Vanja Pirc  |  foto: Borut Peterlin

 |  Mladina 47  |  Kultura  |  Portret

Nika Ravnik, modna oblikovalka

... ki je nedavno predstavila svojo novo kolekcijo oblačil, poimenovano Labirint

Nika je labirinte simbolično odkrivala že kot deklica, ko je v domačem Solkanu brskala po mamini omari in pomerjala njena oblačila. Nekoliko labirintna je bila tudi njena poklicna pot, saj so jo, potem ko se je odločila za študij oblikovanja tekstilij in oblačil, sprva zavrnili, češ da ne riše dovolj dobro. Morda ji je ravno to dalo dodatni zagon, saj danes velja za eno naših najboljših modnih oblikovalk mlajše generacije.

Ker je konceptualistka, se za njenimi kolekcijami, ki jih ustvarja pod znamko niOka, skrivajo zgodbe, in to takšne, ki se zdijo mnogim dolgočasne, skrivnostne ali žalostne, sama pa jih skuša spremeniti v zanimive in pozitivne ter z njihovo pomočjo morda celo zrušiti kakšen tabu. Že za svojo diplomsko nalogo je ustvarila kolekcijo, v kateri je, tudi z malce ironije, mehčala elemente strogih vojaških uniform. Pozneje je s kolekcijo (Ne)vidno pripovedovala zgodbo o brazgotinah, ki jih je med drugim ponazorila tudi tako, da je oblačila potiskala s fotografijo prave zaceljene rane, a ker se je poigravala z oblikami in barvami, je bil končni avtorski vzorec abstrakten in vse prej kot grob. Pri naslednji kolekciji Paradoks popolnosti je za izhodišče vzela človeško telo z vsemi svojimi „napakami“. Rezultat je bila mehko padajoča, predvsem pa zelo nosljiva kolekcija.

Tokrat so jo spodbudili skrivnostni in temačni labirinti, ki jih lahko prepoznamo že v načinu, ki ga je ubrala pri geometrijskem prepletanju in razporejanju tkanin. Nastala je še ena brezčasna kolekcija, ki pa je postregla tudi s twistom. Poleg oblačil za ženske se je namreč tokrat prvič samostojno lotila tudi moških oblačil in z njimi na nedavni premierni modni reviji požela navdušenje ne le moškega, temveč tudi ženskega dela občinstva.

Občinstvo, laično in strokovno, je njeno delo sicer pritegnilo že prej. Gostovala je denimo na københavnskem in londonskem tednu mode, skupaj z Mio Ventin, ki je oblikovala moško linijo za prejšnjo kolekcijo niOke, sta bili nedavno povabljeni tudi na nizozemski Fashionclash, Goethejev inštitut Ljubljana pa ji je podelil nagrado za nadarjeno mlado oblikovalko. Preboj ji je uspel tudi v okviru projekta LOOKK, kjer sodelujejo oblikovalci z vsega sveta in je zasnovan tako, da občinstvo izglasuje najbolj prepričljiva oblačila, organizatorji pa jim nato omogočijo produkcijo in prodajo. Ena njena obleka je že naprodaj, odlično pa ji kaže tudi v tokratnem izboru.

Nika kljub vsemu ne hrepeni po zvezdništvu, ki tako rado premami tiste, ki sooblikujejo svet mode. Namesto sebe v ospredje raje postavlja svoja oblačila. In namesto pod medijskimi žarometi raje uživa v družbi kreativnih somišljenikov, ki ženejo naprej tudi njeno lastno ustvarjalnost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.