Veljko Njegovan

6. 1. 2012  |  Mladina 1  |  Kultura  |  Plošča

Sinntetic Liquid: Sinnscapes

2011, Sintetic Productions

V času, ko se na glasbenem trgu pojavljajo kompilacije, na katerih so zbrani prvi poskusi elektronskega glasbenega delovanja na Slovenskem, je dobro omeniti pred kratkim izdani projekt dueta Sinntetic Liquid pri založbi, ki je letos izdala dolgo pričakovani album benda Demolition Group, izrazito družbeno angažirani Planet starcev.

Sinntetic Liquid je projekt dveh članov skupine Demolition Group, bratov Jožeta in Matjaža Pegama, sicer ustanovnih članov zdaj že legendarnih Gastrbajtrsov. Iz teh je po razpadu sredi osemdesetih let nastalo več frakcij: Demolition Group, Del Masohistics in manj znana Sinntetic Liquid ter Silver Baracudas, pri katerih sta se omenjena člana posvetila elektronskemu zvočnemu eksperimentiranju z uporabo tedaj aktualnih elektronskih pripomočkov. Projekta sta izšla pri založbi Opus Manuum, eni izmed prvih neodvisnih založb v Vzhodni Evropi, skoraj trideset let pozneje pa sta se brata Pegam odločila obuditi projekt Sinntetic Liquid in sta poleg odmevnega ploščka skupine Demolition Group ustvarila še deset popolnoma novih instrumentalnih skladb. Izdelek brata Pegam predstavi v precej drugačni luči, kot bi pričakovali poznavalci njunega matičnega benda, saj gre za instrumentalni album, ki ga je Matjaž Pegam v celoti zasnoval z računalniškimi programi, za njegovo končno sliko pa je poskrbel Jože Pegam z značilnim zvokom svojega saksofona.

Brata Pegam z albumom računalniških skladb, ki zvenijo izrazito organsko in sveže.

Brata Pegam z albumom računalniških skladb, ki zvenijo izrazito organsko in sveže.
© Primož Korošec

Album prinaša deset novih skladb, ki, čeprav so večinoma ustvarjene z računalnikom, zvenijo izrazito organsko in sveže. Pri tem zagotovo pomagajo eklektični glasbeni interesi, ki jih je v fragmentih čutiti tudi v delovanju skupine Demolition Group, a so zaradi njene specifične glasbene naravnanosti potisnjeni v drugi plan. Sinnscapes predstavlja minimalistično, naštudirano mešanico elektronskih zvočnih pokrajin, nadgrajeno s specifičnim organskim zvokom saksofona v različnih inačicah. Če k temu dodamo igračkanje s precej različnimi ritmi, ki se gibljejo med funkom, rockom, dubom, downtempom in celo jazzom, dobimo približen opis zvočne slike: na elektroniki temelječe ambientalne instrumentale, ki se lahko uporabijo kot nemoteča glasbena kulisa, z opaznimi primesmi glasbenega eksperimentiranja. Brata Pegam se torej lotita zgodbe, ki jima je ni uspelo uresničiti v osemdesetih letih, a ravno časovna odmaknjenost jima pri tem pomaga, saj so njune eklektične glasbene pokrajine večinoma ustvarjene z računalnikom. Planet starcev je pozitivno presenetil z močno sporočilnostjo, Sinnscapes pa preseneča z domiselno uporabo tehnoloških sredstev, ki se jih še zmeraj mladi ’starci’ lotevajo v novem tisočletju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.