Igor Mekina

  • Igor Mekina

    7. 5. 2012  |  Svet

    Nikolić zmagal, Tadić sestavlja vlado

    Na parlamentarnih, predsedniških in lokalnih volitvah v Srbiji je po pričakovanju zmagala napredna stranka Srbije (SNS) Tomislava Nikolića, z majhno prednostjo pred Demokratsko stranko (DS) in listo »Izbira za boljše življenje« Borisa Tadića. Po drugi strani je na predsedniških volitvah med dvanajstimi kandidati največ glasov dobil Boris Tadić (26,7 odstotka), znova z minimalno prednostjo pred kandidatom SNS in listo »Poženimo Srbijo« Tomislavom Nikolićem (25,5 odstotka glasov). O usodi srbske vlade bo zato v veliki meri odločal drugi krog volitev, pa tudi ocene in odločitve strank o tem, katerega od obeh kandidatov bodo podprle na drugem krogu predsedniških volitev, ki bodo 20. maja.

  • Igor Mekina

    6. 5. 2012  |  Svet

    Evropa: Usodne volitve

    V Franciji potekajo usodne predsedniške volitve, ki bi po vsemu sodeč lahko pomenile nov evropski preobrat v smeri levice. Po vsej Evropi je sicer mogoče prebirati ocene, da ekonomska kriza skupaj z varčevalnimi ukrepi krepi možnosti populistične desnice. Vendar spopad sedanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja in Françoisa Hollanda kaže, da bo od danes nov predsednik Francije socialist Holland. Sarkozy bi tako postal tudi prvi francoski predsednik, ki mu ni uspelo osvojiti drugega mandata.

  • Igor Mekina

    28. 4. 2012  |  Ekonomija

    Razpad varčevalnih iluzij

    Nad liberalnim kapitalizmom in nemškim modelom reševanja evrske krize z zategovanjem pasu, ki je tudi po mnenju številnih svetovno priznanih ekonomistov in poslovnežev (tudi Georga Sorosa) povsem zgrešen, se je po padcu vlade v Nizozemski in pred vse hujšo krizo v Španiji, začrtala velika senca neizogibnega propada.

  • Igor Mekina

    14. 4. 2012  |  Svet

    Trinajst let od uboja Slavka Ćuruvije

    Poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo Jelko Kacin je za srbske medije potrdil, da je prejel pismo Jove Ćuruvije, brata leta 1999 ubitega srbskega novinarja Slavka Ćuruvije, v katerem ga prosi za pomoč pri razkrivanju ozdja tega zločina zločina, ki se je zgodil 11. aprila leta 1999 v središču Beograda in sredi bombardiranja ZRJ s strani zveze NATO. Po oceni brata ubitega so namreč srbski organi, od policije do tožilstva v tem primeru preveč pasivni.

  • Igor Mekina

    6. 4. 2012  |  Mladina 14  |  Politika

    Kako je diplomiral Janez Janša in kaj je prepisal?

    Vlada Janeza Janše je v teh dneh obudila spomin na domnevno pomanjkljivo in celo partijsko izobrazbo nekaterih naših funkcionarjev. Ob polemikah o ponarejenem spričevalu poslanca stranke DeSUS Ivana Simčiča je napovedala »sistematičen in podroben« pregled v preteklosti podeljenih spričeval. »Na vlado prihajajo pobude k podrobnejšemu pregledu veljavnosti spričeval. Tudi tistih, ki so bila izdana na podlagi avtomatičnega priznavanja enoletne šole CK v trajanju 8 mesecev in 6-mesečnega tečaja iz Kumrovca, ki se je priznaval kot višja šola, torej VI. stopnja,« so sporočili z Erjavčeve.

  • Igor Mekina

    21. 3. 2012  |  Svet

    Zločini sirskih »osvoboditeljev«

    Organizacija Human Rights Watch je objavila poročilo, ki v povsem novi luči kaže zadnja dogajanja v Siriji. Poročilo namreč prikazuje številne zločine, ki so jih nad pripadniki sirijske vojske in civilisti izvedli pripadniki »oborožene opozicije« v Siriji. Gre za pripadnike Svobodne sirske vojske in druge uporniške skupine, ki z orožjem napadajo sirske varnostne sile, v številnih državah v Evropi in ZDA pa so predstavljene kot »človekoljubne organizacije«. Human Rights Watch (HRW) je prav tako poslal posebno odprto pismo Sirskemu nacionalnemu svetu (SNS) in drugim opozicijskim skupinam, v katerem te organizacije obtožuje za vrsto hudih zločinov.

