• Saša Eržen

    14. 10. 2016  |  Mladina 41  |  Kultura  |  Hudo

    Nerdwax

    Medtem ko je Don Hejny iz Nashvilla skrbel za ozvočenje na koncertih in so tako njemu kot nastopajočim zvezdam poleti očala nenehno lezla z nosu, se mu je porodila zamisel za izdelek, s katerim bi odpravil to težavo. Izdelek, za katerega, tudi če nosite korekcijska očala, verjetno sploh še niste pomislili, da ga potrebujete. Svojo protizdrsno žavbo za podmazovanje okvirjev očal, ki je narejena na osnovi čebeljega voska, je Hejny poimenoval nerdwax, vosek za piflarje. Tanek sloj tega voska, ki ga nanesemo na nosnik in zadnji del ročajev očal, ustvarja trenje med očali in kožo, zaradi česar očala ne lezejo z nosu. Okvir očal se mora sicer že sam po sebi dobro prilegati, pred nanosom voska pa ga je treba tudi očistiti in razmastiti, da zadeva deluje. Eno pakiranje žavbe, ki je spravljena v priročni embalaži, enaki kot vazelin za ustnice, naj bi zadoščalo za šest do osem mesecev podmazovanja; poraba je odvisna tudi od tega, ali ima očalonosec mastno kožo in koliko se poti.

  • Saša Eržen

    7. 10. 2016  |  Mladina 40  |  Kultura  |  Hudo

    Prostoročno hranjenje

    Novopečeni starši so pogosto začudeni, koliko časa traja, da nahranijo svojega otroka. Tim Causa ni bil nobena izjema. Njegov sin Jack, ki je kot dojenček zahteval hrano vsaki dve uri, je nekoč očetu ob treh zjutraj služil kot navdih za novodobni pripomoček. Ta staršem omogoča nemoteno vlečenje palca po zaslonu pametnega mobilnega telefona, medtem ko na drugi roki leži dete in vleče cucelj stekleničke. Gre za posebno držalo, s pomočjo katerega so roditelji ali skrbniki med hranjenjem s stekleničko odrešeni držanja stekleničke in hkrati prek telefona povezani s svojim delom, svetovnim spletom ali igranjem igric tudi med dolgimi urami otrokovega sesanja. Namesto njih namreč stekleničko drži pametni telefon. Ali pa, z malo sreče, otrok sam drži stekleničko z obema rokama in s tem še telefon. Za množično izdelavo pripomočka, imenovanega swipe and feed, ’povleci in nahrani’, ki ga je mogoče prilagoditi različnim telefonom in stekleničkam, bo Causa še do konca tega meseca delal nabirko prek platforme za množično financiranje Kickstarter.

  • Saša Eržen

    30. 9. 2016  |  Mladina 39  |  Kultura  |  Hudo

    Pyropet

    Islandska oblikovalka Thorunn Arnadottir je med študijem na Royal College of Art v Londonu pred petimi leti premišljevala o svečah in o tem, kako bi to žrtvovanje voska popeljala na višjo raven, na primer z nečim, kar bi bilo skrito v notranjosti. Tako se je v njeni domišljiji porodilo kovinsko okostje. Mačke so se ji – s predenjem v enem in pihanjem v naslednjem trenutku – zdele ravno prav dvolična bitja za portretiranje njihove dvojne narave v nežni voščeni figuri s kovinskim osrčjem. V sodelovanju z razvijalcem izdelkov Danom Kovalom je izdelala na videz ljubko mucico, ki se s časom zaradi gorenja stenja in topljenja voska spremeni v strašljiv skelet. Mačja sveča z imenom kisa, kar po islandsko pomeni mucka, je bila v domovini avtorice leta 2013 razglašena za oblikovalski izdelek leta. Doslej so se ji pod znamko pyropet pridružili še jelen, zajec in ptica. Posamezna živalca gori približno dvajset ur. Poleg tega da je zanimivo spremljati njeno preobrazbo, res ni veliko sveč, ki bi za sabo, ko dogorijo, pustile karkoli drugega kot odpadek.

