Bernard Nežmah

 |  Mladina 46  |  Kultura  |  Knjiga

Boštjan Videmšek: Vojna terorja

Cankarjeva založba, Ljubljana 2011, 29.95 €

+ + + +

Poročila s kriznih žarišč Afganistana, Pakistana, Iraka, Somalije, Konga in Sudana, opremljena z zgovornimi fotografijami Jureta Eržena.

Televizijske hiše od napada na Afganistan prinašajo redne posnetke bombnih razdejanj in stalno beležijo podobe vojne s teroristi. Vse je pravzaprav isto, samo trupla in pejsaži se menjavajo. Videmšek je kot vojni reporter stopil korak v nevidno. Opazoval je ameriške vojake v akcijah, se pogovarjal zdaj z njimi, zdaj z njihovimi žrtvami, drugič z uporniki, spet drugič z zlatokopi, potem s preživelimi učenkami z buldožerji zravnane medrese. Je lovec na trenutek, naj si bo prizor sadističnega streljanja psa, ali pripoved o muli, ki je izžrebal najstnike, jih sprva mesec držal kot v raju, potem pa poslal v samomorilsko akcijo. Gleda, posluša in brska. Hoče ugotoviti, kako je tam. Dogodek za dogodkom.

Trči ob ruskega prostovoljca v ameriški vojski, tudi veterana vojne v Čečeniji. Gleda kurdsko plenjenje islamskih mest. Vidi torej prizore, ki bi jih zahodni rešitelji in prinašalci demokracije najraje zakrili. Njegovi teksti so živi dokaz, da vojne proti Al-Kaidi in talibanom podžigajo samo še večje krutosti. Kdaj naleti celo na duha, kot v pogovoru z afganistanskim starcem, ki nakaže izid: Američani imajo ure, talibi imajo čas. V žanru reportažnih vinjet je predirljiv, toda iz dela veje hipni čas, ko ima novinar trenutek ali dva, da najde nekaj sogovornikov, a ne dni in tedne, v katerih bi lahko ugledal več od trenutka. Ko je legendarni Kapuscinski opisoval podeželsko afriško tržnico, je tam sedel in jo opazoval cel dan. Da bi razumel utrip in pogled domačinov, je potreben daljši čas, pasti moraš v njihov ritem, besede in intervjuji so šele sekundarni. Da bi dobil vpogled v mentaliteto, je neizbežen predhodni študij posamezne dežele. Problem je preprosto v tem, da so bile misije Videmška po večini ekspresne, da je bil poslan kot kronist dogodkov. Iz tega modusa pa je vseeno nastala zares nazorna reportažna kronika detajlov - predstava zakulisja vojne proti terorizmu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.