Saša Eržen

 |  Mladina 2  |  Kultura  |  Hudo

Pasji alarm

Elektronski čuvaj

© Arhiv Mladine

Vlomilci naj bi se hišam, ki jih čuvajo psi, izogibali, a psi za lastnike pomenijo dodatno skrb, nego in stroške. Razen če gre za elektronskega psa čuvaja, kot se imenuje poseben hišni alarm s posnetim lajanjem. Primeren je le za uporabo v hiši in ga ne smemo postaviti na prosto ali v vlažen prostor, saj deluje na elektriko, ob njenem izpadu pa na baterije. Njegov radarski senzor zaznava premikanje od dobrih treh metrov pred sabo, sedmih metrov ob straneh, do kar petnajstih metrov za sabo, tudi skozi okna in stene, če so te iz opeke, betona, lesa, kamna ali umetnih mas in niso debelejše od 18 centimetrov. Ko elektronski pes čuvaj opazi, da je šel kdo mimo hišnih vrat, zalaja in laja pet do deset sekund oziroma dokler zaznava gibanje. Po želji ga lahko nastavimo tudi tako, da ne laja, temveč pozvoni kot hišni zvonec in s tem naznani obiskovalce, ki jih ne želimo prestrašiti. Lahko celo, kot običajni alarmi, zatuli z zvokom sirene. Njegova glasnost je nastavljiva in seže do impresivnih 120 decibelov. Kar je zelo glasno. Če že ne vlomilcev, bo elektronski nemški ovčar odgnal vsaj prevarante, akviziterje in Jehovove priče.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.