  • Saša Eržen

    23. 9. 2016  |  Mladina 38  |  Kultura  |  Hudo

    Neslišni mikrofon

    Kdor poje, morda ne misli slabo, a posluh je žal tako redko posejan po svetu, da zna biti veselje do glasnega petja precej naporno za poslušalce. Sostanovalce in sosede ljubiteljev karaok so verjetno imeli v mislih razvijalci pripomočka, s katerim petje postane neslišno ali vsaj komaj slišno, če gre v resnici za dretje na vse grlo. Neslišni mikrofon, oksimoron, so si izmislili kje drugje kot na Japonskem. Prav tam je leta 1971 biznismen in v mladih letih glasbenik Inoue Daisuke izumil karaoke, katerih priljubljenost v domovini zlepa ne zamre in jih je mogoče prakticirati v posebnih lokalih, običajno odprtih med enajsto zvečer in tretjo zjutraj. Neme karaoke lahko sicer izvajamo kadarkoli in kjerkoli, tudi med vožnjo z vlakom ali med čakanjem nanj. Zadeva, ki je nataknjena okoli običajnega mikrofona, je videti kot plastični odmaševalec stranišča v črni barvi in ima notranjost obloženo z mehko peno, ki uduši zvok. Ko vanjo sopemo, ustvarjamo vlago, zato jo zavoljo higiene lahko peremo na roke. Neslišni mikrofon lahko priklopimo na računalnik, tablico ali pametni telefon. Če kupimo dva, se lahko neslišno deremo celo v duetu.

  • Saša Eržen

    16. 9. 2016  |  Mladina 37  |  Kultura  |  Hudo

    Foodini

    Tehnologija, ki omogoča tridimenzionalno tiskanje vsega mogočega, bo prej ali slej dala nov pomen tudi besedni zvezi hitra prehrana. Replikator hrane iz televizijske serije Zvezdne steze ali futuristična kuhinja iz Tatijevega filma Moj stric namreč sploh nista stvar znanstvene fantastike ali zelo oddaljene prihodnosti, saj si bodo mnogi ljubitelji novotarij lahko že kmalu privoščili sveže natisnjeno kosilo kar doma. Špansko zagonsko podjetje Natural machines, ki je med prvimi izdelalo tovrstno napravo, jo je poimenovalo foodini. Njihov kuhinjski čarodej natisne čisto prave, užitne obroke. Ti so za zdaj sestavljeni predvsem iz testa in vsega ostalega, kar se da utekočiniti ali zmleti v kašo in natisniti skozi šobe ter speči, zato so prve užitne tiskovine pice, različne testenine, hamburgerji, pecivo in čokolada. Naprava, ki je videti kot nekaj med tiskalnikom in pečico, naj bi bila kupcem kmalu na voljo za kakih tisoč evrov. Čeprav bodo tiskalniki hrane nemara nekoč res zamenjali mikrovalovne pečice, je treba trenutno pojesti res ogromno pic, da bi se tak nakup izplačal.

  • Saša Eržen

    9. 9. 2016  |  Mladina 36  |  Kultura  |  Hudo

    Udobnejše žličkanje

    Vsi zaljubljeni pari na svetu se srečujejo z enako težavo. Kadar se želijo objemati leže ali po ljubljenju objeti zaspati, jim je roka, na kateri ležijo, hudo v napoto. Iranski oblikovalec Mehdi Mojtabavi se je s to težavo odvečnega uda spopadel že pred desetletjem. A čeprav je bil njegov izdelek leta 2007 kot prototip z imenom love mattress ali ljubezenska žimnica ovenčan z oblikovalsko nagrado red dot, so lahko prvi kupci na žimnici za crkljanje, izvorno cuddle mattress, prespali šele sedem let kasneje. Gre za posebno žimnico, ki jo sestavljajo lamele iz spominske pene, med njimi pa so seveda mehke razpoke. Vanje je moč pogrezniti roke, da te med objemanjem ne zaspijo in niso v napoto. Tako narezljan jogi – ima tudi reže za nožne prste, ki pridejo prav, kadar spimo na trebuhu – seveda zahteva posebej raztegljivo rjuho. Odzivi na izdelek so sicer mešani. Nekateri so povsem razneženi nad udobnejšim žličkanjem, druge pa skrbi, kaj vse bi poleg rok in nog še lahko zašlo v reže; razen drobtin in kosmov prahu nedvomno tudi daljinski upravljalniki in mobilni telefoni.

