Miha Zadnikar

 |  Mladina 33  | 

"Naj živita kapitalizem in izkoriščanje!"*

V času, ko nacionalni kulturni programi oznanjajo začetek planinske sezone, je tudi kaj primerna klima za skvotanje (oziroma, za morebiten daljši rok: skvotiranje)

© Tomo Lavrič

Rentni kapitalisti se vračajo s težko prigaranih počitnic, brusijo robove svojih kreditnih kartic in se vampirsko pripravljajo za sprejem rodovitne krvi jesenskih študentov, študentk. S to izjavo se že zapletemo v paradoks: Prav malo je namreč prihajajoče študirajoče mladine, ki bi se nahitroma ogrela za skvotersko obliko sobivanja. V globino študentske konservativistične provenience je namreč vpisana tiha podpora rentnemu kapitalizmu - cene najetih sobic, stanovanjc so tako neznosno visoke tudi zato, ker jih spodbujata slepo ugodje in prehiter pristanek. Hipokrizija mamic in očkov je huda reč, toliko hujša, ker ne izvira iz starega režima. Prav podobno naivno kot bi od študentarije pričakovali mrzlično iskanje neizrabljenih bajt, tako jalovo bi bilo iskati somišljenikov med večino zahodnjaških nahrbtnikarjev, ki tačas v deželi uživajo blagodeti poslednje predevropske sezone. Ponazorimo še z metaforo: Kakor planinki in planincu pozno poleti korak grenijo gorske strele, tako potencialni skvoterski ambiciji življenje otežuje služba za distribucijo električne energije. Kdor nima strehe nad glavo, temu je pač takojci jasen star revolucionaren aksiom, ki elektrifikaciji pripisuje usoden pomen. Poleg filozofa, indendantke, praporščaka, sociologinje, psihoterapevta, nabiralnikarja, organizatorke koncertov ... mora biti v skvoterski skupini tudi kdo, ki zna celo v najneugodnejših okoliščinah priključiti elektriko.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: