Igor Mekina

  • Igor Mekina  |  foto: Borut Krajnc

    21. 10. 2013, 10:30  |  Svet

    Frederick William Enghdahl: »Nobelovo nagrado za mir bi moral dobiti Putin«

    Frederick William Engdahl, ameriško-nemški novinar in eden od najbolj prodornih kritikov sodobnega mednarodnega dogajanja je v Ljubljani predstavil svoji knjigi Vojna za nafto in Popolna prevlada, znani po razkrivanju manj znanih plati svetovne zgodovine, politike in gospodarstva. Razkril je veliko pomembnih dejstev o vlogi nafte v svetovni politiki, manipulacijah v zvezi z genetsko spremenjeno hrano in klimatskimi spremembami.

  • Igor Mekina

    20. 10. 2013  |  Ekonomija

    Irski 'ne' varčevanju

    Irska, ki je doslej vdano izpolnjevala vse zahteve Evropske centralne banke (ECB), je prvič odkar je začela s programom varčevanja, rekla 'ne' novemu zmanjševanju izdatkov. Zato po oceni Telegrapha »kredibilnost evropske dolžniške krize visi na irski vrvici«, če bodo Irska in druge države v podobnem položaju uspele izplavati iz krize, pa je sedaj v največji meri odvisno od potez ECB. 

  • Igor Mekina

    17. 10. 2013, 09:15  |  Svet

    Dve milijardi dolarjev vohunske škode

    Ameriška Nacionalna varnostna agencija NSA res nima sreče; najprej ji je datoteke pošteno navrtal Edward Snowden, ki je vsemu svetu razkril, kako ameriške obveščevalne službe uspešno (in nezakonito) zbirajo informacije uporabnikov po vsem svetu, sedaj pa jo pestijo še resne tehnične težave. Zaradi izjemno velike porabe električne energije v vohunskih izpostavah, kjer si na diske zapisujejo podatke iz vsega sveta, v centralah NSA neprestano prihaja do požarov. V zadnjih desetih mesecih naj bi po poročanju Wall Street Journala  bilo že 10 požarov in izpadov elektrike, ki so povzročili za najmanj 1000 000 dolarjev škode.

  • Igor Mekina

    16. 10. 2013, 16:00  |  Politika

    Turčija kupuje kitajske rakete

    Odločitev Turčije, da za obrambo svojega neba kupi kitajske rakete HQ-9, je sprožila val nezadovoljstva v ZDA in med članicami zveze NATO. Vse skupaj je še bolj neprijetno tudi zato, ker turško nebo trenutno pred morebitnimi grožnjami branijo Natove rakete Patriot. Vendar se Turčija ni odločila za nobenega od evropskih ali ameriških protizračnih sistemov, pač pa je prednost dala kitajskemu proizvajalcu.

  • Igor Mekina

    16. 10. 2013, 10:10  |  Družba

    NSA zbira telefonske imenike

    Najnovejše razkritje Washington Posta dokazuje, da ameriška NSA zbira na milijone elektronskih in SMS sporočil in na podlagi le-teh sestavlja posebne mreže »socialnih krogov«, analitiki NSA pa potem analizirajo kdo se druži s kom in kako so ljudje med seboj povezani. Podatke je Washington Postu priskrbel žvižgač Edward Snowden. Pri tem poseben program NSA zbira podatke iz telefonskih imenikov in elektronskih baz podatkov, ki jih imajo ljudje v svojih računalnikih in telefonih. Osebni telefonski imeniki in kontaktni naslovi se nahajajo tudi na številnih straneh spletne pošte.

  • Igor Mekina

    13. 10. 2013, 08:00  |  Svet

    Izrael ruši beduinske vasi

    V vasi al-Araqib, sredi izraelske puščave Negev te dni Izrael znova uničuje beduinske vasi – in to že 59-ič. V Izraelu sicer živi okoli 210.000 beduinov, predvsem v puščavi Negev in njeni okolici. Beduini živijo v velikem pomanjkanju in na robu revščine. Država se je na zadnji uničevalski pohod podala 7. oktobra. Družine beduinov so prisiljene zapustiti svoje domove, provizorične hiše in šotore, ki se ne skladajo z urbanističnimi načrti izraelske države, ki želi na mestu dosedanjih vasi videti – gozd.