  • Saša Eržen

    2. 9. 2016  |  Mladina 35  |  Kultura  |  Hudo

    Sladoled v oblakih

    Sezona sladoleda se počasi izteka, a nemara bo pogruntavščina, ki postane uspešnica, kjerkoli se pojavi, do naših slaščičarn in sladoledarn priplula naslednje poletje. Gre za sladoled v kornetu, ki ga obdaja oblak iz sladkorne pene. Pravljična sladica se je že pred leti sočasno pojavila na dveh tako oddaljenih koncih sveta, kot sta Girona v Španiji in Sydney v Avstraliji, letos jo strežejo tudi v Londonu. Sladkorna pena, ki ji v ZDA rečejo cotton candy, v Angliji candy floss, v Avstraliji pa fairy floss, je pri nas slaščica sejmov, luna parkov, kinematografskih multipleksov in različnih zabav za otroke. Pred malo manj kot dvema stoletjema je stroj za izdelovanje te povzročiteljice kariesa, kako ironično, iznašel ameriški zobozdravnik. Sladkorna pena je namreč v celoti narejena iz sladkorja, ki ga segrejejo in centrifugirajo v posebnih napravah, mogoče pa ji je dodajati barvila ali arome. Kombinacija s sladoledom, v kateri zdaj doživlja renesanso kot oblaček, je videti tako ljubka, da mnogi rade volje pozabijo na njeno nezdravo bistvo.

  • Saša Eržen

    26. 8. 2016  |  Mladina 34  |  Kultura  |  Hudo

    Pametna ura za otroke

    Otroci dojemajo čas precej drugače kot odrasli, saj se občutek za čas razvije z leti, pa tudi z obveznostmi in odgovornostmi, ki jih prinese odraščanje. Včasih otroci svojih ročnih ur niso dobili pred vstopom v šolo, zdaj pa obstajajo ure za najmlajše, ki čas prikazujejo tudi s sličicami, ne le s številkami. Ura octopus je namenjena otrokom od treh do osmih let in ima ekranček, na katerem se poleg časa pojavi še ikona za dejavnost, ki naj bi jo otrok povezal z določenim trenutkom v dnevu in jo takrat izvedel; na voljo je kakih 600 različnih ikon, ki jih nastavijo starši. Pametna ura naj bi skrbela za samostojnost in časovno opismenjevanje otrok, hkrati pa podmladku pomagala privzgojiti dobre navade. Kolikokrat morate na primer frocu reči, naj si umije zobe? Zdaj mu lahko to naroči kar ura na roki. Ko mu začne na ekrančku utripati podoba zobne krtačke, si otrok steče umit zobe in nato s pritiskom na gumbek potrdi, da je zadeva opravljena, kar nato ura prek pametnega telefona sporoči vam. Staršem za učinkovit pripomoček, ki pomaga disciplinirati male upornike, nedvomno ne bo škoda denarja.

  • Saša Eržen

    19. 8. 2016  |  Mladina 33  |  Kultura  |  Hudo

    Odveži me

    Avgust je nedvomno pravi čas, da ljudje začnejo razmišljati o božičnih darilih, so pomislili pri britanskem proizvajalcu spodnjega perila Bluebella in potrošnicam ponudili velikanske sijoče pentlje, v katere se lahko zavijejo in tako svoje najdražje obdarijo kar same s sabo. Darilna pentlja za telo, ki je sicer prek spleta pri raznih ponudnikih in v precej različicah – od cenenih poliestrskih do dražjih satenastih – na voljo že kakih pet let, pod žaromete vsakič pride prav nekaj mesecev pred božičem ter nato še enkrat pred valentinovim. Zanimivo, da vsi ponudniki na vseh fotografijah vanje zavijajo izključno gole ženske. Ker so vso svojo domišljijo očitno pokurili na imenih svojih bolj ali manj generičnih pentelj, kot so nagajivi vozel (naughty knot) in odvij me (unwrap me), se je treba pri izbiri barv zadovoljiti z belo, črno ali rdečo. Čeprav je videti, kot da je pentljo lahko nadeti, obstajajo slikovna navodila za njeno oblačenje oziroma zavezovanje, posameznih korakov pa je najmanj ducat. Za tiste, ki želijo dočakati božič pripravljene, je nemara res najboljše, da začnejo vaditi čim prej.

