Igor Mekina

  • Igor Mekina

    1. 9. 2013, 09:40  |  Svet

    Bushevi kadri navdušeni nad Obamo

    Po poročanju The Daily Beast so uradniki ameriške administracije navdušeni nad najnovejšo retoriko ameriškega predsednika Baracka Obame in njegovo pripravljenost, da ZDA “unilateralno”, torej brez mandata VS OZN, brez podpore najpomembnejših mednarodnih organizacij in držav ter celo brez podpore svoje najtesnejše zaveznice Velike Britanije izvede “omejene udare” v Siriji. Velika Britanija je namreč po glasovanju v parlamentu zavrnila morebitno sodelovanje VB v napovedani intervenciji v Siriji, to pa je korak, ki ga britanske vlade ne pomnijo.

  • Igor Mekina

    31. 8. 2013, 15:15  |  Svet

    Britanska vlada zahteva uničevanje dokumentov NY Timesa

    Potem ko je britanska vlada od britanskega časnik Guardiana zahtevala – in dosegla – uničenje trdih diskov in računalnikov, na katerih so se nahajali podatki, ki so jih dobili od nekdanjega pogodbenika CIE in ameriškega “žvižgača” Edwarda Snowdna, je je to zahtevala tudi od ameriškega New York Timesa. Med podatki, ki jih je pridobil in medijem predal Edward Snowden, so bili namreč tudi takšni, ki razkrivajo nezakonito delovanje britanskega vladnega urada za komunikacije (Government Communications Headquarters - GCHQ), ki je partner ameriške Nacionalne varnostne organizacije (NSA).

  • Igor Mekina

    30. 8. 2013, 17:30  |  Svet

    Milijarde v ameriškem “črnem fondu”

    Ameriški časnik Washington Post je objavil nov dokument Edwarda Snowdna, ameriškega “žvižgača”, ki je dobil azil v Rusiji. Gre za zaupno kongresno poročilo o “črnem fondu”, iz katerega financirajo tajne operacije ameriških obveščevalnih služb. Ve se da takšni “tajni fondi” obstajajo, preseneča pa dejstvo, da omenjena sredstva niso pod nikakršnim nadzorom ameriškega kongresa ter da gre za ogromne vsote – za leto 2013 celih 52,6 milijarde ameriških dolarjev!

  • Igor Mekina

    27. 8. 2013, 14:40  |  Svet

    NSA plačevala milijone za vohunjenje

    Guardian je objavil pismo NSA, ki dokazuje, da je ameriška tajna služba plačlevala milijone dolarjev v obliki »nadomestil« podjetjem, ki so ji omogočila vohunjenje državljanov. Takoj po tem, ko je Guardian objavil Snowdnove dokumete NSA, so vodilna tehnološka podjetja, vključno z Microsoftom, Googlom in drugimi zavrnila obtožbe, da so na svojih serverjih ameriški nacionalni varnostni agenciji omogočila dostop do »zadnjih vrat« oziroma neposreden dostop do vseh podatkov njihovih uporabnikov. Toda, kot so razkrili zadnji objavljeni tajni dokumenti, ki jih je znova objavil Guardian, so omenjena podjetja ne samo omogočila dostop do omenjenih podatkov, pač pa so bila za svoje »usluge« tudi bogato nagrajena, saj je amriška državna agencija (oziroma vlada v njenem imenu) plačala na milijone dolarjev »stroškov«, ki so jih imela ta podjetja zaradi omogočanja vohunjenja, predvsem v okviru programa »prizma« (PRISM).

  • Igor Mekina

    27. 8. 2013  |  Svet

    Pristranske obtožbe

    Poročila o uporabi bojnih strupov v Siriji, zaradi katerih naj bi umrlo več kot 355 ljudi, so izzvala ostre odzive številnih vlad v svetu. Francija je za uporabo strupov obtožila sirsko vojsko in Bašarja Asada. Medtem so opazovalci OZN poskusili preiskati območje napadov, vendar so se znašli pod ognjem ostrostrelcev. Mediji v ZDA opozarjajo, da je s tem Sirija prestopila »rdečo črto«, Pentagon pa svoje pomorske sile premika bliže Siriji. Sledila so tudi opozorila druge strani. Sirski predsednik Asad je NATO opozoril pred »neuspehom« v primeru napada, pred hudimi posledicami pa so ZDA opozorili tudi v Iranu. Oglasil se je tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je izrazil dvome v verodostojnost poročil o uporabi mednarodno prepovedanih strupov s strani sil redne sirske vojske.

