Dragica Korade, Večer

 |  Mladina 28  | 

Seznam in druge analize

To, da so v državi, ki svobode govora po definiciji ne zatira, odkrili vsega devet ljudi, ki so javno razgrnili svoje argumente proti vstopu Slovenije v Nato, je zanesljiv znak, da je nekje nekaj narobe.

Seveda je Ruplov seznam sramoten. Vsa pojasnila zunanjega ministrstva o tem, kako in čemu je in ni nastal, katerim višjim ciljem bi lahko prišel prav in katera interesna obzorja je v resnici zasledoval, tega dejstva ne morejo spremeniti. Ne samo politična logika, ki omogoča fabriciranje takih in podobnih totalitarnih domislic, v družbi, ki vsemu navkljub prisega na mnenjski pluralizem in druge demokratične vrline, povzročajo nelagodje tudi prvi otipljivi rezultati te logike. To, da je v državi, ki svobode govora po definiciji ne zatira, marljivim Ruplovim analitikom uspelo odkriti vsega devet ljudi, ki so si drznili javno razgrniti svoje argumente proti vstopu Slovenije v Nato, je zanesljiv znak, da je nekje nekaj narobe. Tudi če to čudaško množico drugače mislečih komentatorjev obtežimo ne le s posamezniki, ki so svoje mnenje o Natu, Ameriki in slovenskem zunanjem ministru jasno formulirali v časopisnih pismih bralcev, ampak tudi z Mladinino direkcijo rolanja, ki je že izrazila svoje ogorčenje, ker je neznani državni storilci na ta zdaj že znameniti seznam niso uvrstili, je izplen kritične misli o idejah vladajočega razreda na Slovenskem tako pičel, da bi se zaradi njega zdelo vredno vznemirjati sebe in druge samo kakemu komunističnemu trdorokcu. Kaj pa je devet avtorjev proti kompletni politični sceni, ki je pri svojem zdajšnjem vzpostavljanju skorajda naravnih povezav med Slovenijo in Natom šla že tako daleč, da nas poučuje, da so se že Titovi partizani borili na pravi, torej Natovi strani? Sliši se dobro, ampak samo zaradi tega vprašanj v zvezi s to stranjo ni nič manj; kvečjemu več. Zakaj recimo smo potem izgubili Trst in Gorico?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: