Veljko Njegovan

 |  Mladina 36  |  Kultura

Čista energija glasbe

Ameriška skupina R.E.M., kot so jo slišali slovenski glasbeniki

Severa Gjurin je priredila komad Oh My Heart

Severa Gjurin je priredila komad Oh My Heart
© Žiga Koritnik

Po lanskem uspehu projekta Bob Dylan: Postani prostovoljec!, ki ga je organiziralo veleposlaništvo ZDA v Sloveniji in ga kronalo z velikim koncertom v ljubljanskih Križankah, so se uslužbenci ameriškega veleposlaništva letos lotili podobnega projekta, s katerim želijo počastiti delo in aktivistična prizadevanja lani samoukinjene skupine R.E.M.

Projekta, v katerem so glasbeniki na svoj način priredili skladbe Boba Dylana, so se lotili ob praznovanju njegovega sedemdesetega rojstnega dne. Skladbe te ikone popularne glasbe dvajsetega stoletja je tako priredilo štirinajst povabljenih slovenskih glasbenikov in zasedb, izšle pa so na zgoščenki in bile predstavljene tudi v živo. In ker ameriško veleposlaništvo predstavlja najmočnejšo velesilo na svetu, ki si menda nenehno prizadeva za mir in pravičnost na svetu, je k sodelovanju povabilo tudi večje število slovenskih prostovoljnih nevladnih organizacij in projekt opremilo z geslom Postani prostovoljec.

Ideja za drugi takšen projekt, projekt R.E.M., se je porodila Christopherju Wurstu, vodji oddelka za odnose z javnostmi ameriškega veleposlaništva v Sloveniji, in to ravno med lanskim koncertnim praznovanjem sedemdesetletnice Boba Dylana v Križankah. Od prijatelja je prejel SMS-sporočilo, s katerim ga je obvestil, da je njegova priljubljena skupina R.E.M. ravnokar razpadla. »V trenutku me je prešinilo, da bo prav R.E.M. naš kulturni in glasbeni naslednik Boba Dylana, s katerim bomo proslavili njihovo izjemno tridesetletno kariero,« pravi Wurst.

Seveda tudi tokrat ni šlo brez ideološko-aktivističnega predznaka, zlasti če poznamo aktivistična prizadevanja skupine R.E.M. ob različnih političnih, družbenih in okoljevarstvenih tematikah. Organizatorji dogodka so se odločili izpostaviti slednja, kar v tem primeru zveni nekoliko ironično, a ne zaradi aktivističnih prizadevanj skupine R.E.M., temveč zaradi dvoumne politike ZDA do okoljevarstvenih vprašanj. ZDA so namreč država, ki je podpisala Kjotski protokol, a ga do današnjega dne ni ratificirala, kljub dejstvu da je odgovorna kar za četrtino svetovnih izpustov toplogrednih plinov.

Tako kot Dylanov projekt je tudi tokratni projekt, ki poteka pod geslom »čista energija glasbe« in vključuje tudi vrsto domačih okoljevarstvenih nevladnih organizacij, sklenil izid glasbenega albuma s šestnajstimi prirejenimi skladbami skupine R.E.M., ki so si jih izbrali slovenski glasbeniki in jih ponudili v povsem novi preobleki. Plošča vključuje vrsto znanih imen domače popularne glasbe: tako nam denimo N’toko ponudi svoje videnje skladbe It’s the End of the World as We Know It, ki jo je popolnoma spremenil in prilagodil svoji glasbeni poetiki, Polona Kasal pa se predstavi z zanimivo priredbo hita Drive, v katerega je vključila tudi otroški pevski zbor.

Če kompilacijo pogledamo kot celoto, lahko rečemo, da so se tako glasbeniki kot organizatorji projekta izjemno potrudili. Na plošči najdemo priredbe R.E.M-ovih velikih hit singlov, kot so denimo Man on the Moon v pristni rockovski izvedbi skupine Toronto Drug Bust, The One I Love v nekoliko upočasnjeni izvedbi Boštjana Narata, do konca navita in z distorziranimi kitarami prežeta Losing My Religion zasedbe Elvis Jackson, nekoliko neposrečena šansonjerska varianta Everybody Hurts Zorana Predina in Massima Savića in synth-pop priredba Shiny Happy People prekmursko-zagrebške Lollobrigide, izpostaviti in zares pohvaliti pa je treba tudi priredbo komada Oh My Heart, ki jo je Severa Gjurin zapela skorajda boljše od samega R.E.M.-ovega pevca Michaela Stipa. Tukaj je še Texarcana z albuma Out of Time, ki jo je Vlado Kreslin v navezi s hrvaškimi The Bambi Molesters spremenil v čistokrvni surf-rock komad z vonjem po kalifornijskih obalah.

Ker so imeli izvajalci proste roke pri izbiri skladb, smo Vlada Kreslina vprašali, zakaj si je izbral ravno Texarcano. »S člani skupine R.E.M. sem se spoprijateljil, ko smo igrali skupaj na njihovem koprskem koncertu. Šlo je za širšo družbo, ki se je prek Chrisa Eckmana in njegove skupine The Walkabouts spoznala z R.E.M., med nami pa so bili tudi člani hrvaške skupine The Bambi Molesters. Po sprejetju vabila ameriškega veleposlaništva sem dobil zamisel, da z njimi naredim priredbo ne pretirano znanega, a kljub temu energičnega komada. Z The Bambi Molesters smo se odločili za Texarcano in jo obdelali v svojem slogu,« pravi Kreslin.

Projekt R.E.M.: čista energija glasbe bo zdaj dobil še koncertno različico skladb s plošče, na kateri so sodelovali tudi Siddharta, Melodrom, My Buddy Moose s Chrisom Eckmanom, Mia Žnidarič & Steve Klink Trio, The Tide in Murat & Jose. Upamo, da bodo slovenski glasbeniki v živo izvedli tudi svojo band aid varianto komada We All Go Back Where We Belong, s katero so zaključili album.

Koncert:
Projekt R.E.M. – čista energija glasbe
Kdo: Severa Gjurin, N’toko, Melodrom, Siddharta, Vlado Kreslin & Bambi Molesters, Zoran Predin & Massimo, Lollobrigida in drugi
Kje: Kongresni trg, Ljubljana
Kdaj: 8. september 2012

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.