  • Igor Mekina

    24. 8. 2013, 10:00  |  Svet

    Egiptovska hipokrizija

    Hosni Mubarak, nekdanji predsednik Egipta, ki je bil v prvi egiptovski revoluciji odstranjen z oblasti, je bil iz bolnišnice s pomočjo helikopterja iz zapora preseljen v hišni pripor. Egiptovski časnik Al Ahram je poročal, da je bil Mubarak v hišni pripor premeščen zaradi lastne varnosti in varnosti družbe. Z izpustitvijo Mubaraka iz zapora, do katere je prišlo šele po vojaškem udaru v Egiptu in novi kontrarevoluciji, so politični preobrati v tej državi dosegli nov vrhunec.

  • Igor Mekina

    20. 8. 2013, 12:30  |  Svet

    Uničevanje Guardianovih računalnikov

    Britanske oblasti so se odločile razkrivanje podatkov o nezakonitih vohunskih aktivnostih ameriške NSA, do katerih je prišlo po zaslugi žvižgača Edwarda Snowdna in člankov Glenna Greenwalda, uporabiti vsa 'zakonita' sredstva. Najprej so britanski policisti na Heathrowu ustavili in za devet ur priprli in zasliševali Davida Mirando, partnerja britanskega novinarja, nato pa so agenti tajne britanske policije obiskali še sedež Guardiana v Londonu in zahtevali, da časnik uniči vse diske, na katerih se nahajajo podatki, ki jim jih je izročil Snowden.

  • Igor Mekina

    15. 8. 2013, 11:00  |  Svet

    Podpora teptanju človekovih pravic

    Represija v Savdski Arabiji, eni od največjih 'izvoznic demokracije' na Bližnjem vzhodu, je vsak dan hujša, evropske države in ZDA pa še naprej podpirajo režim. V državi, ki podpira 'demokratične spremembe' tako v Libiji kot v Siriji, so ljudem prepovedane ali omejene številne človekove pravice, v ječah pa je po podatkih organizacije Human Rights Watch in drugih organizacij za človekove pravice, okoli 30.000 političnih zapornikov. Politične spremembe v državi so kljub temu malo verjetne, saj je država velika izvoznica nafte, predvsem v ZDA, katerih zaveznica v regiji je.

  • Igor Mekina

    14. 8. 2013, 17:00  |  Svet

    Sporna potvarjanja preiskav v ZDA

    Po poročilih agencije Reuters, da ameriški organi pregona pri svojem delu uporabljajo metode 'konstrukcije realnosti' ter za nazaj poustvarijo razloge, zaradi katerih so pričeli preiskovati določena kazniva dejanja, je več ameriških pravnikov kritiziralo omenjeno sodno prakso in napovedalo pravne korake za odpravo omenjenih postopkov, saj na bi bili nepravični in v nasprotju z ameriško ustavo.  O tem namreč ameriška sodišča dosljej še nikoli niso odločala. Agentje, ki v ZDA preiskujejo in morda aretirajo neko osebo zaradi kaznivega dejanja, pogosto dobijo 'namige' o tem, kaj naj iščejo s strani DEA (agencije za boj proti razpečevanju narkotikov), FBI ali kakšne druge ameriške službe.

  • Igor Mekina

    10. 8. 2013, 11:00  |  Svet

    Dvojna morala in državni udari

    To, kar je bilo v Siriji in Libiji povod za najhujše obsodbe režimov in zaradi česar je ameriški predsednik Barack Obama zahteval takojšen odstop (v primeru Libije uspešno, v primeru Sirije pa vse manj uspešno) voditeljev obeh držav, je v primeru Egipta zahod zavil v celofan milozvočnih besed in blagih kritik. Če v primeru Libije še do danes ni povsem jasno, koliko civilistov naj bi ob zatiranju uporov res pobile Gadafijeve varnostne sile, je v primeru Egipta bolj ali manj jasno, da je samo ob zadnjih večjih demonstracijah pod streli ostrostrelcev in kroglami vojakov podleglo več kot 120 protestnikov. Da več sto ranjenih in ubitih v protestih pred in po tem dogodku niti ne omenjamo.