  • Igor Mekina

    12. 10. 2013, 12:05  |  Svet

    Revolucija IMF: obdavčite bogate!

    Mednarodni denarni sklad (MMF) je s svojim zadnjim opozorilom v Washingtonu, zapisanem v poročilu o naraščanju javnega dolga precej prestrašil najbolj bogate posameznike in podjetja, ki predstavljajo svetovno »smetano« enega odstotka odličnikov, ki v resnici upravljajo z usodo 99 odstotkov preostalega sveta. Sporočilo IMF-a je namreč preprosto – dvignite davke bogatim! S tem pa IMF misli tako na bogate posameznike kot na multinacionalke, kot je na primer Google, ki svoje bogastvo spretno skrivajo pred davčnimi inšpektorji tako, da kapital preprosto selijo iz davčne oaze v oazo. Ali pa si izborijo posebne davčne ugodnosti, zaradi katerih dolga leta ne plačujejo nikakršnih davkov, ali pa v najslabšem primeru - izjemno nizke davke.

  • Igor Mekina

    12. 10. 2013, 08:15  |  Svet

    Begunci – le »posthumni« državljani EU?

    Tragedija beguncev pred Lampeduso v Italiji je sprožila nove razprave o evropski emigrantski politiki. Takoj po hudi nesreči, v kateri je bilo rešenih samo 155, mrtvih pa več kot 319 ljudi se je zgodila še ena nesreča, ko se je v petek znova potopila še ena barka v vodah Malte in nedaleč od Lampeduse. Na njej je bilo okoli 200 imigrantov. Tokrat so na srečo rešilne ladje in helikopterji uspeli rešiti večino ljudi. Obalna straža je klic za pomoč dobila preko satelitskega telefona in ob pomoči koordinat telefona tudi določila položaj potapljajoče se ladje. Malteško letalo je poročalo o številnih ljudeh v vodi in jim odvrglo rešilni čoln, kmalu pa je na mesto nesreče prišel tudi čoln obalne straže.

  • Igor Mekina

    9. 10. 2013, 21:55  |  Svet

    ZDA na »poti proti bankrotu«?

    Delna ustavitev delovanja zvezne vlade in hitro bližajoč se datum, ko se država zaradi zakonske omejitve več ne bo smela zadolževati (17. oktober), je v ZDA sprožila vrsto sestankov med Belo hišo ter sprtima taboroma republikancev in demokratov. Vse več živčnosti je čutiti tudi na finančnih trgih, kjer ameriške obveznice izgubljajo na vrednosti. Ta padec vendarle ni tako velik, kot je bilo strah nekatere, razlog za to pa je najverjetneje prav »tiskanje denarja«. Zvezne rezerve (Fed) z nezmanjšano hitrostjo natisnejo 85 milijard dolarjev mesečno, ki jih v največji meri prelivajo prav na trg delnic in obveznic.

  • Igor Mekina

    6. 10. 2013, 10:00  |  Svet

    Širjenje radioaktivne kontaminacije

    Na Japonskem nova poročila o nezadržnosti jedrske kontaminacije, do katere je prišlo v jedrski elektrarni Fukošima pred dvema letoma, vsak dan znova pretresajo tamkajšnjo javnost. In tudi svetovno, kajti vse več je dokazov, da bo nesreča v Fukušimi še zelo dolgo ogrožala vse človeštvo, še posebej, če bo pri odstranjevanju jedrskih palic iz poškodovanega četrtega bazena prišlo do kakršnekoli, na prvi pogled še tako majhne napake, ki bi lahko privedla do verižne reakcije v sredici jedrskih elementov.

  • Igor Mekina

    1. 10. 2013, 16:00  |  Svet

    Ameriška vlada delno ustavila delovanje

    Ameriška zvezna vlada je zaradi spora med republikanci in demokrati ostala brez dela sredstev. Tudi tokrat bodo najbolj prizadeti najrevnejši – državo pa čaka še težja politična bitka za dvig ravni zadolževanja, saj bo sedanja raven dosežena 17. oktobra. »Res so naredili to. Skupina republikancev v predstavniškem domu je vlado pravkar prisilila k ustavitvi delovanja zaradi 'Obamacara', namesto da bi sprejeli pravi proračun.« S tem stavkom je na svojem uradnem nalogu na Twittru ameriški predsednik Barack Obama izrazil svoje ogorčenje zaradi delne ustavitve financiranja zvezne vlade točno ob polnoči 1. oktobra.

  • Igor Mekina

    30. 9. 2013, 20:00  |  Svet

    Ameriški program ubijanja

    Ameriški novinar britanskega Guardiana Glenn Greenwald je na novinarski konferenci v Braziliji skupaj s kolegom novinarjem Jeremyem Scahillom potrdil, da novinarja pripravljata novo razkritje v zvezi z ameriškimi obveščevalnimi agencijami. Zadnje razkritje je potrdilo, da NSA zbira vse mogoče podatke o večini Američanov ter drugih oseb - in to na podlagi objav v socialnih omrežjih, s pomočjo elektronske pošte, podatkov mobilnih telefonov ter podatkov GPS sprejemnikov na mobilnih napravah.

  • Igor Mekina

    29. 9. 2013, 08:00  |  Svet

    Zaposleni v NSA prisluškovali partnerjem

    Ameriška Nacionalna varnostna agencija (NSA) je objavila podatke o dvanajstih »incidentih« oziroma o kršitvah, ki so jih pri izvajanju internetnega »prisluškovanja« naredili njihovi zaposleni. V večini primerov je šlo za zlorabe, povezane z osebnimi poznanstvi, kjer so zaposleni vohunili za nekdanjimi ali takratnimi partnerji in partnerkami ali pa tistimi, s katerimi so imeli stike preko socialnih omrežij. Pri tem so si lahko tajni nadzor privoščili samo s pomočjo nekaj udarcev po tipkovnicah.

  • Igor Mekina

    28. 9. 2013, 08:00  |  Svet

    Območje popolnega nadzora

    Britanski Guardian je objavil pretresljivo izpoved Shin Dong-hyuka, ki je odrasel v delovnem taborišču št. 14 v Severni Koreji. Fant je pri 23 letih uspel zbežati iz taborišča, kjer je preživel nečloveško trpinčenje, svoje spomine pa je izpovedal v dokumentarcu “Območje popolnega nadzora” nemškega režiserja Marka Wieseja, ki se je s podobnimi temami ukvarjal od Bosne in Irske do Palestine in Južne Afrike.

  • Igor Mekina

    26. 9. 2013, 09:40  |  Družba

    Nevarna socialna omrežja

    Objavljanje statusa na Facebooku, neprestano komentiranje na Twitterju in drugih podobnih socialnih omrežjih, skriva različne pasti. Predvsem za najstnike velja, da zapišejo in objavijo marsikaj, česar nekaj let pozneje več ne bi naredili. In včasih jim to lahko celo škodi, tudi pri poklicni karieri. Prav zato je država Kalifornija v ZDA pričela s sprejemom zakona, ki naj bi mladoletnikom dovoljeval popoln izbris vseh njihovih digitalnih vsebin za nazaj, ponudniki spletnih uslug kot so na primer Google, Twitter ali Facebook pa bodo imeli obveznost, da njihovo zahtevo upoštevajo.