  • Saša Eržen

    12. 8. 2016  |  Mladina 32  |  Kultura  |  Hudo

    Sushezi

    Priprava sušija velja za zamudno in zapleteno. Novozelandska pogruntavščina, imenovana sushezi – že izgovarjava sušizi napeljuje na to, da je s tem pripomočkom izdelava sušijevih rolic popolnoma enostavna –, poskrbi, da se ročno zvijanje sušija, za katero potrebujemo rogoznico iz bambusa in nekaj spretnosti, spremeni v hitrostno streljanje sušijevih zvitkov. Plastični valjasti pripomoček, ki spominja na bazuko ali gigantsko injekcijo, je sestavljen iz dveh polovic, dopolnjujeta ga pokrovček in bat. S pomočjo slednjega maso stisnemo, da postane kompaktna, in nato kot klobaso iztisnemo iz naprave. A ne prehitevajmo. Sushezi najprej razpremo in ga na notranji strani rahlo naoljimo. V obe polovici naložimo riž, nanj pa polnilo. Polovici nežno stisnemo skupaj, zapremo in s potiskanjem bata riževo maso izbrizgamo na plahto iz alge, ki jo nato ovijemo okoli mase. Sushezi je uporaben še za pripravo sladic, kot je čokoladna salama, vanj lahko damo tudi testo za piškote ali maso za polpete, ki jih nato narežemo na kolobarje in spečemo. Če ustrezno polnilo nabrizgamo na vlečeno testo, je mogoče tako preprosto zarolati celo mini burek ali pito.

  • Saša Eržen

    5. 8. 2016  |  Mladina 31  |  Kultura  |  Hudo

    Levitacija rastlin

    Rastline, ki lebdijo v zraku, pri tem pa se še vrtijo, so videti hudo futuristično. Gre za najnovejši hit med lončnicami, ki bo s pomočjo podpornikov na Kickstarterju zaživel to jesen. Zmago nad težnostjo omogoča princip magnetne levitacije, s pomočjo katerega delujejo tudi superhitri vlaki; rastline lebdijo v zraku zaradi odbojne sile med magneti v lončku in tistimi v podstavku, priklopljenem na elektriko. Nenehno vrtenje lončka sprožimo, ko ga nežno zasukamo, poskrbi pa, da je lončnica enakomerno osončena. Simon Morris, ki je ustvaril lyfe, kot se imenuje eden od tovrstnih izdelkov, je s svojimi sodelavci iz neklasičnega oblikovalskega podjetja, delujočega na Švedskem, že prej naredil namizne svetilke z imenom flyte, pri katerih lebdi in sveti žarnica. Lebdenje predmetov in lončnic nedvomno poskrbi za pridih čarobnosti, nezemeljskosti v vsakem domu ali pisarni. Japonsko podjetje Hoshinchu, ki ponuja lončke z lebdečimi bonsaji, sprejema prednaročila za november in december, a le v ZDA, Kanadi in na Japonskem, lončnice lyfe pa naj bi pošiljali že septembra, tudi v Evropo.

  • Saša Eržen

    29. 7. 2016  |  Mladina 30  |  Kultura  |  Hudo

    Hladilni brezrokavnik

    Kolesarjenje v poletni vročini je eden najljubših slovenskih rekreativnih športov. Če na katerem od hrvaških otokov z avtom prehitite trpina, ki na kolesu sopiha v klanec v najhujši pripeki, gre bržkone za naše gore list, ki tudi med dopustom ne popušča. Tovrstnim superjunakom bi še kako prav prišel hladilni brezrokavnik za preprečevanje pregrevanja telesa. Namenjen ni le kolesarjem, tekačem, pohodnikom, motoristom in vsem, ki morajo delati pod žgočim soncem, pač pa tudi bolnikom z multiplo sklerozo, ki bi se morali izogibati vročini, ker lahko ta spodbudi simptome bolezni. Brezrokavnik deluje na principu evaporacije in telo hladi s tem, da izhlapeva voda, s katero je prepojen. Hlajenje je učinkovitejše, če se premikamo, saj je takrat zaradi večjega pretoka zraka izhlapevanje intenzivnejše. Na voljo je v različnih barvah – tudi roza, srebrni ali vpadljivo rumeni za boljšo vidljivost – in več velikostih, celo otroški. Pred uporabo ga je treba le namočiti v vodi, dobro ožeti in že je pripravljen za pet- do deseturno ohlajanje.