  • Igor Mekina

    9. 8. 2013  |  Mladina 32  |  Politika

    »Izbrisano« obveščanje izbrisanih

    V skladu z zakonom o urejanju statusa izbrisanih je 24. 7. 2013 potekel triletni rok, v katerem so vsi, ki so bili 26. 2. 1992 v Sloveniji nezakonito izbrisani, lahko vložili zahtevo po vrnitvi nezakonito odvzetega statusa. Prav zaradi tega roka, ki je glede na dolgotrajno reševanje vprašanja izbrisanih – več kot 21 let – razmeroma kratek, predvsem pa zaradi zelo slabega ali zavajajočega obveščanja državnih organov Slovenije številnim izbrisanim ni uspelo vložiti zahteve po vračilu statusa. To velja zlasti za tiste, ki so bili izgnani ali so se morali preseliti v druge države, nastale po razpadu SFRJ.

  • Igor Mekina

    8. 8. 2013, 10:10  |  Svet

    Japonska letalonosilka pod krinko

    Japonska je – vsaj po mnenju kitajskih strokovnjakov – svetu pravkar predstavila svojo najnovejšo letalonosilko pod krinko. Gre za helikopterski rušilec Izumo (z oznako 22DDH), ki bo imel na krovu 14 helikopterjev in je rušilec samo po imenu. Ladja je 250 metrov dolga in je vsaj enkrat daljša od doslej največjega helikopterskega rušilca razreda Hyuga. To je hkrati tudi največja japonska vojaška ladja po drugi svetovni vojni, v kateri je japonska tudi prva pokazala veliko udarno moč letalonosilk. Japonska ustava sicer japonskim obrambnim silam omogoča zgolj uporabo defenzivnega orožja, vendar te omejitve v praksi vedno vse hitreje popuščajo.

  • Igor Mekina

    7. 8. 2013, 15:30  |  Svet

    Oblečeni v bombe

    Zapiranje veleposlaništev ZDA in njenih zaveznic po severni Afriki in Bližnjem vzhodu so v nekaterih ameriških mediji že pospremili komentarji, ki v tem zapiranju vidijo dokaz, da tajni programi nacionalne varnostne agencije (NSA), ki jih je razkril Edward Snowden, res dajejo rezultate in da bi jih bilo treba ohraniti. Ameriška diplomatska akcija je zaradi nedavnih pobegov več tisoč obsojenih pripadnikov Al Kajde iz zaporov verjetno utemeljena, vendar ni mogoče izključiti niti možnosti, da ima svojo psihološko-propagandno dimenzijo.

  • Igor Mekina

    4. 8. 2013, 09:45  |  Svet

    Nadzorovano curljanje informacij

    Ameriški predsednik naj bi bil nezadovoljen z izraelskimi napadi na Sirijo in naj bi prav zato dal obveščevalcem zeleno luč za predajo podatkov o neuspešnih napadih ameriškim medijem. Informacije o izraelskih zračnih in podmorniških napadih v Siriji, ki so se pojavile v ameriških medijih, so po pričevanju neimenovanih diplomatov iz diplomatskih krogov v medije pricurljale zelo namerno – in ob odobritvi samega predsednika Baracka Obame.  

  • Igor Mekina

    3. 8. 2013, 09:45  |  Ekonomija

    Evropski kaos

    Italijanski predsednik vlade Enrico Letta je ob obisku v Atenah ostro kritiziral politiko Mednarodnega monetarnega sklada, Evropske centralne banke in Evropske komisije, ki je po njegovi oceni vplivala na dvig nezaposlenosti in recesiji v Evropi. »Nobenega dvoma ni, da so bile narejene resne napake glede Grčije s strani Evrope v zadnjih letih. Čas je bil napačen. Mehanizmi so bili napačni. Intervencije niso bile narejene na pravi način in v pravem trenutku in so še poslabšale krizo,« je dejal italijanski predsednik vlade na tiskovni konferenci v prisotnosti grškega predsednika vlade Antonia Samarasa.

  • Igor Mekina

    1. 8. 2013, 15:30  |  Svet

    Program XKeyscore vidi vse

    Glenn Greenwald je v Guardianu  objavil nov članek, ki razkriva vseobsežnost vohunskih programov NSA. Gre za program XKeyscore, ki analitikom NSA omogoča, da zabeležijo in analizirajo dobesedno vsak pritisk na tipko, ki ga izvaja njihova tarča. Program tudi pojasnjuje besede Edwarda Snowdna, ki je v svojem prvem intervjuju v Hong Kongu dejal, da je kot analitik lahko vohunil za vsako osebo, če je le imel njegov elektronski naslov ali nek drug podoben podatek. Ameriški kritiki so Snowdnovo izjavo takoj ocenili kot izmišljotino, toda podatki, ki jih razkriva ameriška izdaja Guardiana dokazujejo, da je imel žvižgač, ki je danes zapustil rusko letališče Šeremetjevo, še kako prav.

