Saša Eržen

28. 12. 2018  |  Mladina 52  |  Kultura  |  Hudo

Poskusni ščurki

Žuželčje farme

© Arhiv Mladine

Ščurki so novi prašiči, vsaj na Kitajskem, kjer farme ščurkov rastejo kot gobe po dežju. Kitajci te žuželke, ki jih imajo drugi za škodljive in neugledne, uporabljajo za izdelavo tradicionalnih zdravil in kozmetičnih izdelkov, pa tudi za to, da reciklirajo zavrženo hrano. S širjenjem mest se povečuje količina ostankov hrane in ti so že postali prevelik zalogaj za smetišča. Na obrobju mesta Jinan stoji farma, na kateri ščurki, sicer znani po tem, da brez hrane preživijo ves mesec, na dan pojedo 50 ton kuhinjskih odpadkov. Zaradi prašičje gripe na Kitajskem velja prepoved hranjenja pujsov z ostanki hrane, tako da so ščurki v tem pogledu dejansko prevzeli njihovo vlogo. V toplem in vlažnem okolju farme milijonske in celo milijardne vojske ščurkov dan za dnem pridno jedo to, česar ljudje niso mogli ali hoteli. Njihova življenjska doba je od pol leta do enega leta, ko pojedo zadnji obrok, pa lahko končajo kot krmilo za živino ter ribe v ribogojnicah, kot gnojilo ali hrana za ljudi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.