno, ga lahko odslovi zgolj premier, ki neuradno že išče novega človeka za prevzem ključnega ministrstva njegove vlade. Če predčasno odide Bešič Loredan, bo to prvi resnejši politični poraz Goloba, saj bo s tem posredno priznal, da je zdravstveni resor zaupal napačnemu človeku. Minister v zadnjih dneh z neprepričljivimi javnimi nastopi rešuje predvsem svojo kožo, ob tem pa postaja vse bolj jasno, da njegov interventni zakon v zdravstvu predstavlja enega največjih strateških zdrsov te vlade. Medtem se dodatno zapleta, ker je ministru hrbet obrnil tudi nekdanji zaveznik Erik Brecelj, predsednik strateškega sveta za zdravstvo, ki je neposredno podrejen predsedniku vlade. Očitno je, da v njegovem krogu ni več prostora za oba."

  • Uredništvo

    18. 6. 2023  |  Politika

    »Diskurz o državljanski vojni v Sloveniji je skrajno nevaren«

    "Diskurz o državljanski vojni je skrajno nevaren. Pri tem bi morali politiki, ki izrekajo takšne besede, prevzeti odgovornost zanje. V Sloveniji ni niti obrisov državljanske vojne, zato je takšno govorjenje popolnoma brezpredmetno. Tako oblast kot opozicija bi se morali ukvarjati predvsem s prihodnostjo."

  • Uredništvo

    19. 6. 2023  |  Kultura

    Praznik glasbe / Letos v 14 slovenskih mestih

    Tudi letos se Slovenija pridružuje svetovni iniciativi Fête de la musique, ki 21. junija, na prvi poletni dan, obeležuje svetovni dan glasbe. Praznik glasbe bo letos potekal v kar štirinajstih slovenskih mestih, nastopilo pa bo več kot 150 različnih glasbenih zasedb.

  • Uredništvo

    18. 6. 2023  |  Politika

    FOTO TEDNA / Asistenti zbirajo za Golobovo plačo

  • Uredništvo

    17. 6. 2023  |  Družba

    Sovraštvo / Razbito okno z mavrično zastavo

    Danes ponoči okoli 2.30 je za zdaj še neznani storilec vrgel steklenico v okno lokala Pritličje v središču Ljubljane. V oknu, ki se je posledično razbilo, je bila v podporo mesecu ponosa in LGBT-skupnosti izobešena mavrična zastava. Policija dogodek preiskuje. 

  • Uredništvo

    18. 6. 2023  |  Politika

    »Mnogi radi primerjajo Putina z Adolfom Hitlerjem, toda Hitler je bil voditelj v precej drugačni družbi«

    "Mnogi radi primerjajo Putina z Adolfom Hitlerjem, toda Hitler je bil voditelj v precej drugačni družbi. Imel je podporo mladih in ne večinoma starejših od 60 let, kot velja za sedanjega ruskega predsednika. Hitler je prišel na oblast na valu nemških zamer po porazu v prvi svetovni vojni. Toda kaj se lahko zgodi v Rusiji? Približno deset let smo imeli dokaj visoko stopnjo rodnosti. Začela se je leta 2004 in je trajala nekje do leta 2016. Pred tem in po tem smo imeli upad rojstev, zato se je tudi sedanja vojna začela v času ruske demografske vrzeli. Toda v naslednjih desetih letih bodo odrasli vsi otroci iz časa naravnega prirastka. Če bo Ruska federacija zaradi morebitnega poraza v Ukrajini pristala v izolaciji, revščini in gospodarski stagnaciji, bo prihodnost precej pogojena s tem, kakšen bo naslednji ruski voditelj. Če bo razočaranje mladih naslavljal kot krivico zaradi vojne v Ukrajini, to ne bo težava le za Ukrajino, temveč za ves svet, saj bo imela Rusija takrat več mladih, kot jih ima danes, in jih bo lahko uporabila v novi vojni."

  • Uredništvo

    16. 6. 2023  |  Družba

    »Od tega tedna naprej sogovornika ni več mogoče pošteno užaliti zaradi političnega prepričanja«

    "Od tega tedna naprej sogovornika ni več mogoče pošteno užaliti zaradi političnega prepričanja. Sodnica Živa Sila je s sodbo okrajnega sodišča presodila, da je v političnih polemikah s političnimi kategorijami nemogoče razžaliti človeka do te mere, da bi lahko z advokatom zahteval zadoščenje. Žaljenje je še vedno mogoče, vendar ne z izrazi, ki jih študirajo na oddelku za politologijo fakultete za družbene vede in novinarstvo. V pogovor je treba vplesti mamo, bližnje in daljne sorodnike, domače živali, hišno številko, najstarejši poklic na svetu, dva ali tri človeške organe in sodobne seksualne prakse. Potem je sogovornik lahko osebno užaljen, vendar ne more teči na sodišče in trditi, da je politično preganjan. Razsodba nujno prinese komunikacijske zaplete v proces demokratičnega dogovarjanja znotraj sistema reprezentativne demokracije. Kako sploh še lahko koga užalimo?"