  • Igor Mekina

    12. 3. 2012  |  Svet

    Đinđićeva posmrtna zmaga

    Devet let po uboju prvega demokratično izbranega srbskega premiera Zorana Đinđića, ki ga je pred vladnim poslopjem iz ostrostrelske puške ustrelil Zvezdan Jovanović, so se na njegovem grobu v središču Beograda zvrstili številni državljani. Njihova številčnost je najboljši dokaz, da je Đinđić kljub atentatu dosegel posmrtno zmago.

  • Igor Mekina

    11. 3. 2012  |  Svet

    Japonska vlada skrivala podatke o nevarnosti v Fukušimi

    Dokumenti japonske vlade, ki so bili objavljeni na obletnico jedrske katastrofe v Fukušimi kažejo, da se je japonska vlada že takoj po cunamiju in potresu devete stopnje, ki je za seboj pustil 19.000 mrtvih in pogrešanih, zavedala nevarnosti, da se lahko že v nekaj urah stali sredica vseh prizadetih jedrskih reaktorjev, vendar je to informacijo še mesece zadržala zase. Šele pet dni po katastrofi je namreč tedanji japonski premier Naoto Kan ocenil, da bi bila lahko katastrofa hujša od černobilske.

  • Igor Mekina

    4. 3. 2012  |  Svet

    Bin Ladnovo truplo odpeljali v ZDA?

    Pisma ameriške agencije Stratfor, ki so jih je ob pomoči hekerske skupine Anonymous pričeli objavljati na internetnih straneh WikiLeaksa, razkrivajo tudi nekatere strogo zaupne skrivnosti ameriške vlade. Stran WikiLeaks je doslej objavila 637 od okoli 5 milijonov internih elektronskih pisem Stratfora, ki so bila poslana med julijem 2004 in decembrom 2011. Najbolj zanimiva so predvsem tista, ki se nanašajo na Al Kaido.

  • Igor Mekina

    29. 2. 2012  |  Svet

    Srbija, kandidatka za članstvo v EU

    Švedski zunanji minister Carl Bildt je bil prvi, ki je v svet sporočil pričakovano novico o doseženem konsenzu zunanjih ministrov o statusu kandidata za članstvo v EU za Srbijo in ji čestital. Že pred tem je kandidaturo napovedal vodja francoske diplomacije Alain Juppe. Pogajanja niso bila lahka, saj so v zadnjem trenutku tudi Poljska, Litva in Romunija postavile svoje pogoje. Romunija je želela boljšo zaščito svoje manjšine, Litva si je želela boljše sodelovanje Srbije in Eulexa, Poljska pa zvestobo Srbije EU in manj soglasja z Rusijo. Odločitev o statusu kandidatke bodo voditelji EU sicer dokončno potrdili na zasedanju 1. in 2. marca.

  • Igor Mekina

    26. 2. 2012  |  Družba

    Dvajset let sramote

    V Sloveniji bo 26. februarja mineva točno 20 let od trenutka, ko so po ukazu notranjega ministra Igorja Bavčarja, nekdanjega predsednika Odbora za človekove pravice (ki je leta 1988 branil Janeza Janšo), slovenski državni organi »odmislili« človekove pravice in izbrisali 26.671 ljudi, stalnih prebivalcev Slovenije. Preko noči je bilo 14.775 moških, 10.896 žensk in 5.360 otrok brez vsakršnega pravnega postopka izbrisanih iz registra stalnega prebivalstva Slovenije. Večina je za to izvedela šele čez nekaj mesecev ali celo let, ko so želeli denimo na upravni enoti podaljšati svoje vozniško dovoljenje ali osebno izkaznico in ko so jim ob tej priložnosti osebne dokumente takoj odvzeli in uničili. O izbrisu namreč državni organi niso obvestili nikogar, niti tistih, ki jih je ta ukrep neposredno prizadel.