  • Igor Mekina

    29. 7. 2013, 09:45  |  Družba

    Neizbežna 'balkanizacija' spleta?

    Zahteva britanskega premiera Davida Camerona, ki želi do konca leta uvesti prepoved dostopa do pornografskih strani iz Velike Britanije, je v sozvočju s podatki, ki jih je razkril Edward Snowden, sprožila nove razprave o prihodnosti spleta. V Veliki Britaniji je največ polemik sprožil podatek, da naj bi filtre, ki naj bi onemogočili dostop do pornografije, upravljalo podjetje Huawei, ki ga je ustanovil upokojeni častnik kitajske ljudske armade in naj bi imelo zveze s kitajsko vlado. Podjetje se skupaj s še nekaterimi drugimi kitajskimi podjetji nahaja tudi na seznamu tistih, proti katerim so ameriški organi sprožili posebne preiskave.

  • Igor Mekina

    28. 7. 2013, 19:00  |  Svet

    EU: rekordno nezaupanje ali optimizem?

    V vse bolj razdeljeni EU, kjer se vsak dan bolj očitno kažejo razlike med bogatimi in revnimi članicami Evropske Unije, so vse bolj različne tudi interpretacije istih podatkov. Tako kot je mogoče na pol poln kozarec oceniti tudi kot na pol prazen kozarec, je z enako metodo podatke o mnenju državljanov EU moč oceniti iz 'optimističnega' ali 'pesimističnega' zornega kota. Morda najbolj očiten je primer Eurobarometra, raziskave javnega mnenja, ki se redno izvaja v vseh članicah EU, v kateri je tudi 64 Slovencev potrdilo, da se čutijo 'Evropejce'.

  • Igor Mekina

    26. 7. 2013, 10:00  |  Svet

    Putin ponuja nove rakete

    Na veliki šahovski plošči Bližnjega vzhoda, v vse bolj očitnem spopadu za nadzor nad energetskimi viri, ZDA in Rusija še zmeraj stavita na to, kar so v preteklosti imenovali 'diplomacija topnjač'. Le da se v današnjem svetu, ko so vojne formalno prepovedane, ta diplomacija preoblači v najrazličnejše preobleke. Zahodne sile na čelu z ZDA pri tem v zadnjih desetletjih za ideološko podlago uporabljajo predvsem različne derivate 'barvnih revolucij' in v skrajni sili še argumentacijo R2P (right to protect, pravica do zaščite oziroma do intervencije), medtem ko Rusija in njene zaveznice praviloma vztrajajo pri veljavnih normah mednarodnega prava, na načelu neintervencije in pravici držav do zaščite integritete.

  • Igor Mekina

    25. 7. 2013, 17:30  |  Svet

    Turški novinarji na udaru oblasti

    Protesti proti avtoritarnemu vodstvu in nasilju oblasti v Turčiji so privedli tudi do resnih posledic v vrstah novinarjev, ki poročajo o protestih. Pritiski na novinarje in odpustitve zaradi 'napačnega' pisanja in poročanja so sicer v novinarskem poklicu v državah, kjer so medijske svoboščine precej nizko na družbeni lestvici vrednot, žal še zmeraj zelo običajni dogodki. Turška zveza novinarjev (TGS) je tako na primer sporočila, da je v zadnjem času - oziroma po začetku protestov v Turčiji 27. maja letos - zaradi poročanja o protestih službo v turških časnikih izgubilo 22 novinarjev, 37 pa jih je bilo prisiljenih odstopiti s svojih mest.