  • Saša Eržen

    22. 7. 2016  |  Mladina 29  |  Kultura  |  Hudo

    Črke in tipke

    Pred dvema tednoma so pred pravoslavno cerkvijo v Ljubljani odkrili bronasti kip srbskega jezikoslovca in filologa Vuka Karadžića. Kip je darilo mesta Beograd, za podstavek pa je poskrbela Mestna občina Ljubljana. Prav na podstavek se je prikradla napaka, saj so priimek narobe zapisali kot Karađžić, v tem tednu pa naj bi zadevo popravili. Očitno gre za svojevrstno slovensko folkloro, pri kateri z obeležjem oskrunijo tisto, kar naj bi v bistvu slavili. Kot so jezikoslovcu podtaknili nepravo črko, so glasbenikoma, ki ju imajo mnogi za največja svojega naroda, pokvečili glasbilo. Betonski spomenik bratoma Avsenik, ki ga je naročila občina Radovljica, že malo manj kot tri leta stoji sredi krožišča v Lescah. Poleg velikanske klaviature z napisom Avsenik ga sestavljajo tri štirimetrske harmonike okoli zaprte marele. Tipke, ki naj bi predstavljale črne tipke na klavirju in harmonikah, so razporejene napačno, saj namesto zaporedja dve-tri-dve-tri itd. stojijo skupaj samo po tri, na vseh štirih glasbilih. Avtor kipa Klemen Rodman je ob odprtju zatrjeval, da ne gre za napako. Zagotovo ne. Gre za blamažo.

  • Saša Eržen

    15. 7. 2016  |  Mladina 28  |  Kultura  |  Hudo

    Razvijalka iger

    Pred leti so pri Mattelu udarili mimo s knjigo Lahko sem računalničarka, v izvirniku I can be a computer engineer.

  • Saša Eržen

    8. 7. 2016  |  Mladina 27  |  Kultura  |  Hudo

    Kresnicofon

    Kresnice z utripajočimi zadki, s katerimi skušajo priklicati ljubimce, dajejo poletnim večerom pridih čarobnosti. Leteči samci in samice, ki so na tleh, z bioluminiscenco nagovarjajo drug drugega, hkrati pa ti hroščki tako kot njihove svetleče se ličinke sporočajo plenilcem, da so strupeni. Pripadniki različnih vrst kresnic se med sabo ločijo in prepoznavajo po različnih vzorcih oziroma intervalih utripanja svetlobe. Kmalu se bomo lahko s kresnicami pogovarjali tudi ljudje, saj si je Joey Stein iz ZDA izmislil posebno ročno svetilko, poimenovano firefly communicator. Svetilka z LED-diodo oddaja svetlobne signale, dopolnjuje pa jo aplikacija, s katero prek zaslona pametnega telefona ali računalnika vanjo pretočimo različne vzorce signaliziranja ali sprogramiramo svojega. Stein je, ko je za lučko, ki oponaša svetlobno mežikanje kresnic, spomladi zbiral sredstva prek platforme za množično financiranje, obljubljal, da bo izdelek na voljo junija. Zdaj je rok podaljšal v avgust, zato se kupci bojijo, da bodo zamudili vso sezono "oglašanja" kresničk.

  • Saša Eržen

    24. 6. 2016  |  Mladina 25  |  Kultura  |  Hudo

    Foldimate

    Zlaganje perila je očitno tako nepogrešljivo, hkrati pa tako naporno in zamudno, da nedavna napoved prvega gospodinjstvom namenjenega avtomata za to opravilo in odzivi, ki jo spremljajo, skušajo vzbuditi vtis, da gre za nekaj tako revolucionarnega kot pri prvem električnem pralnem stroju leta 1907.

  • Saša Eržen

    17. 6. 2016  |  Mladina 24  |  Kultura  |  Hudo

    Nogometna norija

    Evropsko ali svetovno prvenstvo v nogometu je za tržnike mednarodnih blagovnih znamk vedno priložnost za lepljenje nogometnih motivov in nazivov na vse po spisku.

  • Saša Eržen

    10. 6. 2016  |  Mladina 23  |  Kultura  |  Hudo

    Comfy

    Čeprav se je letos aprilsko vreme razlezlo še v maj in junij, naj bi bili meseci brez črke r v imenu po ljudskem izročilu primerni za sedenje na tleh v naravi.

  • Saša Eržen

    3. 6. 2016  |  Mladina 22  |  Kultura  |  Hudo

    Heimlich v akciji

    Kirurg Henry Heimlich je v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja iznašel znameniti prijem, s katerim človeka, ki se duši s hrano, z rokami od zadaj objamemo okoli zgornjega dela trebuha in nato s pritiskanjem skušamo košček hrane, ki se je zataknil, potisniti navzgor.