  • Igor Mekina

    22. 2. 2012  |  Svet

    Diplomatska vojna za opombo

    Začel se je nov krog dialoga Beograda in Prištine pod okriljem EU. Rešujejo se predvsem odprta vprašanja med Srbijo in njeno pokrajino pod mednarodno upravo (kot na to gledajo v Beogradu) oziroma med dvema »suverenima državama« (kot na to gledajo v Prištini) glede regionalnega sodelovanja in izvajanja sklenjenih dogovorov, predvsem glede »integriranega upravljanja meje« oziroma »administrativne črte« na severu Kosova. Pogoji za dodelitev statusa, ki jih je decembra opredelil vrh EU, so namreč napredek pri izvajanju dogovorov v okviru dialoga Beograda in Prištine, dogovor o regionalnem sodelovanju ter nemoteno izvajanje mandatov evropske misije Eulex in operacije zveze Nato KFOR.

  • Igor Mekina

    21. 2. 2012  |  Svet

    Iran ustavil izvoz nafte v Veliko Britanijo in Francijo

    Iransko ministrstvo za nafto je sporočilo, da so se zaradi napovedanih poostrenih sankcij EU, ki naj bi 1. julija prenehala kupovati iransko nafto, odločili ustaviti prodajo nafte britanskim in francoskim podjetjem. Kot je sporočil iranski minister Ali Reza Nikzad Rahbar, bo Iran »svojo nafto prodajal novim kupcem«. Iranski minister za energetiko je sicer že 4. februarja napovedal, da bo Iran zagotovo ustavil prodajo nafte nekaterim evropskim državam. Medtem so na iranski televiziji Al Alam, ki oddaja v arabskem jeziku sporočili, da za sedaj ne bodo ustavili prodaje nafte v druge države EU »iz humanitarnih razlogov«, zaradi hudega mraza, ki je zajel večino Evrope.

  • Igor Mekina

    19. 2. 2012  |  Svet

    Libija: Suženjstvo osvoboditve

    Leto dni po začetku vstaje proti Gadafiju v Libiji, ki naj bi državljanom prinesla mir, blaginjo, demokracijo in spoštovanje človekovih pravic, se Libija nahaja – v popolnem kaosu in brezvladju. Takšno sliko namreč kažejo poročila mednarodnih organizacij in poročila iz različnih plemenskih front. Te se v Libiji odpirajo dan za dnem, čeprav se je vstaja, v kateri so sodelovale tudi Natove sile, končala 20. oktobra »z nasilno smrtjo samodržca« - kot je mogoče prebrati v osrednjih slovenskih medijih, ki skrajno previdno poročajo o kaosu v Libiji.

  • Igor Mekina

    17. 2. 2012  |  Svet

    Rop finančne aristokracije

    Kljub napovedim iz krogov evropske komisije v ponedeljek po vsej verjetnosti še vedno ne bomo priče konca zadnje grške dolžniške drame. Po informacijah iz same Evropske komisije namreč Grčiji do leta 2020 ne bo uspelo znižati javnega dolga na 120 odstotkov BDP, kot je predvideval prvotni načrt, temveč le na 129 odstotkov BDP. Za pomoč v višini 130 milijard evrov pa bi Grčija morala dolg zmanjšati na predpisanih 120 odstotkov bruto družbenega produkta. Grčija bi ob tem morala z upniki doseči še dogovor o odpisu dolga v višini 100 milijard evrov in ob tem priti še do dodatnih 5,5 milijarde evrov, vse to pa naj bi bilo urejeno še pred drugim krogom »pomoči« Grčiji.

  • Igor Mekina

    4. 2. 2012  |  Svet

    Napad na Iran spomladi?

    Večmesečne špekulacije o tem, da bi Izrael lahko napadel Iran, so dobile nov pospešek po zadnji izjavi ameriškega obrambnega ministra Leona Panette, ki napoveduje napad v obdobju od aprila do junija letos. Panetta je namreč po poročilih Washington Posta po koncu zadnjega vrha v Bruslju izjavil, da “verjame, da obstaja velika verjetnost, da bo Izrael napadel Iran aprila, maja ali junija, preden Iran prične z izdelavo jedrske bombe”.

  • Igor Mekina

    29. 1. 2012  |  Politika

    Tožilci so v preteklosti že velikokrat »pomagali« Janezu Janši

    Predlagani prenos tožilstva pod okrilje ministrstva za notranje zadeve, ki ga načrtuje še ne oblikovana desna vlada, je upravičeno dvignil prah v javnosti. Generalni državni tožilec je prepričan, da za takšno potezo ni strokovnih argumentov, pač pa obstajajo samo politični, Pozitivna Slovenija pa je zaradi te napovedi nastajajoče desnosredinske Janševe vlade že napovedala ustavni spor. Komisija za preprečevanje korupcije je odločitev o prenosu resornih pooblastil glede državnega tožilstva ocenila kot »zaskrbljujočo«, novonastalo koalicijo pa poziva, naj sprejeto odločitev resno pretehta.