  • Uredništvo

    17. 6. 2023  |  Svet

    »Tudi evropska politika se bo morala prilagoditi dobi umetne inteligence«

    "Zaradi hitrega širjenja uporabe chatgpt in podobnih modelov od lanske jeseni na stari celini spet prevladujejo svarila pred nevarnostmi umetne inteligence, ki da bo pod sabo pokopala svet, kakršnega poznamo. Prednosti in številne priložnosti, ki izhajajo iz njene uporabe, denimo v medicini, pri varstvu okolja, izobraževanju ali avtomatizaciji monotonih del, so v senci takšnih razprav."

  • Uredništvo

    16. 6. 2023  |  Družba

    »V demokratičnem sistemu se morajo ljudje o številnih zadevah najprej strinjati«

    "Demokracija kot oblika vladanja lahko dobro deluje le, če obstaja v družbi dovolj visoka stopnja medsebojnega zaupanja. V demokratičnem sistemu se morajo ljudje o številnih zadevah najprej strinjati, šele nato lahko konstruktivno razpravljajo o nerešenih problemih. Pomembno je, da obstaja dovolj veliko soglasje o osrednjih vrednotah, navadah in pravilih, ki so običajno povzete v ustavi. Šele na podlagi dovolj širokega temeljnega soglasja je mogoče izvajati konstruktivno razpravo o vprašanjih, o katerih imajo ljudje različna mnenja."

  • Uredništvo

    16. 6. 2023  |  Kultura

    Vintage sejem na Taboru

    V petek, 16. junija med 15. in 20 uro ter v soboto, 17. junija med 10. in 20. uro bo na igrišču športnega društva Tabor v Ljubljani potekal Vintage sejem, na katerem se bodo z izborom oblačil predstavili: Vintage Petruša, Indigo Second Hand, Reinkarmika in Cats n' Clothes.

  • Uredništvo

    14. 6. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / JEZA

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 16. junija, dalje, preverite, zakaj pišemo o dejstvu, da so Slovenci stalno jezni. Avtor fotografije je Luka Dakskobler, za oblikovanje pa je poskrbel Damjan Ilić. Priskrbite si svoj izvod!

  • Uredništvo

    14. 6. 2023  |  Politika

    Luka Mesec / »Zato sem Brščiča označil za fašista«

    "Danes sem prejel razsodbo okrajnega sodišča v zadevi Brščič. Bernarda Brščiča sem zaradi njegovih žaljivih opazk o drugih rasah, manjšinah, zanikanja holokavsta in podobno, označil za fašista. Brščič me je tožil, češ da gre za skrajno žaljivo opazko, ki zlonamerno blati njegovo ime in dodal, da je ob tem doživel duševno stisko."

  • Uredništvo

    14. 6. 2023  |  Politika

    »Mnogi se sprašujejo, kdaj bo na vrsti za odstrel Vesna Vuković«

    "Mnogi v največji vladni stranki pa se sprašujejo, kdaj bo na vrsti za odstrel Vesna Vuković? Slišati je, da jo imajo polno glavo povsod naokoli, ker kadruje, kliče na zagovor ministre, poslance in ostale. Premier Golob jo brani, kar niti ne preseneča, saj sta bila z Vesno Vuković povezana že od nekdaj, ko ji je Golobov Gen-I še kot novinarki nakazoval denar, nekaj več kot 100 tisoč evrov. Zakaj, nikoli nista pojasnila, je pa Vesna Vuković potem dobila službo še v stranki. Kje drugje bi najbrž težko, saj je brez visokošolske izobrazbe."

  • Uredništvo

    13. 6. 2023  |  Politika

    Slovenija še vedno verjame v dvostransko rešitev z Avstrijo

    "Vsakih šest mesecev, ko Avstrija naznani novo podaljšanje nadzora, slovenski predstavniki protestirajo zaradi negativnega vpliva na pretok ljudi in gospodarstvo. Od lani izpostavljajo tudi sodbo, v kateri je Sodišče EU v Luxembourgu avstrijsko oblast opozorilo, da je podaljševanje nadzora v neskončnost v neskladju z evropsko zakonodajo."

