Saša Eržen

 |  Mladina 49  |  Kultura  |  Hudo

Lizike iz lekarne

“Zdrave“ sladkarije

© Saša Eržen

Farmacevtska industrija posebno skrb namenja najmlajšim, ki zdravil ne spravijo zlahka po grlu. Zato so si zanje izmislili celo zdravilne lizike. Saj veste, ena lizika na dan prežene zdravnika stran. Slovenske „zdravilne“ lizike se imenujejo Zori in jih kot prehransko dopolnilo prodajajo v lekarnah. Tu je lizika za preprečevanje potovalne slabosti, pa lizika za grlo, ki pri otrocih pomirja dražeč in suh kašelj, in lizika za krepitev imunskega sistema.

Mlajšim otrokom priporočajo do dve na dan, najstnikom do tri. Lizika proti potovalni slabosti s svojimi učinkovinami pomaga naraščaju, ki rad bruha med vožnjo: izvleček ingverja pomaga preprečevati slabost, izvleček poprove mete pa pomirja razdražen želodec. Lizika vsebuje tudi limonin sok in ima okus po jabolku. Skrb, da bi se froc s sladkarijo v premikajočem se vozilu zadavil, je odveč, saj je treba za kar najboljši učinek liziko polizati pol ure pred potovanjem. Upamo, da ni daleč dan, ko bodo izumili tudi liziko, s katero si umiješ zobe.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.