Brane Kovič

 |  Mladina 32  | 

Daleč je Švica

Nemalokrat smo že naleteli na vzporejanje Slovenije s Švico, s katero naj bi nas ne povezovale samo nekatere geografske oziroma krajinske značilnosti, temveč tudi način mišljenja in življenja

© Tomo Lavrič

Deželico naj bi imeli urejeno, bili naj bi vestni, natančni in marljivi, v vseh pogledih visoko kulturni, držali naj bi se dogovorov in probleme reševali s strpnim dialogom ob spoštovanju različnosti in pluralnosti pogledov - kot Švicarji, ki jim dejstvo, da v nekaterih kantonih govorijo nemško, v drugih francosko, v tretjih italijansko in ponekod retoromansko, pa še nekaj čisto posebnih, arhaičnih narečij tu pa tam, ni ovira, da bi takrat, ko se jim zdi to smotrno, ne stopili skupaj in presegli partikularizme ter izpostavili helvetsko identiteto. Misliti kot pripadniki nacije jim pomeni predvsem odpreti se navzven, ne le v smislu sožitja drugačnosti znotraj meja konfederacije, ampak tudi v smislu tolerance do ljudi, idej in dosežkov, ki prihajajo iz tujine. Nazoren primer takšnega "stopiti skupaj in biti Švicarji" je med drugim razstava Suisse Expo.02, ki so jo pred kratkim odprli na več lokacijah in bo na ogled do konca oktobra.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: