Vanja Pirc

16. 12. 2011  |  Mladina 50  |  Kultura

Na poti do lastne sobe

Zbornik, ki ponuja osupljivo odkrit in iskren vpogled v življenje priseljenk iz nekdanjih jugoslovanskih republik in njihovih potomk

Priseljenke na poti do lastne sobe

Priseljenke na poti do lastne sobe

V teh dneh smo se lahko spet prepričali, kako stereotipne in posplošene predstave imamo pri nas o priseljencih, zlasti o tistih najštevilnejših, ki so se v Slovenijo priselili z območja nekdanje Jugoslavije. Priseljenci naj bi nosili trenirke. Na volišče naj bi hodili z navodili. Že pred tem so raziskave pokazale, da jih mnogi vidijo tudi kot neizobražene prišleke, ki so življenje v nerazvitem ruralnem okolju zamenjali za delo na gradbišču. In šlo naj bi predvsem za moške. Takšne predstave o priseljencih so zakoreninjene globoko v nas, a njihove zgodbe so v resnici veliko bolj raznolike in kompleksne. Med priseljenci so tudi takšni z visoko izobrazbo, takšni iz urbanih okolij in tudi takšni, ki so se k nam preselili zaradi vojn, političnih ali pa srčnih razlogov. Med njimi so seveda tudi ženske, čeprav so njihove zgodbe pogosto preslišane ali celo povsem spregledane.

Sociologinja dr. Milica Antić Gaber se je slednjega zares zavedela šele ob branju Vojnovićevega zvezdniškega romana Čefurji raus. Nad njim je bila navdušena in v branje ga je priporočila tudi svojim študentom, a je v njem kljub vsemu pogrešila glas žensk, ki smo ga lahko slišali le skozi lik mame glavnega junaka, »čefurja« Marka.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.