Saša Eržen

10. 8. 2012  |  Mladina 32  |  Kultura  |  Hudo

Cvetlična preproga

Bienalna bruseljska znamenitost

© Arhiv Mladine

Begonije so res trpežne cvetlice, ki dobro prenašajo tako dež kot sonce. Ker so tudi najrazličnejših barv, slovenske žene z njimi rade ozaljšajo okna in balkone, poleg obveznih pelargonij, seveda.

V prestolnici Evropske unije pa z begonijami okrasijo kar tla. Letos mineva 41 let, odkar so na bruseljskem glavnem mestnem trgu Grand-Place prvič »stkali« velikansko preprogo iz teh cvetlic. Zadnjega četrt stoletja jo postavijo vsaki dve leti.

Razprostira se na površini, veliki 1800 kvadratnih metrov, zanjo pa porabijo približno 750.000 begonij; to pomeni, da se v vsakem kvadratnem metru skupaj tišči več kot 400 posameznih rožic, ki jih v skrbno načrtovani vzorec razpostavijo v nekaj urah. Tokratna cvetlična preproga – navdihnili so jo afriški vzorci – bo svojo otvoritev doživela 14. avgusta zvečer, s koncertom in ognjemetom. Paša za oči bo na ogled pet dni, obiskovalci pa jo bodo lahko občudovali od blizu ali zviška, z balkona mestne hiše.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.