  • Igor Mekina

    24. 7. 2013, 09:30  |  Družba

    Vsak četrti mobilni telefon ranljiv

    Mednarodna telekomunikacijska unija je vsem operatorjem mobilnih telefonov poslala nujno opozorilo zaradi nepričakovane napake, ki je bila odkrita na približno četrtini SIM kartic, ki se danes uporabljajo v svetu. Zaradi omenjene napake je nevarnosti, da si »hekerji« ali pa tudi določene obveščevalne službe priskrbijo nadzor nad »pametnimi telefoni« okoli 750 milijonov lastnikov mobilnih naprav. Gre za »izjemno pomembno« obvestilo, »krivec« oziroma »odgovoren« za odkrivanje napake pa je nemški »razbijalec šifer« Karsten Nohl. Na našo srečo pa si Karsten Nohl ni zastavil svoje težke naloge zato, da bi svoje znanje izkoristil za kakšne slabe namene, pač pa je s svojim razkritjem poskusil popraviti razkrite napake. S tem se namreč profesionalno ukvarja.

  • Igor Mekina

    21. 7. 2013, 14:40  |  Svet

    Na pivo pod svastiko

    Ste si v teh vročih poletnih dnevih zaželeli popiti ledeno kavo v prijetni kavarni, ali pa morda celo pojesti pravi dunajski »šnicel«, ter ga zaliti z vrčkom piva, medtem ko vas bodo med uživanjem pijače in jedače s sten blagohotno gledali portreti Adolfa Hitlerja in drugih nacističnih veljakov? Bi vas razveselilo, če bi bile slike voditeljev NSDAP, SS in Gestapa obešene med različne predmete iz vojaške zgodovine tretjega rajha, kot so na primer oznake Waffen SS, zastave s svastikami, vojaški bajoneti, čutare, plinske maske, daljnogledi in razne druge pritikline, ki spominjajo na veličastno združevanje Evrope pod nemškim vodstvom pred več kot pol stoletja? Potem vam seveda ne preostane drugega, kakor da si čim prej rezervirate polet v indonezijski Bandung, kjer že več kot dve leti deluje »Soldaten Kaffe« (Kavarna vojakov).

  • Igor Mekina

    18. 7. 2013, 15:05  |  Ekonomija

    Popoln gospodarski vihar

    Se gospodarska kriza počasi res bliža svojemu koncu? Čeprav v nekaterih ameriških medijih vsak presežek zaposlenih glede na pričakovanja obravnavajo kot prvi znak, da smo bližje izhodu iz depresije, nekateri ekonomisti vztrajno opozarjajo na vse bolj zaostrene razmere na svetovnih trgih. Michael Snyder v svojem blogu o ekonomskem kolapsu z naslovom 'Zerohedge' primerja stanje v svetovnem gospodarstvu s slabim filmom katastrofe, »ki je tako slab, da je pravzaprav dober«. Gre za film Sharknado, v katerem zaradi vremenskih sprememb ljudi iz neba napadajo ljudožerski morski psi. Ta na prvi pogled povsem neverodostojen scenarij je po oceni Snyderja na našo nesrečo točno to, kar lahko v svetovnem gospodarstvu opazujemo ta trenutek.

  • Igor Mekina

    18. 7. 2013, 08:00  |  Svet

    "Nevidne" obleke so nov modni krik

    V nekaterih modnih studijih so družbene spremembe, ki smo jim priča v zvezi z razkritji o najrazličnejših vdorih v našo zasebnost, ki jo omogoča sodobna tehnologija, očitno postale razlog za burno snovanje in nastanek prvih prototipov novih proizvodov za varovanje zasebnosti.

  • Igor Mekina

    15. 7. 2013, 08:20  |  Svet

    Od leta 1945 kar 2053 jedrskih eksplozij

    Japonski umetnik Isao Hašimoto je izdelal poseben video-zemljevid z naslovom »2053«, na katerem je v prostoru in času prikazal 2053 jedrskih eksplozij, ki so od prvega poskusa v ZDA pa vse do danes pretresle naš svet – in onesnažile naše ozračje z zdravju zelo škodljivimi radioaktivnimi izotopi. V svojem projektu je iz ptičje perspektive pokazal naš svet in obenem za vsak mesec ki je minil v videu namenil eno sekundo.