  • Igor Mekina

    24. 9. 2013, 16:30  |  Družba

    Članica Pussy Riot gladovno stavka

    »Gladovno bom stavkala tako dolgo, dokler uprava taborišča ne bo prenehala kršiti zakonodajo in bo jetnice prenehala obravnavati kot živino, ki so ji odvzete vse pravice,« je Nadežda Tolokonikova zapisal v svojem pismu, v katerem je opisala kršitve človekovih pravic v ruskem taborišču, ki spominjajo na razmere v gulagih. Članica skupine Pussy Riot Nadežda Tolokonikova, ki je bila obsojena zaradi uporniške 'cerkvene' plesne točke, se je v popravnem taborišču PC-14 odločila za gladovno stavko. V svojem pismu je navedla tudi razloge, zaradi katerih se je odločila za ta skrajni korak.

  • Igor Mekina

    23. 9. 2013, 09:15  |  Svet

    Višja cena škotske neodvisnosti

    Na tisoče pristašev neodvisnosti Škotske se je včeraj zbralo v Edinburghu, škotski prestolnici in skupaj z znanimi politiki ter številnimi znanimi osebnostnimi iz škotskega javnega življenja javno predstavilo razloge, zaradi katerih bi se Škotska že naslednje leto morala odločiti za odhod iz Združenega kraljestva. Pred zborovanjem se je povorka okoli 10.000 ljudi napotila skozi mesto.

  • Igor Mekina

    21. 9. 2013, 10:15  |  Kultura

    »Rusija je prijateljica tiranov«

    Komentar ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je bil objavljen v New York Timesu, je vplival na odločitev ameriškega senatorja Johna McCaina, da je sprejel povabilo ruskega časnika Pravda, da tudi sam napiše svoj komentar za ta ruski časnik. Ameriška revija Foreign Policy je namreč objavila stenogram pogovora McCaina za ameriško televizijo CNN, v katerem se je McCain norčeval iz ruskih omejitev na področju svobode tiska ter dejal, da bi on, podobno kot je Putin pisal za NY Times, rad pisal za rusko Pravdo.

  • Igor Mekina

    19. 9. 2013, 09:15  |  Družba

    Skrajni desničar umoril levičarja

    V zahodnem delu Aten so po pregonu po atenskih ulicah neonacisti obkolili in nato z nožem zabodli 34-letnega člana levičarske skupine Antarsia. Umora je osumljen član skrajno desne stranke Zlata zora, ki ga je policija že aretirala. Policija preiskuje tudi prostore stranke v Atenah. Pavlos Fyssas, znan tudi kot Killah P je bil star 34 let, bil je delavec v kovinski industriji in hip-hop pevec, njegove pesmi  pa so bile zelo popularne, predvsem v levičarskih in liberalno usmerjenih skupinah.

  • Igor Mekina

    17. 9. 2013, 11:45  |  Svet

    McCain bo pisal za Pravdo

    Putinov komentar, ki so ga 12. septembra objavili v New York Timesu, je sprožil različne odzive po vsem svetu; medtem ko nekateri poznavalci mednarodnih razmer tolmačijo komentar kot vrhunec ruske diplomacije in sposobnosti učinkovitega prepričevanja javnosti, drugi kritizirajo rusko »hipokrizijo« in poskus, da bi Rusija o temeljih mednarodnega prava poučevala ZDA in druge zahodne države. Eden izmed bolj nenavadnih odzivov je vsekakor tudi odločitev ameriškega »jastreba«, senatorja Johna McCaina, gorečega zagovornika intervencije proti Siriji, ki je sprejel povabilo ruskega časnika Pravda, da tudi sam napiše svoj komentar za ta ruski časnik.

  • Igor Mekina

    14. 9. 2013  |  Svet

    Novi iPhone – orodje velikega brata?

    Nova iPhone 5S in 5C sta na svetovni tehnološki sceni in med »feni« te blagovne znamke znova požela veliko ovacij. Čeprav se glede resolucije in zaslona telefona ne razlikujeta od »petice« pa je drugih novosti veliko. Tako ima 5S na primer procesor A7, ki je 64-biten, kar pomeni, da je iPhone 5S prvi mobilni telefon s 64-bitnim procesorjem. To pomeni predvsem hitrejše igre in še hitrejše delovanje telefona. Tudi fototipalo novega iPhona ima za 15 odstotkov večjo površino, kar je Applu omogočilo, da je povečal velikost točk in je ena točka (piksel) velika 1,5 mikrona (mikrometra). Rezultat: boljše slike.