  • Igor Mekina

    21. 1. 2012  |  Svet

    Proti Iranu z e-bombo?

    Napetosti med Iranom in ZDA ter članicami EU se vse bolj stopnjuje. Iran je zaradi napovedanih sankcij oziroma prepovedi izvoza nafte že zagrozil z zaprtjem Hormuške ožine, ameriški predsednik Barack Obama pa naj bi na to takoj odgovol z napovedjo, da bi se v primeru iranskega prestopanja “rdeče črte” ZDA odločile za “odprtje plovnih poti”, kar pomeni vojno z Iranom. Skozi Hormuško ožino namreč vsak dan prepeljejo 20 odstotkov svetovne proizvodnje nafte. Poveljnik iranske mornarice admiral Habibolah Sajari je kljub temu prepričan, da lahko Iran Hormuško ožino zapre tako hitro kot "se popije kozarec vode".  Evropski zunanji ministri naj bi nov krog zaostrenih sankcij proti Iranu napovedali že 23 januarja.

  • Igor Mekina

    17. 1. 2012  |  Svet

    Kmalu neodvisna Škotska

    Neodvisna Škotska, ki je bila desetletja zgolj oddaljen sen nekaterih navdušencev nad škotsko samostojnostjo, bi tudi zaradi krize EU že kmalu lahko postala resničnost. Velika Britanija, ki je tako pogumno spodbujala številne odcepitve in osamosvojitve po svetu, bo namreč že kmalu tudi sama postala bivša država. Predsednik škotske vlade in predsednik stranke SNP Alex Salmond je namreč sprožil akcijo, ki bi lahkopripeljala do izginotja oziroma do programiranega razpada Velike Britanije. Salmond namreč zahteva, da na Škotskem razpišejo referendum o neodvisnosti.

  • Igor Mekina

    9. 1. 2012  |  Svet

    Po rušenju Gadafijevega režima Libija pred državljansko vojno

    Voditelja libijskega prehodnega sveta Mustafa Abdul Džalil trdi, da je vlada pred “grenko izbiro”, ko poskuša uvesti red med tisoči oboroženih upornikov, s pomočjo katerih so zrušili Moamerja Gadafija. ”Ali se bomo dosledno spopadli s temi kršitvami in Libijce spravili v vojaški spopad, ki ga ne želimo, ali pa se bomo razdelili in bo prišlo do državljanske vojne,” so njegove besede.

  • Igor Mekina

    4. 1. 2012  |  Svet

    Hrvaška vs. Srbija: Umik tožbe in protitožbe za genocid

    Napoved, da bo Hrvaška umaknila svojo tožbo proti Srbiji zaradi genocida pred sodiščem v Haagu, je v Srbiji izzvala večinoma pozitivne komentarje. Pozdravila jo je tudi večina politikov, med njimi tudi Tomislav Nikolić, ki že napoveduje, da bo novi predsednik naslednje srbske vlade. Hrvaška ministrica za zunanje zadeve Vesna Pusić je sicer že nekoliko spremenila svoje stališče.

  • Igor Mekina

    3. 1. 2012  |  Svet

    Makedonija: Odhod zagovornika sožitja

    V Makedoniji žalujejo za dolgoletnim prvim predsednikom neodvisne Makedonije Kirom Gligorovim, ki je v noči na ponedeljek umrl v 95. letu starosti. Gligorov je bil tudi v SFRJ eden od tistih jugoslovanskih funkcionarjev, ki si je ves čas prizadeval za kompromisne in miroljubne rešitve – pogosto žal neuspešno.

  • Igor Mekina

    28. 12. 2011  |  Svet

    Administrativne ovire odpravljene, finančne uvedene

    Srbska vlada in oblasti v Prištini so pričele izvajati dogovor o svobodi gibanja, ki prebivalcem z obe strani meje oziroma administrativne črte med Kosovom in Srbijo omogoča potovanja zgolj z osebnimi izkaznicami. Evropski posrednik v pogajanjih med Beogradom in Prištino Robert Cooper je začetek izvajanja sporazuma ocenil kot ‘dobro vest’. “Dejstvo, da bodo sedaj ljudje lahko svobodno potovali skozi ozemlje druge strani, je dobra vest za vse,” je dejal Cooper, ki je istočasno zahteval, da se na severu Kosova odstranijo vse barikade. Kljub temu pa novi dogovor ni prinesel takšne spremembe, kot je bilo pričakovano. Nastali so celo nekateri novi zapleti.

  • Igor Mekina

    13. 12. 2011  |  Svet

    Obama zaprosil Iran za vrnitev ameriškega vohunskega letala, Iran prošnjo zavrnil

    Ameriški predsednik Barack Obama je potrdil, da je da so ZDA zaprosile Iran, naj vrne ameriško brezpilotno letalo letalo RQ170 “Sentinel”, ki so ga v začetku meseca zajeli pripadniki Iranske revolucionarne garde. "Rekli smo, da želimo letalo nazaj. Videli bomo, kako bo Iran odgovoril," je dejal ameriški predsednik. Medtem je iz Irana že prišel odgovor. Po poročilih iranske agencije Fars, je iranski obrambni minister Ahmad Vahidi dejal, da je zajeto vohunsko letalo “lastnina Islamske republike.

  • Igor Mekina

    11. 12. 2011  |  Ekonomija

    Evropska fiskalna unija: Znova v federaciji

    Usodni vrh EU 9. decembra je prinesel več zgodovinskih odločitev. Predvsem je prišlo do razcepa Evropske unije na 23 članic, ki podpirajo novo “fiskalno pogodbo” ter Veliko Britanijo, deloma Švedsko in še nekaj neodločenimi članicami na drugi strani.

  • Igor Mekina

    6. 12. 2011  |  Svet

    Iran sestrelil “letečega robota”- izvidniško daljinsko vodeno letalo

    Iranske oblasti so sporočile, da so sestrelile in da imajo v rokah “le malo poškodovano” izvidniško daljinsko vodeno letalo RQ-170 Sentinel, ki velja za eno od najnaprednejših letal takšne vrste na svetu. Letalo naj bi bilo sicer uporabljeno v misiji na vzhodnem Iranu. Če bi Iran res prišel v posest tega letala, bi lahko to za ZDA imelo resne posledice, saj bi bila s tem Iranu dostopna tudi najmodernejša tehnologija, skupaj z zaupno konstrukcijo letala, občutljivimi senzorji in podobno. Pri tem so posledice sestrelitve letala še vedno nejasne, ker Iran doslej ni pokazal nikakršnih slik “Sentinela”. Ameriški viri ob tem trdijo, da ni verjetno, da bi Iran lahko dobil v roke skoraj nepoškodovano letalo, ker naj bi bilo vohunsko letalo opremljeno z mehanizmi za samouničenje.

  • Igor Mekina

    5. 12. 2011  |  Svet

    Meddržavno sodišče v Haagu podprlo Makedonijo

    Meddržavno sodišče (ICJ) je razsodilo, da je Grčija kršila mednarodno pravo, ko je zgolj zaradi spora glede imena leta 2008 preprečila vstop v zvezo NATO sicer že povabljene Makedonije, ki se v mednarodnih organizacijah predstavlja kot »Nekdanja Jugoslovanska Republika Makedonija« oziroma s kratico FYROM (ter BJRM). Po mnenju ICJ je Grčija kršila začasni sporazum iz leta 1995, v katerem se je Grčija zavezala, da ne bo blokirala članstva Makedonije v mednarodnih organizacijah, če bo Makedonija uporabljala ime »Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija«. Makedonija je bila leta 1993 sprejeta v Združene narode pod svojim začasnim imenom (FYROM), vendar jo je več kot 120 držav, med njimi tudi Slovenija, priznalo pod njenim ustavnim imenom Republika Makedonija.

  • Igor Mekina

    26. 11. 2011  |  Ekonomija

    Asimetrična Evropska unija: Je razpad na dva dela nujen?

    Evropska kriza dobiva iz dneva v dan bolj dramatične razsežnosti. Evropski politiki sicer zagotavljajo, da bodo našli rešitev za recesijo, ki je na obzorju, toda dogajanje na finančnih trgih in ocene analitikov jim ne pritrjujejo. New York Times opozarja, da bi novi ukrepi varčevanja pri generaciji, ki je bila deležna zgolj napredovanja in bogastva, lahko povzročili ogromno zagrenjenost.