  • Igor Mekina

    14. 7. 2013, 18:25  |  Svet

    Greenwald: »ZDA bi morale vsak dan moliti za Snowdna«

    Nekdanji pogodbenik NSA in “žvižgač” Edward Snowden ima po trditvah Glenna Greenwarda, avtorja večine zapisov v Guardianu, v katerih je bila razkrita obsežna vohunska dejavnost ameriških varnostnih agencij in vohunjenje na spletu dovolj informacij, da ZDA povzroči največjo škodo in “največjo nočno moro” v zgodovini. Ob pomoči dokumentov Edwarda Snowdna je namreč svetovna javnost izvedela, da ZDA s programi “brezmejni Informant” ter “Prizma” nadzorujejo in kopirajo večino podatkov, ki se prenašajo preko mednarodnih ali ameriških kablov, da še posebej nadzorujejo kitajske univerze, Brazilijo in Nemčijo ter da imajo tudi Nemčija, Francija in Velika Britanija podobne programe, s katerimi prestrezajo in kopirajo velike količine podatkov ter si izmenjujejo podatke z ameriškimi obveščevalci v okviru “zavezništva petih očes” v katerem so ZDA, Velika Britanija, Avstralija, Nova Zelandija in Kanada. Razkrito je bilo tudi »klasično« (s pomočjo prisluškovalnih naprav) vohunjenje institucij EU in 38 veleposlaništev držav v ZDA s strani ameriških obveščevalnih agencij.

  • Igor Mekina

    7. 7. 2013, 08:20  |  Svet

    Ko državni udar ni udar

    Robert Fisk, eden od najboljših novinarjev britanskega Independenta, v svojem poročanju iz Bližnjega vzhoda – za razliko od večine dopisnikov medijev s stalnim prebivališčem v kakšni od ameriških zaveznic – vztrajno razkriva dvojne standarde v zunanji politiki »zahodnega« in »svobodnega« sveta. Državni udar v Egiptu je seveda poskrbel še za dodatno obilico dokaznega materiala, ki se mu večina »mainstream« medijev na daleč izogiba.

  • Igor Mekina

    6. 7. 2013, 16:30  |  Svet

    Letalske pasti za Snowdna

    Edwardu Snowdnu, ujetemu v tranzitni coni letališča Šeremetjevo v Moskvi, se je po več kot dvajsetih neuspešnih prošnjah za azil vendarle posrečilo najti rešitev – deloma morda tudi prav zaradi arogantnega ravnanja ZDA in CIE, ki je po navedbah bolivijskega predsednika Eva Moralesa zahtevala od štirih evropskih držav, da sredi poleta zaprejo svoj zračni prostor za Moralesovo predsedniško letalo. Predsednik Venezuele Nicolas Maduro je namreč »v imenu ameriškega dostojanstva« Snowdnu ponudil »humanitarni azil«. Samo uro pred tem je nekoliko bolj mlačno možnost azila, »v kolikor bodo okoliščine to dopuščale« Edwardu Snowdnu ponudil tudi levičarski predsednik Nikaragve Daniel Ortega.

  • Igor Mekina

    4. 7. 2013, 12:45  |  Svet

    Udar proti diktaturi večine

    Svet je tretjega julija v Egiptu spremljal enega od najbolj nenavadnih državnih udarov v novejši zgodovini. Njegovi akterji so bili pravi in so pravilno odigrali svoje zgodovinske vloge, le scenska postavitev in odnosi med glavnimi igralci so bili bila povsem nepredvidljivi in včasih presenetljivi, celo bizarni. Na prvi pogled je bil to seveda povsem običajen, dolgočasen državni udar, izpeljan v skladu z najboljšo tradicijo vojaškega prevzema oblasti: vojska je po izteku 48-urnega ultimata, ki ga je izdala v ponedeljek, na ulice poslala tanke, zajela demokratično izvoljenega predsednika in najpomembnejše člane največje stranke, Muslimanske bratovščine, prevzela nadzor nad državno televizijo in drugimi ključnimi institucijami in izdala sporočilo, v katerem je opisala nujnost državnega udara za rešitev Egipta.

  • Igor Mekina

    3. 7. 2013, 18:10  |  Svet

    Ujetnik evropskega imperializma

    Bolivijskemu predsedniku Evu Moralesu je po neverjetni zračni drami, v kateri je bilo njegovo letalo prisiljeno pristati na dunajskem letališču, vendarle uspelo poleteti proti Boliviji, kamor se je vračal iz Moskve. Njegovo letalo je bilo »ujeto v zraku« in prisiljeno k pristanku zaradi strahov ZDA in njihovih zaveznic v zvezi NATO – Španiji, Italiji, Portugalski in Franciji – da se na krovu letala morda kot begunec skriva Edward Snowden, »žvižgač«, ki je vsemu svetu razkril, na kako popolnoma netransparenten in množičen način ameriški obveščevalci vohunijo za podatki v vseh državah sveta.