Saša Eržen

1. 3. 2019  |  Mladina 9  |  Kultura  |  Hudo

Detektor prebave

Merilec vodika v izdihu

© Arhiv Mladine

Plini, ki nastajajo v debelem črevesju, so znak, da katere od sestavin hrane ne presnavljamo najbolje oziroma smo nanjo preobčutljivi. A ugotavljanje, kaj nam povzroča težave, je lahko zamudno, zapleteno in pogosto neuspešno. Z novim žepnim pripomočkom, imenovanim aire, ki ga proizvaja irsko zagonsko podjetje Foodmarble, pa lahko po vsakem obroku konstatiramo, kateri hrani se je drugič bolje izogniti, ker je kriva za napihnjenost, krče v trebuhu, vetrove ter slabo počutje. Kadar telo neke sestavine ne more ustrezno prebaviti, hrana namreč obleži v debelem črevesju, kjer bakterije, ki pripomorejo k njenemu razkroju, proizvajajo različne pline, med njimi tudi vodik. Prav slednjega v izdihu meri aire. Sestavljata ga ustnik – tega je mogoče sneti in umiti – s senzorjem in baterija, ki se polni prek USB-priključka ter naj bi zdržala do nekaj dni. Uporaba je enostavna: vdihnemo, tri sekunde zadržimo dih in nato pet sekund izdihujemo v ustnik detektorja, ki se prek tehnologije bluetooth poveže z aplikacijo na pametnem telefonu, ta pa nam z analizo izdiha pokaže, ali nam hrana ustreza ali ne.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.