  • Saša Eržen

    27. 5. 2016  |  Mladina 21  |  Kultura  |  Hudo

    Braillove kocke

    Pri brazilski fundaciji Dorine Nowill, ki skrbi za vključevanje slepih in slabovidnih v družbo, so se domislili ingenioznega in tako logičnega pripomočka za učenje branja in pisanja v brajici, da se človek vpraša, zakaj tega ni kdo iznašel že prej.

  • Saša Eržen

    20. 5. 2016  |  Mladina 20  |  Kultura  |  Hudo

    Račji nagobčnik

    Uporaba nagobčnika, ki psu preprečuje tako lajanje kot grizenje, je pri nas obvezna le za tiste, ki so že kdaj koga ugriznili in so vpisani v register nevarnih psov.

  • Saša Eržen

    13. 5. 2016  |  Mladina 19  |  Kultura  |  Hudo

    Užitni lak

    Meso tarantele, krokodila, kenguruja, želve, žuželk, zajca, goloba, kače in žabe ima bojda zelo podoben okus; okus po piščancu. Zdaj se je vsem naštetim pridružil še lak za nohte, ki je užiten.

  • Saša Eržen

    6. 5. 2016  |  Mladina 18  |  Kultura  |  Hudo

    Prisluhni školjki

    Če prisloniš uho k školjki, običajno slišiš šumenje, a če to storiš na Japonskem, lahko slišiš radio. Japonska radijska postaja z imenom bay fm 78 namreč stotim z žrebom izbranim poslušalcem ponuja možnost, da za 3980 jenov (kar je približno 33 evrov) kupijo radio v školjki.

  • Saša Eržen

    29. 4. 2016  |  Mladina 17  |  Kultura  |  Hudo

    Tvitanje z bogom

    Omrežje Twitter je med katoličani vse bolj priljubljeno. Papežev uradni profil @Pontifex je nastal pred štirimi leti, še pod Benediktom XVI., ki ga je utelešal Nemec Joseph Ratzinger, z njegovim odstopom pa je izginilo tudi vseh 38 njegovih objav.

  • Saša Eržen

    22. 4. 2016  |  Mladina 16  |  Kultura  |  Hudo

    Jedilni jedilni pribor

    Indija je največji porabnik jedilnega pribora za enkratno uporabo; vsako leto naj bi odvrgli kar 120 milijard plastičnih žlic in vilic.

  • Saša Eržen

    15. 4. 2016  |  Mladina 15  |  Kultura  |  Hudo

    Astro

    Majhna rumena podmornica, ki služi kot cedilo oziroma potopilo za čajne lističe, ter zajemalka v obliki legendarne pošasti iz jezera Loch Ness sta le dve od uspešnic, zakuhanih v izraelskem oblikovalskem studiu Ototo, ki deluje v Tel Avivu in katerega ime v hebrejščini pomeni nekaj takega kot kmalu, vsak čas, v naslednjem trenutku, zdaj zdaj.

  • Saša Eržen

    8. 4. 2016  |  Mladina 14  |  Kultura  |  Hudo

    Puchicalator

    V japonskem mestu Kavasaki lahko nasproti železniške postaje v trgovskem centru More’s na poti v klet preizkusimo najkrajše tekoče stopnice na svetu, ki so vpisane v Guinnessovo knjigo rekordov in imajo celo ime, puchicalator.

  • Saša Eržen

    1. 4. 2016  |  Mladina 13  |  Kultura  |  Hudo

    Golobja misija

    Sredi marca je nebo nad Londonom preletavala deseterica golobov na posebni misiji. Opremljeni s kot pero lahkimi tehnološkimi nahrbtnički, v katerih so bili senzorji za zaznavanje ozona, dušikovega dioksida in hlapnih organskih spojin, so prek platforme Twitter sproti razkrivali onesnaženost zraka nad angleško prestolnico.

  • Saša Eržen

    25. 3. 2016  |  Mladina 12  |  Kultura  |  Hudo

    Spimpaj mamo

    Ne veste, kaj bi svoji roditeljici podarili ob materinskem dnevu? Morda liposukcijo, jedre prsi, manjši nos? Z malo sreče vas to ne bo stalo čisto nič.

  • Saša Eržen

    18. 3. 2016  |  Mladina 11  |  Kultura  |  Hudo

    Usnje iz ananasa

    Umetno usnje je običajno izdelano iz sintetičnih vlaken in ekološko nemara prav tako sporno kot pravo, le brez etičnih zadržkov, ki spremljajo uporabo živalskih kož za izdelavo oblačil, dodatkov, oblazinjenega pohištva ipd.