Marcel Štefančič jr.

 |  Mladina 47  |  Kultura  |  Film

Film: Irska pot

Route Irish, 2010
Ken Loach

za

V dolini smrti.

Irska pot je mrk, srdit, svinčen politični triler, v katerem Ken Loach, avtor mnogih angažiranih filmov, izredno lepo poveže privatizacijo sodobnih imperialnih vojn, globalno krizo in thatcheristična, neoliberalna osemdeseta, ki so delavski razred tako deklasirala, da Frankieju (John Bishop) in Fergusu (Mark Womack), prijateljema iz liverpoolskega geta, ni preostalo drugega, kot da sta se zaposlila v vojski, ki je postala njuna socialna država in njuno okno v svet.

Zdaj, v času imperialnih vojn, se Frankie - specialec s pestro kilometrino - zaposli kot contractor ene izmed korporacij, ki so iraško vojno povsem sprivatizirale, toda ko ga na Irski poti - na cesti med bagdadskim letališčem in zeleno cono - ubijejo, Fergus ne kupi razlage, da se je „v napačnem trenutku znašel na napačnem kraju“, ampak krene po poti junakov filmov V dolini smrti, Bitka za Haditho in Cenzurirano, po malem pa tudi po poti trilerja Ubijte Carterja. Ko tako povezuje točke, ko torej detektivsko razčlenjuje hierarhijo vojne in verigo poveljevanja, se pred njim izrisuje vse bolj groteskna in vse bolj obscena slika waterboarding kapitalizma. (Kinodvor)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.