  • Igor Mekina

    12. 9. 2013, 18:20  |  Svet

    Neprijetne novice z Bližnjega vzhoda

    Rusija je po najnovejših podatkih ruskega Kommersanta pristala na izgradnjo še enega jedrskega reaktorja v Iranu ter na prodajo zmogljivih protiletalskih raket S-300. O teh temah naj bi se pogovarjala predsednik Rusije Vladimir Putin in iranski predsednik Hasan Rohani ob jutrišnjem Putinovem obisku v Iranu. Predvsem prodaja ruskih raket je že štiri leta jabolko spora med Iranom in Rusijo, pri čemer se je Rusija doslej sklicevala na to, da raket Iranu ne more prodati zaradi sankcij OZN, pri oblikovanju katerih je sicer sodelovala sama.

  • Igor Mekina

    11. 9. 2013, 13:50  |  Svet

    "Plinski napad je provokacija upornikov"

    Dva ugrabljena evropska državljana, ki sta bila izpuščena iz rok ugrabiteljev v Siriji sta v svojih prvih pogovorih z novinarji potrdila, da je bil kemični napad, zaradi katerega ZDA pripravljajo na napad na Sirijo, »prevara upornikov«. To sta potrdila v vrsti pogovorov takoj po izpustitvi na italijanskem letališču Ciampino. Gre za belgijskega učitelja Pierra Piccinina in italijanskega novinarja Domenica Quirica. Oba sta v času, ko sta bila ugrabljena slišala pogovor upornikov preko Skypa, ki je potekal v angleškem jeziku med njunimi ugrabitelji ter uporniki, med katerimi je bil eden od njih tudi general Svobodne sirske vojske.

  • Igor Mekina

    11. 9. 2013, 09:00  |  Svet

    Kako je padel tretji nebotičnik?

    Enajsti september ni samo dan, na katerega se Američani spominjajo tragičnih terorističnih napadov v ZDA, pač pa je vse pogosteje tudi trenutek, ko se javno postavljajo vprašanja ki načenjajo družbeno sprejete in uveljavljene resnice o ozadju terorističnih napadov v ZDA. In letos se te manifestacije v New Yorku selijo celo v njegovo samo središče – na znameniti Times Square. Aktivisti kampanje ReThink911 (»Premisli enajsti september«) so postavili veliko reklamo, ki mimoidoče opozarja, da »ignoriranje dejstev ni več opcija«.

  • Igor Mekina

    10. 9. 2013, 18:30  |  Svet

    Ruski diplomatski preobrat

     Barack Obama je sicer kljub vse manjši podpori v svetu in med zavezniki ter kljub vse glasnejšim nasprotnikom napada na Sirijo, vse do presenetljivega obrata zagovarjal nujnost ameriške vojaške intervencije. Potem pa se je nenadoma zgodil popoln preobrat. Za vse skupaj je bil kriv na prvi pogled mimogrede navržen komentar ameriškega zunanjega ministra Johna Kerryja, ki je ob včerajšnji jutranji novinarski konferenci v Londonu na vprašanje, ali lahko Asad naredi še karkoli, da bi se izognil napadu, dejal: »Seveda. Lahko mednarodni skupnosti naslednji teden preda vse svoje kemično orožje, vse do zadnjega koščka. Vendar tega ne bo naredil in ne more biti storjeno.«

  • Igor Mekina

    8. 9. 2013, 10:00  |  Svet

    Erjavec lažnivec?

    Slovenski zunanji minister je lažnivec. Tako je rekel ruski predsednik Vladimir Putin. No, ne čisto zares, ampak posredno, saj so se njegove besede nanašale na Johna Kerrya. V resnici je Vladimir Putin dejal, da je lažnivec ameriški zunanji minister John Kerry, o čemer so poročali tudi ameriški mediji.  Toda glede na to, da je slovenski zunanji minister ponovil besede ameriškega zunanjega ministra, ko je dejal, da je kemično orožje zagotovo »uporabil sirski režim« in da naj bi dokaze o tem nato v Vilniusu (kjer se je pred napadom na Irak nekoč že podpisovala deklaracija koalicije voljnih) izvedel prav od Johna Kerrya, se Putinove besede vsaj posredno dotikajo tudi Karla Erjavca in vseh drugih zunanjih ministrov EU, ki se že pred predstavitvijo ugotovitev strokovnjakov OZN strinjajo s sklepi State Departmenta o kemičnih napadih v Siriji.

  • Igor Mekina

    7. 9. 2013, 15:30  |  Svet

    Ameriški obveščevalci opozarjajo Obamo

    Organizacija ameriških obveščevalcev, ki je je pred nezakonito vojno na podlagi lažnih podatkov opozarjala že predsednika Busha, je podobno opozorilo v posebnem odprtem pismu poslala tudi sedanjemu predsedniku ZDA in Nobelovemu nagrajencu za mir Baracki Obami. »Obžalujemo, da vas moramo informirati, da nam naši sodelavci kategorično sporočajo, da v nasprotju s trditvami vaše administracije najbolj zanesljive informacije kažejo, da Bašar Al Asad NI bil odgovoren za kemični incident, ki je ubil ali ranil sirske civiliste 21. avgusta, kar vedo tudi britanski obveščevalci.«

  • Igor Mekina

    7. 9. 2013, 09:30  |  Svet

    Dezinformacije o kemičnih napadih

    Prva žrtev vsake vojne je resnica in to se zelo dobro vidi ob poročanju o sirski krizi. Medtem ko ameriški predsednik počasi in zagotovo zbira kongresno podporo za 'omejen' napad na Sirijo, Rusija pa pošilja raketno križarko Moskva v Sredozemlje, se vrstijo medijski spodrsljaji in primeri cenzure izjav na obeh zoperstavljenih straneh prihodnjega konflikta. To ni nenavadno, presenetljivo pa je, da pred takšnimi medijski polomi niso izvzeti niti veliki in pomembni mediji, kar velja zlasti za časnik Independent, ki se lahko ponaša s častitljivo zgodovino verodostojnega novinarstva.

  • Igor Mekina

    5. 9. 2013, 09:20  |  Svet

    Ruski predsednik opozarja ZDA

    Predsednik Rusije Vladimir Putin je ZDA v pogovoru za AP opozoril pred napadom na Sirijo brez odobritve Varnostnega Sveta OZN in dejal, da potrebuje Rusija o uporabi kemičnega orožja »prepričljive dokaze, ne pa govorice, prestrežene obveščevalne informacije, pogovore in podobno« in da morajo biti ti podatki sporočeni s strani strokovnjakov OZN. »Dejal sem že, da se mi zdi smešno, da bi sirijske oborožene sile, ki so danes dejansko v ofenzivi in so v določenih področjih že obkolile tako imenovane upornike ter jih uničile, uporabile prepovedana kemična sredstva.«

  • Igor Mekina

    3. 9. 2013, 09:15  |  Svet

    Dve »resnici« o plinskih napadih v Siriji

    V ameriški nevladni organizaciji, ki se zavzema za »poštenost v poročanju« (FAIR) v zvezi z najnovejšimi obtožbami ameriške administracije o tem, da so sirske sile v naselju Ghouta uporabile strupeni plin sarin, opozarjajo na še eno različico te zgodbe, ki nakazuje drugačne vzroke in ozadja omenjenega dogodka. Agencija Mintpress iz ameriške Minesote je namreč samo dan pred uradnim stališčem ameriške vlade, ki ga je predstavil zunanji minister ZDA John Kerry in v katerem je ameriška vlada za plinski napad neposredno obtožila sirske oblasti, objavil precej drugačno poročilo, ki temelji na pogovorih s prebivalci Damaska in žrtvami napada.