  • Uredništvo

    13. 6. 2023  |  Politika

    Minister, ki je bil pred 40 leti med pionirji računalništva v Sloveniji

    "Za poglobljen pristop k pridobivanju digitalnih kompetenc bo ministrstvo moralo zagotoviti tudi zadostno število zavzetih učiteljev. Teh bo, kot smo poročali, v prihodnjem desetletju začelo primanjkovati, saj se generacije šolnikov ne obnavljajo. Učiteljski poklic za mlade ni več tako privlačen, kot je bil nekoč. Tu pa se nakazuje nova sinergija: digitalno podprta šola bi lahko postala privlačna tudi za mlajše strokovnjake, ki jih relativna analognost sedanjih šolskih ustanov ne pritegne. Za ministra Feldo to ne bi smela biti uganka. Ravno on je bil pred štiridesetimi leti med pionirji računalništva v Sloveniji – na prelomu iz sedemdesetih v osemdeseta je kot mlad učitelj na srednji šoli poučeval matematiko in računalništvo. Lastnemu zgledu mu ne bo težko slediti."

  • Uredništvo

    14. 6. 2023  |  Kultura

    Deveta serija poletnih koncertov pred Pritličjem

    Letošnji trije koncerti bodo v znamenju mladih in svežih obrazov na domači elektronski glasbeni sceni. Prva, ki se bo predstavila v paradnem tednu 15. junija, je mlada glasbenica Zevin, ki deluje na neodvisni balkansko umetniški sceni. Sodeluje s producentom Dvided21, ki ji pomaga prenesti občutke v zvok. Pred in po koncertu bo nastopila didžejka in producentka msn gf.

  • STA

    13. 6. 2023  |  Politika

    »Pri oznaki Brščiča za fašista ni šlo za žaljenje ali spodbujanje sovraštva in nestrpnosti«

    Ekonomistu in nekdanjemu predsedniku stranke Domovinska liga Bernardu Brščiču ni uspelo s tožbo zoper ministra za delo Luko Mesca, poroča Dnevnik. Mesca je tožil, ker ga je konec leta 2018 v državnem zboru in nato še v televizijski oddaji označil za fašista.

  • Uredništvo

    13. 6. 2023  |  Družba

    »Ni samo življenje tisto, o čemer lahko odločamo, lahko odločamo tudi o smrti«

    "Pogovarjanje o smrti nam lahko pomaga, da nas je manj strah. Ni samo življenje tisto, o čemer lahko odločamo, lahko odločamo tudi o smrti. Mnogi menijo, da pomoč pri prostovoljnem končanju življenja smrt odriva iz naših domov. Sama vidim nasprotno, še nikoli se o smrti nismo toliko pogovarjali v družbi in družinah, kot se pogovarjamo danes. Asistenca pri umiranju postavi smrt v jedro življenja, tudi o tem moramo premisliti, se vprašati, kaj je za nas sprejemljivo in kaj ne, se pogovoriti z bližnjimi osebami."

  • Uredništvo

    13. 6. 2023  |  Družba

    Otroci in mladostniki, ki so rezultat narcisistične socializacije

    "Otroci in mladostniki, ki so rezultat narcisistične socializacije, imajo posebno psihološko strukturo, s katero je povezana zelo posebna psihološka dinamika. To vse spremeni. Kar je delovalo v delu z otroki v preteklosti ali kar še vedno deluje v delu z otroki, ki niso patološki narcisi, pri patoloških narcisih odpove."

  • Uredništvo

    13. 6. 2023  |  Kultura

    Akademija za vizualne umetnosti odpira Galerijo AVA

    Na Akademiji za vizualne umentnosti AVA na Trubarjevi cesti 5, v Ljubljani bodo danes, 13. junija ob 19. uri odprli diplomsko in pregledno razstavo AVA015 in novo Galerijo AVA. Na razstavi bo predstavljena produkcija del študentk in študentov AVA-Akademije za vizualne umetnosti na diplomskem in podiplomskem študiju. Zastopana bodo dela v različnih medijih, kot so fotografija, objekti, instalacije, slike, videi, filmi ter makete filmskih scenografij.

  • Uredništvo

    11. 6. 2023  |  Politika

    »Sramotno je, da se bo solidarnost v EU po novem dalo kupiti«

    "Sramotno je, da se bo solidarnost v Evropski uniji po novem dalo kupiti. Države, ki ne bodo hotele sprejeti prosilcev za azil od najbolj obremenjenih držav prvega vstopa, bodo lahko odštele 20 tisočakov po glavi. Če je obvezna solidarnost z odprto denarnico nova družbenopolitična podstat Evropske unije, češ, vsakdo lahko pri migracijah prispeva po najboljših močeh, celina še dodatno izgublja sij svetilnika človekovih pravic. Natisnjene odločitve sveta EU se še niso dobro posušile, ko sta Poljska in Madžarska že napovedali, da nove politike ne bosta spoštovali. Bi moralo to koga presenetiti? Niti najmanj. Kajti za njuni vladi bi bila tako in tako najboljša priseljenska politika, da evropskega krščanskega limesa ne prestopi niti en človek več onkraj dogovorjene preselitve kvalificiranih delavcev iz tretjih držav."